Ford F150 Lightning
Loading...
Cars

Ford F150 Lightning

– En elektrifierad laståsna
av
den 19 januari 2024

Ford F150 Lightning

Det var verkligen på tiden att det dök upp en elektrifierad pickup i fullstorlek!

Nu finns den här för alla miljövänliga och medvetna byggnadsarbetare. Ford har släppt en elektrifierad version av sin pickup F150. F150 är faktiskt bland världens mest sålda bil eftersom den är så stor i USA. I USA har den varit den mest sålda bilmodellen i 46 år i rad. Jag har länge planerat en kust till kust resa i USA med just en Ford F150. Vem vet, det kanske blir i en F150 Lightning.

Vid första ögonkastet skiljer sig inte F150 Lightning så mycket från den vanlig bensindrivna versionen. Men ett tränsat öga ser såklart skillnaderna utöver lite deklarera och emblem som avslöjar den såklart. Men det är först när du börjar öppna motorhuven fram som du verkligen förstår att det här inte alls är någon vanligt F150. Istället för V-formade bensinmotorer finner vi här ingenting, ett stort utrymme där gott och väl en person i min storlek får plats. Sen när man kör den skiljer den sig självklart från sina syskon med bensinmotorer. Den är så gott som knäpptyst och extremt kraftfull. Jag har kört många kraftfulla, bensindrivna versioner av F150. Den starkaste var en F150 Shelby med en kompressormatad V8 på 755 hästar. Men F150 Lightning ska inte skämmas för sig även och är faktiskt den kraftfullaste versionen av F150 Ford själva har producerat. Shelbyn jag precis nämnde var inte en original Ford F150 så räknas inte. 

F150 Lightning är utrustad med två elmotorer som gemensamt genererar 586 hästar. Som jag skrivit om tidigare här på CarsCollection.se så elhästar något helt annorlunda när det handlar om att gasa sig upp i fart från stillastående. Här behöver en bensindriven bil tid för att bygga upp moment medan en eldriven bil har all kraft tillgängligt från start. I F150 Lightning totalt 1 051 Newtonmeter i vrid vilket är väldigt mycket. Det är också något som verkligen känns i F150 Lightning. Den lämnar många Prestandabilar bakom sig. 

Räckvidden är såklart något som betyder mycket och framförallt i en elbil. Med standardbatteri ligger räckvidden på cirka 37 mil. Men det finns ett tillval med ett batteri som ökar räckvidden och då ligger den på cirka 52 mil. Du kan välja dom flesta laddstationerna för att ladda F150 Lightning vilket är skönt och gör så du sällan känner så kallad räckviddsångest. Man får självklart vara mer planerande i sin körningen med en elbil än med en som går på bensin eller diesel. Men fördelarna med att ljudlöst och ändå kraftfullt ta sig runt i en så här stor bil som dessutom packar mer än sitt bensindrivna syskon väger upp den energin man måste lägga på att planera resan. I framtiden väntas även en bakhjulsdriven version som då väntas få något längre räckvidd. 

Pickup modellen F introducerades redan på 1940-talet. Då som F-1, F-2, F-3 och så vidare. Storleken på bilen var det som avförde hur hög siffra bilen fick. Sen på 1950-talet när andra generationen kom gick man över till ter siffror där man började med F-100, F-250 och F-350. 1975 dök den mest kända versionen, F150. Så att uppdatera bland den mest sålda bilen i världen till elversion efter snart 50 år känns ju rätt logiskt. 

Interiört finner man verkligen ro i en F150 och det skiljer sig såklart inte i en Lightning om än ännu bättre. F150 Lightning finns såklart i flera versioner där Platinum är högst upp. Utöver Platinum finns även Lariat och XLT där XLT är den minst utrustade versionen. I Platinum saknar du inget. Otroligt mycket utrymme, bekväma säten både fram och bak. Tekniken är det heller inte fel på. En stor 15,5 tums skärm pryder mittkonsolen där de mesta går att ställas in. Om du vill njuta av din bästa musik gör det givetvis det genom ljudsystemet som är signerat Bang & Olufsen på hela 1 080 watt och 18 högtalare. 

Utöver att på ett mycket bekvämt och miljövänligt sätt ta sig runt mellan sina arbetsplatser kan F150 Lightning även stå som energikälla för elektriska verktyg man har med sig ut på sin arbetsplats. Du kan dessutom förse ett hem, förslagsvis sommarhuset med el i upp till tre dagar. Men läs sommarhus och inte ett hus för vintervistelse då det skulle kräva för mycket energi för att värmas upp.

Som jag nämnde saknas det en traditionell motor fram och finns istället ett utrymme man kan förvara mycket i. En person som jag i normalstorlek som såklart inte transporteras där men får plats utan problem. Totalt finns det plats på hela 400L eller 182 kilo. Så med F150 Lightning får man med sig mycket och kan köra relativt långt utan att ha ångest för att man förorenar världen. 

Ford F150 Lightning

Pris1 681 250 kronor
MotorDubbla elmotorer 586 hk/ 1 051 Nm
Laddningstidmed 150kW+ DC (15-80%): 41 minuter
Acceleration0–100 km/h: 4,5 sekunder
Toppfart180 km/h
Vikt2 730 kg
Mått (längd/bredd/höjd)5 910/2 029/1 988 mm
Webbwww.exclusivecars.se