Skoda Superb
Loading...
Cars

Skoda Superb

– Skoda tar ett steg uppför Volkswagens trappa!
av
den 3 maj 2009

Artikeln producerades ursprungligen 3 maj 2009, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Skoda Superb

När jag hämtar Skoda Superben jag skall ha i en vecka och kör iväg från Volkswagen Group i Södertälje slår det mig med en gång vad VAG håller på med. Det är uppenbart att man lyfter alla sina märken enligt en trappmodell och Skoda har tagit ett stort steg uppåt!!

Om vi tänker att vi lägger upp märkena i ordning med det lyxigaste i toppen och det är Audi följt av VW och efter det kommer Skoda följt av Seat. För drygt 20-30 år sen stod inte Audi så värst högt i rang jämfört med Mercedes och BMW. Så är inte fallet idag utan Audi ligger helt i linje med dessa två i toppen sen drygt 10 år. VW ligger numera inte långt från dessa tre märken och Skoda är numera där VW var för 10 år sen. Och man kan väl säga att Seat följer efter. 

Skoda Superb är en riktigt fin bil för det priset man får betala. Det kan jag avslöja med en gång och det är det inget snack om. Men det räcker inte, Superben är mer än bara en fin bil för ett bra pris. Den har dessutom funktioner som gör den riktigt intressant i sin klass.

Jag skall iväg på en minisemester kombinerad med jobb och skall rulla många mil i Superben under veckan jag har den. Test ext jag har fått låna är utrustad med en 2 liters diesel motor med turbo på 170 hästar och så kallad DSG låda, dubbelkopplings växellåda. Det är ingen raket men den går mjukt och behagligt. Perfekt för långmils marsher. 

Vad jag dock saknar är lite bekvämare dämpning, typ luft dämpning. Bilen är ganska styv och det känns snabbt om vägen inte är helt jämn. Bullernivån är också ganska hög i bilen, lite som att det känns som bilen är tunt byggd. Man hör hjul och vindbrus ganska högt.

Man sitter väldigt bekvämt i framsätena och det är lätt att finna en bra körställning med hjälp av elstolarna. Alla reglage är lätta att hitta vilket är positivt. Men om jag får välja vilket jag dessvärre inte fick så mycket under veckan jag hade Superben så skulle det va att vara passagerare och då i baksätet. När man kollar på bilen utifrån kan man se att bakdörren är jätte lång. Och när man öppnar den och ser baksätet och avståndet till framsätena tror man nästan att det är en limousin man skall stiga in i. 

En annan mycket praktiskt sak är bakluckan. Den är tvådelad och fungerar antingen som vanlig sedan lucka eller så med en enkel knapptryckning fäller du upp hela luckan tillsammans med bakrutan så som på en halvkombi. Väldigt smart om man har mycket packning och inte vill krypa in för att nå saker längst in i bagageutrymmet. 

Skoda Superb är även utrustad med automatisk fickparkerings funktion. Med en enkel knapptryckning så styr bilen in perfekt i en ficka. Väldigt smart och bekvämt och det kan nog spara en hel del fälgar. Du kan dessutom få fyrhjulsdrift om du vill och det finns en pigg V6:a på 260 häst.

Skoda Superb är som sagt en riktigt fin bil för ett mycket bra pris och du får många funtioner som bara återfinns hos mycket dyrare bilar i samma klass. Men visst, Skoda är inte lika het som en Audi, BMW eller Mercedes eller VW idag men det är lika hett som en Audi var för 20 år sen och som en VW var för 10 år sen!

Skoda Superb

GrundprisFrån 210 000 kr
Motor2 liters rak 4:a med turbo, 170 hk. Vridmoment 350 Nm
Kraftöverföring6-växlad DSG låda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,8 sek
Toppfart220 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren5,8 l/100 km
Garantier2 års nybils garanti
Webbwww.skoda.se
+Baksätet, baklyckan och priset.
Lite stötig och bullrig. Inte så sexigt märke.