Saab 9-3 Turbo X
Loading...
Cars

Saab 9-3 Turbo X

– En stygg Saab!
av
den 18 februari 2008

Artikeln producerades ursprungligen 18 februari 2008, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Saab 9-3 Turbo X

Jag har aldrig varit så förtjust i Saab måste jag erkänna. Mycket på grund av deras framhjulsdrift och turbo. Detta har alltid inneburit ett fruktansvärt sladdrigt beteende i framvagnen vid fullt gaspådrag. Jag har till exempel kört 9-5 Aero Performance by Hirsch och den tycket jag var helt vidrig när man drog på. Det känns lite som Saab har en alldeles för känslig styrservo och i kombinationen med stark turbo och som i Hirschens fall lite över 300 hästkrafter så blir resultatet fruktansvärt. Så när jag får Turbo X levererad till mig så det inte med jätteentusiasm som jag ser på bilen när den står utanför min port. Vid en snabb titt på exteriören så är det först när man rundar bakhörnet och ser de maffiga utblåsen som man hajar till att något är annorlunda på denna Saab. Även fälgarna är riktigt snygga. Skulle dock kunnat vara en tum större. Bilens färg som är svart går inte att diskutera så värst mycket för Saab har valt att endast släppa Turbo X i svart. Du kan dock få den som sedan eller som vårt test ex i kombi. Andra stora val du också kan välja är manuell- eller automatlåda. Vi valde manuell och det kanske jag ångar lite i efterhand. Automatlåda är alltid bekvämare i stadstrafik och bilen inbjuder inte till så lekfull körning att en manuell låda skulle kännas nödvändig. Den stora skillnaden från andra Saabar och som numera är ett tillval man kan få på just 9-3 är AWD, fyrhjulsdrift. Och det är just detta som gjorde mig extra nyfiken på Turbo X. Fyrhjulsdriften kommer från Haldex och är fjärde generationen. det som är intressant med denna generationen är att den fördelar kraften inte bara över fram och bakvagn utan även sidledes vilket ger ett mycket bra grepp om vägen

.

Väl inne i kupén så känner man igen det mesta från den vanliga 9-3. Det sitter dock kolfiberimitationspaneler genomgående vilket ger en sportig känsla. Läderarbete på stolarna och materialkänslan i övrigt är helt okej. Startnyckeln sitter nere på mittkonsolen som vanligt på Saabvis. Det finns två andra saker i kupén som Saab enligt min mening är helt överlägsna. Den första är kopphållaren. Den måste kostat en förmögenhet att utveckla. Den andra som jag verkligen inte förstår varför fler bilmärken inte har är, Nightpanel knappen som släcker ner allt annat än hastighetsmätaren. Väldigt bekvämt vid mörkerkörning.  

Helhetsintrycket ändras dock drastiskt när man vrider om nyckeln och bilen går igång, det är med en vass riktigt trevlig ton motorn går igång. Så skönt ljud att jag måste gå ur bilen och bak till dom snygga utblåsen för att lyssna. Helt ärligt så måste jag säga att detta är bland det bättre jag hört på länge. Speciellt när bilen är kall och tomgången ligger lite högre än vanligt. Det är ett sådant där riktigt vasst kallt hårt ljud och om jag skulle blunda så skulle jag aldrig kunnat gissa att detta störtsköna ljud kom från en Saab, snarare förra generationens BMW M3. Bra jobbat, Saab! I displayen framför mig står det nu Ready for take-off!

Bilen blev som sagt levererad till min dörr och det skedde ganska tidigt enligt mina morgonvanor. Så tanken vara bara att parkera bilen och sedan gå tillbaks upp i lägenheten för att fortsätta mina morgonrutiner. Detta var helt omöjligt att fullfölja efter en sådan härlig örfil i form av motorljud så en snabb morgon tur blev ett måste. Väl ute på leden blev jag återigen mycket positivt överraskad, det beteendet jag tidigare känt hos Saabmodeller var faktiskt helt borta nu, ingen sladdrig framvagn som ville åka kors å tvärs över vägbanan vid full gas. Istället ett bra drag med en ordentlig turbokick vid ganska tidigt stadium. Efter en stunds motorvägs körning fortsatte jag in på några småvägar med tighta kurvor. Även här klarade sig 9-3 Turbo X helt okej även i kurvor trots en hel del vikt, den understyr lite men inga problem som helst. Turen hem gick sedan i lugn och bekväm takt på leden och det är inte svårt att förstå varför många tjänstemän väljer Saab.

Under den veckan jag förfogade över 9-3 Turbo X så låg snittförbrukningen på hela 1,3 liter milen och det är ganska mycket för att vara en Saab men då är det en hyfsat stark motor och bilen inbjuder till ganska lekfull körning så det är inte så konstigt. Väljer man att tygla sin körning med ett ägg under foten så skall det nog inte vara några problem att snålköra denna bil under en liter per mil. Att baka in fyrhjulsdriften som alternativ i några av sina var något av det bästa Saab kunde gjort nu tror jag. Detta kommer säkert innebära att dom lyckas knycka åt sig lite marknadsandelar från Volvo och kanske några få från Audi också. Turbo X kommer dock endast säljas i 1500 exemplar varav 175 kommer säljas i Sverige. Men numera finns även den fyracylindriga motorn samt Aeron att fås med med AWD. 

Saab 9-3 Turbo X

GrundprisFrån 409 900 kr
Motor2.8 liters V6, 280 hk. Vridmoment 400 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell- eller automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5.7 sek
ToppfartToppfart 250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren10.9 l/100 km
Garantier2 års nybilsgaranti utan milbegränsning.
Webbwww.saabsverige.com
+Ljudet, vilket ljud, jag får gåshud! Äntligen fyrhjulsdrift
Väldigt högt pris för en Saab, hög bensinförbrukning