Ford F150 Raptor
Loading...
Cars

Ford F150 Raptor

– En Ford pickup med det extra!
av
den 16 mars 2024

Som ni kanske läst körde jag nyss lillebror till den här F150 Raptor. Nämligen Ford Ranger Raptor. Men nu är det dags för storebror!

Och för er som kanske spanat in mer av det jag gjort och som ligger här på CarsCollection.se har jag även och relativt nyligen kört Ford F150 med tillägget Lightning. En helt eldriven F150! Ford F150 är alltså bland världens mest sålda bilar. Bara i USA har den varit den bäst säljande bilmodellen i hela 46 år.

 

För er som verkligen följt mig en längre tid så kanske ni har sett min artikel om Ford F-150 Raptor Shelby Baja Edition. Värre än så blir det inte men då kostar det också. En “vanlig” F150 Raptor räcker gott och väl för den som tänker sig det extra men inte vill gå till överdrift. Men fet plånbok bör du ändå ha även om du tänker snåla vid inköpet av bilden och inte gå hela vägen för en F150 Raptor Shelby Baja Edition. Bensintanken på en F150 ligger på hela 136 liter! Ska man tanka fullt från tomt och använder kort räcker inte reservationen på 2 000 kr som bensinstationen tar för att tanka. För att tanka fullt med endast några få liter kvar i tanken måste du punga upp med cirka 2 600 kronor! Och det kommer du inte komma någon längre sträcka på för F150 Raptor dricker snabbare och mer än den värsta alkoholisten. 

Men om vi bortser från den smått bisarra bensinkonsumtionen för en stund och istället kikar närmare på hur vansinnigt bekvämt och kul det faktiskt är att köra en Ford F150 Raptor. För det är det och jag har kört mycket bilar och vet. Men nej det är ingen bil man ska ta in på en racingbana även om den har ett ljud som faktiskt låter som det skulle kunna komma från en bil som platsar på en racingbana. För växlar man ner till tvåans växel och ligger i en tunnel med nervevade rutor får man ett soundtrack man sent kommer glömma. Man skulle faktiskt vilja ligga bakom för att verkligen kunna höra!

Jag har ju ägt 5 pickupper, fyra Volkswagen Amaroker och en Mercedes X-Class. Ford F150 Raptor är dock en så kallad “full size”, fullstor pickup. Så den är markant större än de pickupper jag haft. Det tar en stund att lära sig hur stor F150 faktiskt är men när man väl gjort det är den enkel att manövrera. Det är längden som man kanske behöver lite extra tid att få grepp om och känna sig bekväm med. Det saknas bara 11 centimeter från att F150 Raptor ska vara sex meter lång! Bara på parkeringsplatsen jag har vid min lägenhet stack bilen ut en bra bit jämfört med dom andra som stod parkerade. Men tack vare kameror runt om har man dock god uppsikt och kontroll. I och med att den är så lång är baksätet och utrymmet framför det större än en del lägenheter i centrala Stockholm. Och alls som ryms i den där lägenheten får man plats med på flaket när det är dags att flytta. 

Jag har ju redan gått igenom att Ford F150 Raptor är en bensinalkoholist av rang. Men vad är det då som sörplar i sig dom här mängderna bensin. Jo det är faktiskt “bara” en V6-motor. Man hade ju kunnat tro, efter bilens hutlösa bensinkonsumtion, att det var på grund av en V8:a men det är alltså inte utan bara en V6:a. En V6:a med turbo på 3,5 liter på 456 hästar och 692 Newton. Min gissning är att den hutlösa konsumtionen beror just på att det “bara” är en V6:a och att den är för liten för den här stora bilen och att den får jobba extremt hårt och på höga varv hela tiden. Det bidrar troligen till den skyhög konsumtionen. Bor du däremot i USA går F150 Raptor att får med tillägget R och då får du en 5,2 liters turboladdad V8 motor. Då hade definitivt ljudet både i bilen och bakom blivit världsklass!

Men om vi nu försöker bortse från konsumtionen en stund och istället på hur Ford F150 Raptor faktiskt är att köra. Inredningen är verkligen välgjord med riktigt skin och bra material som känns påkostat. Här trivs man snabbt! Det finns en lång tillbehörslista men kryssar du den full kommer det också kosta. Men som sagt F150 Raptor är ingen bil för fattiglappar. 

För att F150 Raptor ska vara ordetligt redo för tuff körning har Ford haft vänligheten att montera stötdämpare från Fox Racing. Och dom klarar mycket. Trots usla vägar känns det som F150 Raptor inte ens är i närheten av vad den kan utsättas för, och då dessutom i ganska höga farter. 

Självklart har F150 Raptor trådlös Apple CarPlay och Android Auto med trådlös laddning av mobilen. Andra funktioner som givetvis finns är 360-graders kameravy, skyltavläsning, adaptiv farthållare och lane assist. 

Så har du en plånbok som tillåter dig kosta på dig ett dyrare transportmedel och arbetshäst och inte behöver bry dig om storleken så är definitivt Ford F150 Raptor bilen för dig. Du kommer njuta varenda mil! 

Ford F150 Raptor 

Grundpris1 360 000 kr exkl moms
MotorV6 Turbo, 456 Hk, 692Nm
KraftöverföringAut. 10-växlar, 2- eller 4-hjulsdrift
Acceleration5,2 s
Toppfart 160 km/tim (elektroniskt spärrad)
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,02-1,48 (blandad körning)
Vikt3 198 kg
Mått (längd/bredd/höjd)5 890/2 192/2027 mm