Historia & Info

Historien om Cars Collection 

Här är bakgrundshistorien om Cars Collection för er som inte känner till den titeln sedan innan och hur det startade. Cars Collection var en bilbokserie som James far, Bengt Ason Holm, producerade på åttiotalet. Cars Collection släpptes i 36 utgåvor, alltså varje månad i tre år. Den inkluderade en svart lexikon-del och en silverbok med artiklar och bilder om sällsynta och klassiska bilar. Bengt både skrev, tog mycket av bilderna och gjorde dessutom layouten i varje utgåva. Det här var innan man gjorde layouten på en dator som man gör idag. Man gjorde den för hand i ett reprorum. Så James såg inte mycket av sin far under den här perioden. Men Bengt tog och andra sidan med James på några av resorna han gjorde till de berömda bilfabrikerna Bengt besökte för att göra artiklar om till Cars Collection. James följde med Bengt både till England och Italien, Aston Martin och Morgan i England, och Ferrari och Lamborghini i Italien. Vid den här tiden var James visserligen mer intresserad av skateboard än av bilar som byggdes i fabrikerna de besökte. Men en händelse James alltid kommer att minnas var den gången dom besökte Lamborghini 1990 och den allra sista av första generationens Countach byggdes. Det är den silverfärgade som nu står i fabrikens museum.

Historien om James Holm

James Holm och har arbetat som fotograf sedan mitten av 90-talet. Hans fotografi har alltid påverkats av hans intressen i livet. Det började med skateboard som sedan övergick till snowboard. Ett ständigt sökandet efter den oändliga vintern med hundratals resdagar i vinterlandskap. Att fotografera bilar låg nära till hands för James eftersom hans far, Bengt gjort det sedan länge i och med hans stora intresse för bilar och senare arbete med just Cars Collection på åttiotalet. Men James intresse för att fotografera bilar startade inte fören hans vän Martin Westerstrand och frontfigur i rockgruppen LOK och nu Lillasyster från Göteborg hade fått jobbet som motorredaktör på tidningen Slitz. Eftersom Martin också bodde i Göteborg frågade han James om inte han kunde fotografera bilar också eftersom hans far gjorde det, och det var något Martin kände till. Martin och James provfotograferade Martins BMW Z3 M Coupe han hade då och Slitz blev jättenöjda och så startade det. 

Efter ett antal år som bilfotograf hände en sak som förändrade allt för James. När han såg hur hans motorjournalistkollegor börja ta bilder till sina artiklar tänkte han, -okej då börjar väl jag skriva artiklar till mina bilder. Detta var 2008 och sedan dess har det blivit över 250 bilartiklar som publicerats i allt från biltidningar, lifestyle magasin, weekendbilagor och sist en lifestyle website.

Sommaren 2022 var James med om en allvarlig motorcykelolycka som höll på att kosta honom livet. James låg 2 månader på sjukhus vilket gav honom tid att tänka. Många av dom tidningarna han jobbat med hade antingen försvunnit, förändrats eller gått ner i utgivningstakt. Några finns dock kvar, flygplats magasinen Voyage och Gate Report för att nämna någon. Siten lades ner. Så under hans tid på sjukhuset fick James tid att funderade på vad han skulle göra med allt det han gjort som mestadels publicerats i tidningar. Att publicera materiellt på JamesHolm.com kändes inte rätt eftersom det är hans site för honom som fotograf och det skulle kännas fel att publicera bilartiklar där. Men en dag kom det som en blixt från klar himmel, James startar självklart upp Cars Collection!

Foto: Nils Simonsson

Så när James kom på att återuppliva Cars Collection men i digital form och med hans egna material kändes det verkligen rätt. Bengt gick tyvärr bort i cancer 2020 men han hade nog varit stolt för det James gjort med det han skapade. James har kvar allt material som Bengt gjorde för Cars Collection, dock i analogt format. Men självklart kommer James göra något med det i framtiden. Senare kommer James även lägga till en nyhetsdel så man kan läsa om bilnyheter som han får nyhetsmail om från biltillverkarna. Men först blir det allt det James gjort sen 2008 när han började publicera biltester och provkörningar. Totalt ligger här nu 250 artiklar som James har producerat. 

Information om hur jag arbetar. 

Jag kanske har lite hybris när jag skriver följande. Men.. jag anser mig rätt unik med det jag gör och hur jag gör det. För jag tror jag är rätt ensam om att vara skrivande bilfotograf som håller den tekniska nivån som jag gör och att jag faktiskt kan köra bil och mitt arv från min far. 

Medåkninsbilderna som du kan se i många av mina artiklar, bland annat artikeln om när jag provkör Formula 1 och den senaste artikeln om Toyota Yaris Cross Hybrid från Lissabon. Dom bilderna är så kallade ”riggbilder”. Alltså bilder där det sitter ett stativ monterat på bilen som man sedan redigerar bort så det ser ut som kameran svävar framför bilen. Jag tar alltså bilden själv som en så kallad selfie. Tekniken är rätt avancerad och lägg sedan till att många av riggbilderna jag tar är tagna i två steg. En bild på bilen i fart och sedan en bild med en blixt inne i bilen som belyser mig bakom ratten. Jag är oftast helt ensam när jag gör mina provkörningar och fotograferingar så de så kallad riggbilderna tar jag helt själv utan hjälp. 

Lägg sedan till att jag faktiskt kan köra bil. Jag har en tatuering an Nürburgring och det är inte för att jag tycker det är en helt otroligt rolig och cool bana. Det är det visserligen också men jag har kört mer än 500 varv där och har deltagit i kursen den kända och respekterade Scuderia Hanseat två gånger. Första gången med en Mercedes AMG SL65 Biack Series och den andra gången en Audi R8 GT Spyder. Ni han läsa testerna om bilarna här. Mercedes AMG SL65 Biack, Audi R8 GT Spyder. Och att jag faktiskt har provkört en riktiga, men pensionerade, Formula 1 bilar på bana två gånger. Så jag kan köra relativt snabbt och framförallt säkert med kontroll på de flesta racingbanor. 

Lägg sedan till arvet min far lämnade efter sig, hur det startade och hur jag fick vara med honom på både Ferrari, Lamborghini, Aston Martin och Morgon fabrikerna när jag var liten. Allt material han gjorde för Cars Collection på sin tid har jag kvar och kommer självklart göra något med i framtiden. 

Så lägg ihop ovan fyra saker och att jag sitter på samtliga av dom. Utan att ha för mycket hybris tror jag att jag är rätt unik att göra det. Så jag hoppas du har med dig detta när du läser mina artiklar här på CarsCollection.se och att jag gör dom själv. Jag har inte något team bakom mig som andra redaktioner har. 

Välkommen!

Foto: Bingo Rimér