Mercedes AMG SL65 Black Series
Loading...
Cars

Mercedes AMG SL65 Black Series

– Mycket mer än du behöver!
av
den 10 maj 2010

Artikeln producerades ursprungligen 10 maj 2010, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes AMG SL65 Black Series

Efter en kort genomgång trycker jag på startknappen i växelspaken och med en djupt frustande ljud vaknar V12 med sina dubbla turbo aggregat igång. På tongång låter det som man sitter på en Stena färja. Jag rullar ut från Mercedes område och jämfört med den vanliga SL så är SL65 BS bra mycket bredare tack vare dom stora skämrbreddarna i kolfiber som sitter på. Så det gäller att veta var man har gatkanter och annat så man inte råkar göra något onödigt med dom 19 tum stora fälgarna som sitter på

.

När jag kommer till Mercedes huvudkontor i Stuttgart och skall hämta ut en Mercedes SL65 Black Series är jag helt beredd på att ett missförstånd har uppstått och att det skall stå en B-klass 120 till mig. Jag hade utan tvekan godtagit det missförståndet med att jag hade varit naiv nog att tro att Mercedes skulle låna ut en av de totalt 300 tillverkade SL65 BS till mig i en hel vecka som har ett värde som överstiger en ganska stor 2:a i Stockholms innerstad. Väl inne och efter lite underskrifter på papper så leds jag vidare ut på bakgården så står den där, svart, bred och mycket mycket elak och det är allt annat än en B-klass och jag måste nypa mig i armen för att vara säker på att jag inte drömmer.

Väl ute på Autobahn glider man ganska odramatiskt i SL65 BS men vid minsta tillstymmelse av tanke på att gasa vaknar dom dubbla turboaggregaten till liv och fullkomligen tömmer kupén på luft och ett ljud som mer känns hemma i ett flygplan fyller ljudbilen totalt. SL65 BS skjuter iväg som en raket och jag lättar omedelbart på gasen eftersom jag blir totalt livrädd för kraften som ruvar under huven på denna bäst. Det tar mig nästan en hel dag innan jag vågar trampa plattan i mattan ordentligt och låta V12 med dubbelturbo artbeta för fullt.

 

Min resa ner från Stuttgart till Nürburgring där jag skall nyttja bilen under Scuderia Hanseat kursen går som på räls, det är uppenbart vart den här bilen trivs bäst och det är i ytterfilen på Bahnan, ingen tvekan om den saken. Att ta SL65 BS en bit över 300 sker lika odramatiskt som att gå ner till närbutiken och handla mjölk. Toppfartsspärren ligger vid 320 men SL65 BS lär kunna toppa runt 336 km/h. Varför man lagt spärren vid 320 sägs vara på grund av att SL65 BS inte fick bli snabbare än Mercedes SLR som är toppmodellen.

Att bilen går fort är det ingen svekan om men för att göra det så sörplar den i sig en hel del soppa. Jag körde totalt 220 mil under den veckan jag lånade SL65 BS och min bensinnota hamnade på ganska saftiga 1650 €, då ingick visserligen en hel del varv på Ringen och en tank räckte till 4 varv! Att jämföras med 911 Turbo PDK som vi skrivit om tidigare där vi körde 670 mil och notan stannade på 1250 €, ganska stor skillnad. Men smakar det så kostar det och du får mycket krut för pengarna i en Mercedes SL65 Black Series!

Mercedes AMG SL65 Black Series

GrundprisFrån 3 800 000 kr
Motor6 liters V12 med dubbelturbo, 670 hk. Vridmoment 1000 nm
Kraftöverföring5-växlad automatlåda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,8 sek
Toppfartbegränsad 320 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren14,4 l/100 km enligt Mercedes. Vår snittförbrukning hamnade dock på 5 l/100 km
Vikt1 870 kg
Garantier2 års nybils garanti
Webbwww.mercedes-benz.se
Betyg4
+Den helt brutala kraften och fartresurserna, outtömlig!
Ganska törstig och ganska dyr, du får Lamborghini LP 670-4 SV för samma summa.