W Motors GHIATH
Loading...
Cars

W Motors GHIATH

– En jaktfalk i en lyxig SUV-kostym!
av
den 10 maj 2024

GHIATH är en hyperteknologisk och megalyxig SUV ursprungligen gjord för Dubai Polisen av W Motors, en Dubai-baserad biltillverkare.

Jag vill inte skryta men än en gång är jag den första motorjournalisten i världen att få köra en W Motors-modell. Första gången var för tio år sedan och W Motors modell Lykan Hypersport, artikeln kan ni läsa här. Den här gången handlar det om W Motors nya modell GHIATH. En lyxig och extremt teknisk SUV byggd för polisen nere i Dubai och främst de arabiska länderna runt om Dubai. Jag fick kontakt med W Motors genom en vän som heter Will Wright som tog med mig till Dubai och presenterade mig för Ralph Debbas, ägaren och grundaren av W Motors. Samt bildesignern Anthony Jannarelly, Anthony Jannarelly Jobbar inte med W Motors längre dock. Det var inget bestämt den gången men vi fick så bra kontakt så plötsligt satt jag i bilen och fick provköra den. Bilderna jag tog blev mycket uppskattade vilket ledde till att jag dels fick åka till Monaco och hjälpa W Motors med bilder därifrån samt senare åka till den kända bilfestivalen Goodwood Festivals of Speed i England där jag hjälpte dem med bilder. 

Nu när jag har startat CarsCollection.se och hade en massa EuroBonus poäng att ta ut kände jag att det var dags för en Dubai resa igen. Sagt och gjort så hade jag bokat en resa till Dubai och kontaktat W Motors för att se om dom hade tid att ta emot mig. Det hade dom. När jag anlände till Dubai åkte jag till W Motors nya ställe som jag inte varit på tidigare. Men rätt snabbt berättade dom att dom skulle flytta till nya lokaler två månader senare i området Silicon Oasis. Ett område där en lokal ligger som är helt nybyggd för W Motors. Gareth, en av dom som jobbar på W Motors tog med mig till dom nya lokalerna som verkligen är imponerande och ett tydligt tecken på att det gått bra för W Motors. Dom kommer expandera oerhört mycket och den nya modellen GHIATH kommer få mycket plats så klart. 

När vi ändå är inne på GHIATH vilket den här artikeln ska handla om. Namnet ”GHIATH” gavs av Hans Högöverhets Sheikh Hamdan bin Mohammed bin Rashid Al Maktoum, kronprinsen av Dubai och ordföranden för Dubai Executive Council, som döpte bilen efter sin favoritfalk. GHIATH är en stor och väldigt lyxig SUV i grunden baserad på Nissan Patrol. Det är dock inte mycket som finns kvar från en Nissan Patrol. Det skulle vara motorn möjligen för att nämna något. Men då självklart trimmad och förfinad. GHIATH är en extremt högteknologiskt bil som är specialutvecklad för polisen här nere. Den har en rad speciella saker. Till exempel ansiktesigenkännande kameror runt om och på alla sidorna. GHIATH är även utrustad med infraröda takkameror och ett avancerat övervakningssystem. Interiört finner vi ett stort antal AUX-skärmar, kamera för förarbeteende och disponentapp som säkerställer GHIATH Smart Patrol som en enastående säkerhet och effektivitet till polisen. Funktioner som Whelen siren system, digitala spegel och ADAS ANPR-kamera är polisen rustade för alla situationer. Förstärkt med smarta säkerhetsbälten, bakre polisbur, och förstärkta dörrpaneler. GHIATH är redo för det värsta!

Kör mässigt känns GHIATH otroligt stabil. Vi tar en dagstur ut till öknen där jag får provköra GHIATH på en asfaltväg som delvis är täkt med sand som blåst in. En normal bil hade troligen fått problem och inte klarat att tagit sig över den inblåsta sanden. Men GHIATH känns helt opåverkad över sanden och går hur stabilt och säkert som helst gnom sanden som på vissa ställen är högre än en halvmeter. När vi sen kör in till Dubai känner jag att många andra trafikanter håller sig på beskedligt avstånd och ingen kör förbi i någon högre hastighet. Bilen jag kör är dock inte målad som en polisbil men den inhyser ändå respekt. 

GHIATH nuvarande modellutbud inkluderar Smart Patrol, SWAT, City Patrol, First Responder, VIP-modeller. Smart Patrol är det mest tekniskt avancerade versionen. W Motors själva säger att det är det mest avancerade fordonet i världen som polisen använder. Om det sen är så låter jag vara osagt för har tyvärr för dålig insyn i polisbilar generellt. GHIATH SWAT designad, konstruerad och utvecklad av W Motors som svar på de krävande kraven för SWAT-teamoperationer, den specialbyggda GHIATH SWAT uppfyller de högsta industristandarderna för taktisk respons. City Patrol är en version framtagen för att transportera viktiga personer på ett säkert sätt. Även City Patrol har extremt avancerad teknik för att röja alla eventuella situationer som kan uppstå vid transport av kunglighetet och politiska viktiga personer. GHIATH First Responder Vehicle står i spetsen för nödsituationer, skickas snabbt i händelse av kritiska incidenter, vilket säkerställer snabbast möjliga reaktionstid. Versionen VIP är avsett för personligt bruk. Fordonet erbjuder den perfekta blandningen av komfort, funktionalitet och stil. GHIATH VIP är utrustad med specialtillverkade 20-tums legeringsfälgar. 

Vi kör till en plats som dom tipsat mig om på W Motors där man kan se en snygg skyline av Dubai. Där tar vi bilderna till den här artikeln. En plats som verkligen passar GHIATH och dess attityd över att kunna hantera en så avancerad plats som Dubai som växer varenda sekund!

W Motors GHIATH VIP

GrundprisFrån 1 482 000 kr (550 000 AED)
Motor5,6 liters V8 Bensin
Kraftöverföring7-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 km/h på 7,5 sek
Toppfart210 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren 14,4 L/100 km
Vikt2 897 kg
Mått (längd/bredd/höjd)5 387 mm/2 341 mm/1 987 mm
Garantier3 år / 100 000 KM
Webbwww.wmotors.ae/ghiath