Subaru Impreza WRX STI vs Mitsubishi Lancer Evolution
Loading...
Cars

Subaru Impreza WRX STI vs Mitsubishi Lancer Evolution

– Två riktigt pigga Japaner!
av
den 13 mars 2009

Artikeln producerades ursprungligen 13 mars 2009, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Subaru Impreza WRX STI vs Mitsubishi Lancer Evolution

Det var en solig höstdag och dagens uppgift är att testa två av världens busigaste bilar mot varandra, Subaru Impreza WRX STI och Mitsubishi Lancer Evolution. Förra generationerna av dessa två bilar har höjts till skyarna av sina ägare och motor-press och dom har alltid varit stora rivaler mot varandra. Detta är något varken Mitsubishi eller Subaru vill erkänna. Fånigt enligt mig för dom skulle säkert kunna vinna mycket på att ställa bilarna mot varandra offentligt!

Detta är bilar som folk har älskat att så att säga bygga vidare på med diverse trim-kit etc och det är många som gett sina bilar en ordentlig effektökning från standard. Skälet till att dessa bilar blivit så omtyckta är för att dom är så kompromisslösa och att de går att köra fruktansvärt hårt och att de ändå håller ihop medan de fungerar utmärkt som vardagsbil samtidigt. Och det stora plusset är att dom inte kostar så sjukt mycket som andra bilar i samma klass från till exempel Tyskland. 

Eftersom jag ej ännu lyckats med celldelning och då ej kan köra två bilar samtidigt så har jag bett min kompis Tobias om hjälp med att köra den ena bilen. Tobias är en duktig förare som vågar pressa på så man får en liten utmaning. För det är just detta de här bilarna gillar. Visst det är absolut inget problem att köra snällt med dem och puttra omkring i stan med hyfsat snål bränsleförbrukning. Men om detta är sättet du tänkt att förvalta din Subaru Impreza WRX STI eller Mitsubishi Evolution så har du nog inte valt rätt bil.

Båda modellerna har genomgått ordentliga ansiktslyftningar och det var på tiden för dom förra modellerna hade fått allt för många omgångar av skalpellen i sig. Dessa nya modeller ser ganska annorlunda ut från föregångarna men man kan ändå hitta likheterna och man ser föräldrar skapet tydligt. Imprezan har fått den största förändringen från sina föregångare och är numera en sportback modell. Den känns kort och tight i sin rock och välbalanserad. Evon är dock fortfarande av sedan modell men har fått en mycket större front som ger en råare uppsyn. Båda bilarna har blivit bredare om ändan och det ger en maffigare utstrålning. Båda har snygga 18 tums fälgar där man kan se dom stora bromsoken mellan ekrarna. Så långt jämt..

Vi tog bilarna och begav oss ut på små kurviga vägar utanför stan. På vägen ut från stan körde vi på vanlig lansväg och då märkte man en ganska märklig sak. Trots att Subarun har 10 hästar mera med sina 305 hästkrafter mot EVO som har 295. Så är Mitsubishin mycket snabbare. Tobbe som körde Evon låg uppe i ändan på mig hela tiden och jag hade inte en chans att hänga på när han körde om. Däremot när vi kom in på lite mindre vägar var det en annan sida av myntet, Subarun gick mycket snabbare och snävare in i kurvorna och Evon kändes mycket större och inte alls lika styv som Imprezan. 

Båda bilarna har en rad inställningar för diff och fyrhjulsdriften och även hur antisladdsystemet skall fungera. Detta gör bilarna till grymt roliga och faktiskt rätt lättkörda. En sak som skiljer bilarna åt är att man kan få Evon med en så kallad dubbelkopplings växellåda. Då sköter du växlingarna med paddlar bakom ratten eller helt enkelt låter bilen sköta det. Lådan är grymt snabb och det är ganska skönt att behålla händerna på ratten när det går snabbt i kurvorna. Jag passade på att låna en bil med denna lådan vid ett annat tillfälle bara för att känna skillnaden. Du får dock punga upp med 20 000 koron extra om du vill ha en sån låda.

Bilarna är väldigt jämna och rent ut sagt så har jag svårt att välja för dom är så bra på olika sätt. Evon känns lite mer bruksig så att säga med snudd på sävlig gentemot Imprezan som är mycket busigare. Men det var väl det vi var ute efter i detta testet, en busig bil för vardagsbruk. Så om vi nu ställer bilarna bredvid varandra och skall välja en så väljer jag att tömma sparkontot på ytterligare lite mer pengar så jag har råd med en Lancer Evolution med dubbelkopplingslåda!

Subaru Impreza WRX STI

GrundprisFrån 449 900 kr
Motor4 cylindrig boxer med turbo, 300 hk. Vridmoment 407 nm
Kraftöverföring6-manuell, fyrhjulsdrif
Acceleration0-100 på 5,2 sek
ToppfartToppfart 250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren10,3 l/100 km
GarantierNybils garanti 3 år eller 10 000 mil
Webbwww.subaru.se
+Bus väg maskin ut i varända hjulmutter
Inte mycket att klaga på

Mitsubishi Lancer Evolution

GrundprisFrån 420 000 kr
Motor4 cylindrig med turbo, 295 hk. Vridmoment 366 nm
KraftöverföringDubbelkopplings låda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6.3 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren10,5 l/100 km
GarantierNybils garanti 3 år eller 10 000 mil
Webbwww.mitsubishi-motors.se
+Dubbelkopplingslåda, mer brukslig
Lite alldaglig i sitt yttre