Volkswagen Golf VI
Loading...
Cars

Volkswagen Golf VI

– En resa till Island för att köra nya Golf!
av
den 30 september 2008

Artikeln producerades ursprungligen 30 september 2008, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen Golf VI

Golfen håller också stor skäkerhetsstandard och är utrustad sju stycken krockkuddar däribland knäkrockkudde för föraren. Nytt är även sidokrockuddar samt bältesvarnare för baksätet. Det är uppenbart att VW vill dra till sig alla målgrupper med Golfen och personligen skulle jag inte ha något emot en Golf.

 

Det har gått 34 år sen lanseringen av den första Volkswagen Golf modellen och sen dess har det producerats över 26 miljoner Golfar varav 330 000 till Sverige. Golf är helt klart en av de viktigaste modellerna för Volkswagen. Dock anser jag att denna bilmodellsklass ej platsar i Cars Collection till 100 procent men en Golf är en Golf och står för så mycket mer än bara en modellklass. Destinationen är Island och det är dags för världspremiären av nya Volkswagen Golf VI. Hela 6 modeller har nu hunnit utvecklas och varje model har varit en succse. Vid anländande till Keflavik flygplats blir vi upphämtade av en parad av svarta VW Phaeton som aldrig verkar ta slut. Varje Phaeton är utrustad med en influgen Tysk chaufför i svart kostym. En och en halv timmes resa och en reklamfilm om Island och den nya Golfen senare kommer vi till en anläggning uppe i bergen utanför Reaykavik. VW har inte sparat på krutet inför denna pressvisning den saken är det inget tivel om! Anläggningen ligger vid foten av ett  berg med utsikt över en dal. Längst ute på en stor tom yta står en vit Golf placerad. Avståndet är så långt till bilen så man knappt kan se den. Det finns ingen väg ut till den så helikopter har uppenbarligen behövts för att placera bilen så. På kvällen vid middagen är bilen fräckt belyst. Anläggningen har byggts enbart för den 3 veckor långa presentation som femtonhundra journalister bjudits in till. Eftersom solen skiner och det är första gången på tre veckor här på Island väljer jag att avvika snabbt från den korta introduktionen för att i stället hoppa i en av de sextio influgna, ja du läste rätt, sextio influgna Golfarna som står på rad utnaför. Mitt första intryck av utsidan är att man bantat formerna från förra modellen. Personligen gillade jag inte förra så mycket och tyckte Golf fyran var mycket snyggare, speciellt R32. 

Ett varv runt bilen sen hoppar jag in i den. Interiören är riktigt snygg faktiskt. Speciellt lädersätena som har sportig skålning och jag måste säga att VW överlag är riktigt duktiga på sitt läder arbete. Man använder numera en grövre typ av läder. Den treekrade ratten har också en skön sportig stil med greppvänliga former tio i tre. Modellen jag har valt att testa är utrustad med den stora redionavigationsenheten. Om du väljer den kan du även få backkamera som tillval. Backkameran är riktigt kul konstruerad under VW märket på backluckan som fäller upp sig när man lägger i backen. Det funbgerar även som bakluckes öppnare. Som annat tillval kan man även få bilen med parkeringsassistans. Med en knapp framför växelspaken kan bilen själv fickparkera. En annan detalj som visserligen fanns på förra modellen också är kapsylöppnaren som sitter i facket mellan sätena och bilar mellanrummet för två flaskor.

Jag svänger ut från området med den läckra anläggningen i bakspegeln. Vägen är helt nyasfalterad och slingrar sig över stora fält av lavasten. Det är ett vansinnigt häftigt landskap på Island och antingen gillar man det som jag eller så har man svårt för det. En journalist som var med utbrast -Äntligen hemma när vi kom hem! Han tyckte Island var det värsta stället han besökt någonsin. Min färd går längs en slinga VWfolket lagt ut i förväg som jag följer via navigatorn. Skärmen är tydlig och det behövs inte en massa extratryck för att mata in det man vill. Det är en hel del tighta kurvor längs vägen men med den ställbara dämpningen i sportläge kan man ligga på rätt hårt utan att svängarna känns svåra. När jag kommer in på en mindre grusväg ändrar jag dämpningen till comfort och fjädringen blir mycket mjukare. Att köra bil på Island känns som att vara med i en reklamfilm, det spelar ingen roll vart du stannar så har du en bakgrund som är helt otrolig. Att ta bilder på bilen kändes nästan lite fånigt för det är så enkelt. Tillbaks in på den större vägen och en stund senare ut på motorvägen. Tack vare dom mycket sköna sätena och ställbara dämpningen och nya tekniken med ljuddämpning färdas man väldigt bekvämt i nya Golfen.

När man numera väljer en Golf med autmoatlåda så är det en så kallad DSGautomatlåda som sitter i. Det är en växelåda som enkelt beskrivet har två kopplingar och resultatet blir mycket snabba och mjuka växlingar och även lägre förbrukning än en standard automatlåda. Du kan givetvis få bilen med manuell låda också. När jag kör iväg förvånas jag av hur tyst bilen är trots sin storlek. VW har verkligen lyckats göra en liten bil som känns stor och tyst fast den är ganska liten. Detta tack vare många nya lösningar på motorupphängning, dörr- och fönsterlister, tysta däck och även en plastfilm på framrutan skall dämpa ljudet från väg och motor. Denna modellklassen växer hela tiden men det är ändå imponerande att en så liten bil kan kännas så stor och gedigen. Landsvägskörning är en fröjd och man sitter väldigt bekvämt och har bra uppsikt av omgiviningen. 

Motorn som sitter i vårt test ex är en 2 liters TDI motor på 140 hästar och visst är det inte den piggaste motorn jag kört men den fyller sin funktion och omkörningar är absolut inget problerm att genomföra. Motoralternativen som kommer till Sverige är 2 bensinare, den ena på 102 hk som är E85 anpassad och miljöbilsklassad den andra en 122 (TSI). På diesel sidan hittar vi 3 alternativ varav 2 kommer till Sverige i samband med lanseringen i November. Det första en miljöbils klassad 110 hästare med förbrukning på endast 4,5 liter bränsle per 100 kilometer. De andra är en 140 hästaren vi testat och senare kommer en på 170 hästkrafter. Givetvis kan jag inte låta bli att sukta efter GTI versionen som har premiär på Paris salongen och ännu mer R32 som borde komma efter det.

Golfen håller också stor skäkerhetsstandard och är utrustad sju stycken krockkuddar däribland knäkrockkudde för föraren. Nytt är även sidokrockuddar samt bältesvarnare för baksätet. Det är uppenbart att VW vill dra till sig alla målgrupper med Golfen och personligen skulle jag inte ha något emot en Golf. 

Volkswagen Golf VI

GrundprisPrest är ej fastställt ännu och kommer i mitten av oktober. Förra modellen låg från 160 000 kronor och man kan nog räkna med ett litet påslag för den nya
Motor2,0- liters TDI ,  140 hk. Vridmoment 320 Nm vid 1750-2500 varv/min
Kraftöverföring6-växlad manuell- eller DSG automatlåda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på  9,3  sek
Toppfart209  km/h  (207 km/h med DSG)
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,9 liter/100 km (5,4 liter /100 km med DSG)
Garantier2 års nybilsgaranti, 3 års vagnskadegaranti, 3 års lackgaranti, 12 års garanti mot genomrostning, Mobilitetsgaranti (driftsgaranti som förlängs vid service hos auktoriserad VW-verkstad) 
Webbwww.volkswagen.se
+En klassiker, snyggt läderarbete roliga detaljer bra säkerhet
Inte så spännande eller unik