Audi R8 GT Spyder
Loading...
Cars

Audi R8 GT Spyder

– Det bästa av det bästa utan kompromisser
av
den 22 november 2012

Artikeln producerades ursprungligen 22 november 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi R8 GT Spyder

När du trodde att det inte kunde bli bättre spänns bågen på nytt av ingenjörerna i Ingolstadt. En ny superbil skjuts ut från RS-centrat och denna gång heter den R8 GT Spyder!

Ingen kan ha missat de exceptionella framgångar som Audi har haft. Modellprogrammet för 2012 slår alla rekord med så gott som en ny modell varannan vecka. Få andra bilmärken har klarat av en liknande produktionstakt. Det var inte länge sedan Audi inte hade någon supersportbil i sitt modellprogram. Men i och med lanseringen av R8 2006, ändrades den saken. Jag har kört de flesta av de versioner av R8 som kommit. Först var det V8-modellen, sen V10 samt kabrioletversionerna. Grunden till R8 är delvis lånad från dotterbolaget, Lamborghini, och deras Gallardo. En mittmotorbil med fyrhjulsdrift i kompakt format med en högvarvig V10-motor som hjärta. Ingredienser som på pappret garanterar optimal körglädje. 

Precis som kupéversionen av GT byggs även Spydern i endast 333 exklusiva exemplar. Cars Collection har fått i uppgift att hårdtesta nummer 18 av denna värsting från sydtyskland. För att verkligen kunna ta reda på vad R8 GT Spyder har att erbjuda var en resa till Nürburgring nödvändig. Detta i kombination av förarkursen Scuderia Hanseat. En kurs som Cars Collection kommer ta sig an i ett kommande nummer av tidningen. Vad som gör Nürburgring så optimal för just biltester är dess mångsidighet. Mängder med otroligt snabba sektioner men samtidigt tekniska kurvpartier som måste tas på rätt sätt från första svängen för att få med sig farten ur sista kurvan. Det är inte första gången jag är på Nürburgring för att göra ett biltest. Därför kan jämförelsen mellan olika modeller bli mer grundlig och exakt. 

Vägen ner till Nürburgring går via Malmö-Travemünde. En rutt som vi rekommenderat tidigare då man slipper köra genom Danmark. Man får skön sömn på båten under natten. R8 GT är stenhård på alla vis än standard versionen. Hårdare chassi, styvare styrning och minimalt stoppade skalstolar i kolfiber. Ingenting av dessa saker talar för en bekväm långfärdsresa. Lustigt nog är allt det totalt bortglömt när bilen rullar av från färjan och ut på Autobahn. V10-motorn bakom ryggen arbetar på högvarv. Kupén fylls av en skönsång, eller vrål som andra ointresserade av motorer hade kallat det. Njutningen är maximal! Visst känns det lite stötigt och hårt, men vad kan man förvänta sig när mätarnålen står på 320 km/h. Bilens uppträdande i denna extrema hastighet är trots allt stabil som ett berg utan minsta lilla oro. 

Växellåda i R8 GT är en sexstegad automatlåda som Audi kallar R tronic. På låga varv och i stadstrafik är detta en mycket sömnig historia med sega växlingar. För vilken annan bil som helst så hade betyget dragits ner rejält på grund av detta. Men när det gäller R8 GT är detta inte miljön där bilen ska nyttjas. När man pressar bilen till max med gaspedalen i bottenläge sker växlingarna som en hästspark i ryggen. Hårda och skoningslösa men brutalt snabba, endast en tiondels sekund krävs mellan stegen.

Maskinen i R8 GT Spyder är en 5,2-liters V10-motor med block lånat från Lamborghini. Effekten är höjd till 553 hästkrafter från 525 i originalutförandet. Med ett vridmoment på 540 Nm nås hundra km/h efter bara 3,2 sekunder. Många anser att en riktigt sportbil ska vara bakhjulsdriven. Så må vara fallet men uppträdandet och den säkerhet en fyrhjulsdriven bil inger är svårslagen. Att utforska gränslandet för en bakhjulsdriven bil med samma kraftmängd hade varit mycket svårt. Med R8 GT går detta utmärkt och bilen känns hela tiden väldigt pålitlig och trygg. Trots stark acceleration ur kurvorna finns inte någon tillstymmelse av släpp i bakvagnen. Inte ens med antisladdsystemet ställt i sportläge blir bilen lynnig. För att vara 100% säker på att få stopp på bilen inför varje kurva sitter en uppsättning maffiga kolfiberkeramiska bromsar runt om på testbilen. Ett nätt pristillägg på 107 000 kronor tillkommer på grundpriset då dessa ej är standard. Men har man för avsikt att plåga en bil på racingbanan kan det vara värt i längden. Skillnaden är påtaglig och så kallad mattning då bromsarna blir för varma uppstår aldrig.

Det är svårt att komma på negativa saker om detta fullblod. Men för att nämna något är utrymmena för packning så gott som obefintliga. Under framhuven finns plats för en väska men där tar det stopp. Kupén är inte trång men lämnar inga platser för att få undan packningen eller shoppingpåsar. Äger man en R8 GT Spyder så är detta med största sannolikhet inte ett problem då den främst ska nyttjas i varmare klimat. Den perfekta packningen skulle då bestå av en hjälm för banan och ett par badbrallor för ett svalkande dopp efter dagens adrenalinfylld körning. R8 GT Spyder är en riktigt hårdnackad bil som ber om att bli hanterad med fast hand. Det är då den trivs som bäst och det är då du trivs ännu bättre!

+ Överskott på kraftmängd, fantstiskt motorljud, överlägsna köregenskaper tackvare fyrhjulsdrift.

– Seg växellåda i stadstrafik, undermåliga packningsmöjligheter.

Audi R8 GT Spyder

GrundprisFrån 2 045 800 kronor
Motor5,2-liters V10, 553 hk. Vridmoment 540 Nm
Kraftöverföring6-stegad R tronic, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,8 sek
Toppfartcirka 317 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren14,2 l/100 km vid blandad körning
Vikt1 800 kg
Garantier2 års nybil-, 12 års rost-, 3 års vagnskadegaranti.
Webbwww.audi.se
Betyg4