Mitsubishi Outlander PHEV
Loading...
Cars

Mitsubishi Outlander PHEV

– En Japan på en Finsk is
av
den 18 april 2024

Under en resa till Finland och till en isbana rallylegenden Juha Kankkunen har hand om fick jag möjligheten att känna närmare på nya Mitsubishi Outlander PHEV.

2017 körde jag den uppdaterade versionen av Mitsubishi Outlander PHEV. Den var då den första fyrhjulsdrivna suven som man kunde ha dragkrok på som var plug-in hybrid. Man kunde dessutom köra den uppdaterade versionen helt på el med ett enkelt knapptryck och kunde som längst köra 54 kilometer helt på el. Outlander PHEV var dessutom världens första plug-in el-hybriden i SUV format som kom och det var redan 2013. 

Provkörningen av nya Mitsubishi Outlander PHEV var lagd i Finland och faktiskt bara några få mil från den Ryska gränsen i ett ställe som heter Kuusamo. Det kändes såklart måttligt lustigt att vara så nära den Ryska gränsen under rådande tider. I Kuusamo håller rallylegenden Juha Kankkunen till och har sitt iskörningsevent. Jag har träffat många racinglegender under mina år och nu kunde jag lägga till en person på den listan. Vad Juha Kankkunen inte vunnit är inte värt att delta i. Han har vunnit allt! Dakar Rallyt, Pikes Peak och alla andra rallyn värda att namna. Han var verkligen helt dominant under den tiden han körde som mest. Så det kändes otroligt häftigt att få sitta ner en stund och prata med honom och höra några av hans historier. 

Iskörningen som erbjöds var givetvis med Mitsubishi Outlander PHEV. Juha Kankkunen körevent har Audi-bilar men dom var såklart undanplockade. Tyvärr var det en sak som var rätt betydande som Mitsubishi-bilarna inte hade och det var däck med dubb. Något som behövs om man ska kunna köra på en sån här is och ha roligt på den. Istället fick vi testa och känna hur systemen S-AWD i bilen jobbar aktivt. S-AWD är ett system som ska göra körningen roligare men samtidigt vara säkert nog att hantera svåra situationer och göra körningen så trygg som möjligt. S-AWD togs fram redan i slutet av 1990-talet och då i samarbete med dom tekniker som jobbade och förfinade tekniken för den legendariska Lancer Evolution som man deltog med i World Rally Championship.

Upplevelsen på isen var tyvärr inte så utmanande och sportig men såklart både nyttigt och intressant. Om man är relativt van vid att köra på is vilket jag ändå får se mig själv vara blir jag istället irriterad på att bilen försöker motarbeta mig konstant och rädda mig när det börjar gå snett. Så på den punkten sköter absolut nya Mitsubishi Outlander PHEV och det nya S-AWD systemet sig exemplariskt. Bilen tar hand om det du som förare bakom ratten inte klarar av och det kommer garanterat rädda ett antal liv. När det kommer till just fyrhjulsdrift har Mitsubishi lång erfarenhet kring detta. 2024 firar Mitsubishi faktiskt 90 år med fyrhjulsdrift. Det var redan 1934 man tillverkade PX-33 som var den första japanskbyggda sedanen med konstant fyrhjulsdrift.

Om vi sen går in på komfort och utseende så känns verkligen nya Mitsubishi Outlander PHEV uppdaterad. Exteriört har det hänt mycket men man känner ändå igen formerna från äldre versioner av Mitsubishi Outlander. Interiört känns det väl inbonat och i ordning. Man finner snabbt en bekväm körposition. Materialvalet är också av premiumkvalitet med läder och till och med kolfibermönstrade detaljer i dörrarna. Det är knappast riktig kolfiber men det ser snyggt och sportigt ut. 

Versionerna vi körde är inte dom som kommer finnas här i Europa. Dom har nämligen inte presenterats än utan ska presenteras under andra halvan av 2024. Så versionerna vi fick provköra är de som är avsedda för den Kanadensiska marknaden. Så låt mig få återkomma med en mer djupdykande artikel när den nya Mitsubishi Outlander PHEV avsedd för den Svenska och Europeiska marknaden är släppt.

Vi journalister som var på plats fick dessutom möjligheten att åka med en riktig rallyförare i en Mitsubishi EVO X som var rallymodifierad. Här var det ordentliga spikdäck och bur monterat i bilen för maximal säkerhet. Här kan ni läsa mitt test av EVO X när den kom

Upplevelsen jag fick av den nya Mitsubishi Outlander PHEV men då avsedd för den amerikanska marknaden och mötet med legendaren Juha Kankkunen var dock väldigt positiv. Jag känner att det här är en uppdateringen som går helt i led med vad man bör göra för att få märket att stanna kvar på sin plats i bilmarknaden som just nu översvämmas av nya Kinesiska bilmärken. 

Mitsubishi Outlander PHEV (Spec för Kanada-versioner)

GrundprisEj bestämt
MotorB12 (PHEV) 2,4 L 4- cyl bensin
EffektTotalt 250 hk, 144 Nm
AccelerationIngen uppgift
Toppfart170  km/tim
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren(blandad körning: 3.6 l /100 km enligt kanadensisk mätning)
Vikt2 750 kg (Totalvikt 2 090 – 2 145 kg)
Mått (längd/bredd/höjd)(längd: 4710 mm/bredd 2144 mm/höjd 1740 mm)
GarantierEj angivet