Toyota Yaris Cross Hybrid
Loading...
Cars

Toyota Yaris Cross Hybrid

– En liten praktisk SUV
av
den 10 februari 2024

Om du söker en billig men ändå praktisk och bekväm liten SUV då ska du kika på Toyota Yaris Cross Hybrid. Jag fick åka till Lissabon i Portugal och provköra Toyota Yaris Cross Hybrid. 

För att göra provkörningen till något extra hade Toyota bjudit in fem lokala konstnärer som fått dekorera bilarna som fanns tillgängliga för oss att provköra. Jag valde en som en Portugisisk tjej som heter Inês Santos designat. Inês är 26 år gammal och bosatt i Lissabon. Inês är utexaminerad från ESAD.Cr, Portugals övre högskola för konst och design. Hon har varit aktiv i 5 år. Inês har jobbat på reklambyråer och den prisbelönta studion Barbara Says and is. Hon jobbar med digital konst främst. Hennes inspiration för Yaris Cross Hybrid är inspirerad av Lissabons berömda azulejo-keramiska plattor, som anpassar det klassiska scroll-arbetet som fortfarande kan hittas på fasaderna av äldre byggnader och använder sig av ljusblå och vita nyanser.

Det Inês gjort med bilen tyckte jag påminde om konstformen Kurbits från Dalarna och hur våra dalahästar ser ut. Inês själv kände inte till Kurbits eller hur en dalahästar ser ut men kunde förstå hur jag såg likheterna när jag visade henne en bild på en dalahäst. Jämfört med dom andra bilarna som fanns tillgängliga tryckte jag Inês jobbat mer med bilens former än dom andra konstnärerna. Tyvärr kommer inte Inês design finnas tillgänglig som extra tillval för den som köper en Yaris Cross Hybrid. Synd!

Jag beger mig iväg från Toyotas arbetsstationen i området LX Factory som ligger beläget precis i utkanten öster om Lissabon. Ett område som ursprungligen var en plats för industri med historiska portugisiska företag. Numera är det här ett området fyllt av roliga och fräcka restauranger, barer, gallerier och klubbar att besöka kvällstid och på helgerna. 

Färden ut från LX Factory tar oss öster om från Lissabon. Men först på vägen och precis vid LX Factory passerar vi, med en pytteliten omvägen, en plats där jag varit tidigare och fotograferat bilar på andra press event. Platsen är precis under bron 25 de Abril Bridge som går över till Almada. Det är en Golden Gate likande bro och på andra sidan ser man en Jesus statyn uppe på berget likt den i Rio de Janeiro. Det här är en perfekt plats för att i lugn och ro kunna ta bilderna på bilen för artikeln med bron i bakgrunden. 

Efter att bilderna är tagna fortsätter färden ut från Lissabon och längs med kusten. Rutten som är inlagd i förväg av Toyota går via Cascais som ligger precis innan den mest västliga platsen i Portugal. Här är landskapet otroligt vackert men dramatiskt. Två ord som kanske inte platsar på Yaris Cross Hybrid. För att kalla bilen vacker stämmer inte. Den är absolut inte ful men vacker är fel ord. Men med Inês Santos dekor blir bilen faktiskt vacker. Och den är inte heller så värst dramatisk. Vilket är bra! En sån här bil ska inte vara dramatisk. Den ska vara trygg och bekväm. Det är just vad Toyota Yaris Cross Hybrid är.

Drivlinan i Toyota Yaris Cross Hybrid är en så kallad hybrid som namnet skvallrar om, med en el- och en bensinmotor. Sammanlagt landar effekten på 130 hästkrafter så det handlar inte om någon raket. 0 till 100 går på 11,3 sekunder och toppfarten når du när mätaren står på 170 km/h. Men den gör jobbet och bekvämt dessutom. Toyota har ju en längre tid arbetat med så kallade CVT lådor. Det handlar om en steglöst variabel växellåda. Tidigare, innan man kombinerade den här tekniken med en elmotor kändes CVT lådan ganska torr och oharmonisk. Men i kombination med en elmotor blir färden mycket mjukare och mer harmonisk. I Toyota Yaris Cross Hybrid är det inget undantag. En bil I den här storleken gör sig faktiskt ganska väl med en CVT lådan plus en hybrid drivlina. CVT-lådans främsta fördel är att den bidrar till en låg bränsleförbrukning (lätt och kompakt enhet).

Färden längs med kusten bjuder på väldigt varierande körning med båda stadskörning, landsvägar och i slutet även motorväg. Jag måste säga att det är väldigt behagligt att köra Yaris Cross Hybrid. Den är mjuk och följsam utan att bli tråkig som andra bilar i den här klassen lätt blir. Det som dock irriterar är plingandet av varningssignaler när man antingen kör för fort, byter fil utan att blinka eller när rådande hastighet förändras och bilen ser en skylt med info om detta. Det här är tydligen en ny EU-lag som införts och att alla nya bilar måste ha det här systemet numera. Mercedes till, exempel har dock varit vänliga och satt en knapp på ratten för att stänga av detta, men som man måste trycka på varje gång man startar bilen. Det har inte Toyota gjort utan man kan hitta avstängningsfunktionen inne i en meny som man inte hittar utan att ge det lite tid. Min gissning är att det kommer dyka upp företag som specialiserar sig på att stänga av sånt här mot en ersättning. För det må vara bra för vissa men för dig som är en erfaren förare är det snarare ett störande moment än hjälpande. 

Utöver den stora skärmen framför ratten där all nödvändig info för föraren vissas är dessutom mittkonsolen i Yaris Cross Hybrid ny. På en 9-tums pekskärm finns all nödvändig inför och här kopplar du enkelt upp din smarta telefon.

Toyota Yaris Cross Hybrid kommer i flera utföranden. Active & Active Plus med 116 hk och framhjulsdrift. Style, GR SPORT och Premiere Edition med 130 hk med möjlighet att välja till Toyotas fyrhjulsdriftsystem AWD-i. Bilen jag provkörde var en Premiere Edition, alltså den högst utrustade.

Toyota Yaris Cross Hybrid kan nog blir en uppskattad bil för den lilla familjen eller någon som vill ha en praktisk men inte så dyr bil. Hade den gått att beställa med Inês Santos design hade garanterat några valt det. 

Yaris Cross Hybrid 130 AWD-i

GrundprisTillkännages i samband med lansering senare i vår
MotorHybridmotor (bensin/el) max. effekt 130 hk
KraftöverföringElektronisk konstant variabel transmission, E-CVT. AWD-i fyrhjulsdrift
Acceleration11,3 s
Toppfart170 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,5-5,4 l/100 km (WLTP, blandad körning)
Vikt1 290 kg (tjänstevikt)
Mått (längd/bredd/höjd)4 180/1 765/1 595 mm
Garantier3 års nybil, 3 års ytrost och lack, 12 års genomrost, 5 års hybridgaranti
Webbwww.toyota.se