Porsche GT4 RS
Loading...
Cars

Porsche GT4 RS

– En oupptäckt extra kroppsdel
av
den 6 oktober 2023

Porsche GT4 RS

Den lite klyschiga beskrivningen att säga att man upptäckt en kroppsdel man inte visste om att man hade passar in extremt bra på Porsche GT4 RS. Låt mig förklara varför.

Porsche GT4 RS bygger enkelt beskrivet på den takförsedda versionen av Boxter, nämligen Cayman. Men mycket har hänt med versionen jag nu kör i jämfört med Cayman så som den var när jag först blev bekant med modellen. När jag lärde känna Cayman runt 2007 var den en ganska snäll version i jämförelse med dagens GT4 RS. Namnet Cayman finns fortfarande kvar men nu har numret 718 lagts till i betäckningen innan Cayman. Även Boxtern heter 718 innan Boxter vilket logiskt förenar modellerna. 

Siffernamnet 718 kommer från och för att hylla den sportbil som i olika utföranden man tävlade med i slutet av femtio- och början av sextiotalet. 1958 vann man LeMans med 718 RSK.

 

Både 718 Boxter och 718 Cayman finns i en rad olika utförande där GT4 RS är den vassaste. Strax innan skrivande stund presenterade Porsche även en 718 Boxter i GT4 RS versionen. Porsche har lovat att vi får ta ut den och känna på den när den väl kommer. Längtar!

Min bekantskap med modellen Boxter började när min gamla klasskamrat Daniel, vars föräldrar ägde och drev en känd Italiensk restaurang och pizzeria i Göteborg. Daniel köpte en Boxter som sin andra bil efter att han först haft en Alfa Romeo. Det låter kanske lite bortskämt men jag kan lova att han fick slita för bilarna. Det slutade däremot lite tragisk med att Porschen blev stulen. 

Min strakaste upplevelse av hans Boxter var på den mytomspunna Härskogsvägen utanför Göteborg. Här fick jag provköra bilen och vi hade fått inofficiella tider för vägen genom min far, Bengt Ason Holm som var inblandad i Göteborgs Motor Historiska Klubb, GMHK. Tiderna gjorde vi vårt bästa för att slå och eftersom dom var satta med bra mycket äldre bilar än Daniels Boxter lyckades vi faktiskt. Detta är verkligen minnen som sitter kvar. Härskogsvägen går att jämföra med Bogesundsvägen utanför Stockholm på vägen mot Vaxholm. Jag tog givetvis GT4 RS dit men tillåt mig komma tillbaka till det strax. 

Låt oss nu fokusera på 718 Cayman GT4 RS. Testbilen Porsche Sverige var vänliga och lånade ut till mig var i specialkullören Bahama Yellow. En djupgul färg som verkligen passar bilen. Man blir både glad och pigg varje gången man ser den. Lägg därtill huven där fram och vingen där bak som är gjorda i kolfiber och som är lackade i transparent lack så kolfibern ligger helt exponerat. Otroligt läckert om du frågar mig. 

När man öppnar dörren blir man inte heller besviken. Två racingstolar i kolfiber med trepunktsbälten. Det sitter även vanliga bälten för den som inte vill skruva fast sig som i ett skruvstäd hela tiden. Men när man satt sig till rätta vill man aldrig flytta på sig. Det är här den okända kroppsdelupplevelsen börjar. Även ratten känns så där otroligt tight och välformad. Att den är rund är väl en självklarhet men tjockleken känns helt perfekt. Lägg där till att den är klädd i alcantara för bästa grepp. 

Nyckeln, som på klassikt Porsche-viss sitter på vänster sida om ratten, när den vrids om startar motorn med ett välljudande morr. Bilen känns direkt pigg! Jag rullar iväg och man känner omedelbart hur allert den är. Växlingarna går blixtsnabbt tack vare PDK-lådan. PDK står för Porsche Doppel Kupplungs på Tyska. Dubbelkopplinglåda enkelt översättning på Svenska. Jag har beskrivit tekniken här tidigare men ni som eventuellt missat så är det snabbt tekniskt förklarat att växellådan är byggd på sådan vis att nästa växel ligger redo tack vare en dubbel kopplingsfunktion. Det snabbar på växlingsmomenten oerhört mycket. Tekniken uppfanns redan 1935 av farnsmannen Adolphe Kégresse och dök först upp i en Citroën Traction Avant 1939. Porsche GT4 RS går bara att få med PDK-lådan, men det borde inte göra någon besviken. 

Du kan via en knapp på konsolen mellan stolarna välja PDK Sport vilket snabbar på växlingarna ännu mer. På samma mittkonsoll finner du fler knappar. En som lite skämtsamt kallats för knappen med goggles på, skidglasögon. Den knappen gör att man får mer ljud ur avgaspiporna bak. Därav motivet på knappen som ska se ut som två avgaspipor i bredd. När knappen trycks in i kombination med PDK Sport-knappen infinner sig ett otroligt välbehag vid varje växling, och fort går det!

Som jag nämnde tidigare avverkade jag Bogesundsvägen med GT4 RS. En perfekt väg för den här bilen. Kurvorna får dig verkligen att känna vart bilen befinner sig och att du litar till hundra procent på den. Väghållning är verkligen något Porsche kan och GT4 RS är inget undantag. Den gör exakt som du vill fast lite bättre. Och det är här kroppsdelsklyschan gör sig påmind. Jag har som många av er säkert vet kört otroligt mycket bilar, och då framförallt prestandabilar som vill bli körda aktivt. Och jag måste säga att det var längesen jag var så imponerad av körkänslan hos en bil som GT4 RS. Den är verkligen i en klass för sig. Det finns absolut motorstarkare bilar, även om de 500 hästarna som finns i GT4 RS absolut inte är blyga. Lite snabba prestandasiffror så tar sig GT4 RS från 0 till 100 på endast 3,4 sekunder. Håller du kvar gaspedalen i nedtryckt läge kommer du passera 200 km/h på blotta 10,9 sekunder från det att du startade. Och det anser jag vara tillräckligt snabbt för dom flesta.

Jag kör en Jeep till vardags av olika skäl som har med mitt arbete som fotograf att göra. Skulle jag göra valet att ha en extra bil för att just njuta av körningen till 110%, ja då skulle det absolut bli en GT4 RS. Tills dess att 718 Boxter GT4 RS kommer då, för visst är det härligt att köra med taket nere. Men tills dess, ni som skaffat GT4 RS, grattis till er nya sportiga kroppsdel ämnad för total njutning av kurviga vägar.  

Porsche GT4 RS

Grundpris1 640 00 kr
Motor4 liters, 6cyloindrig boxer-motor. 500 hk, 450 Nm
Kraftöverföring7-stegad dubbelkopåplingslåda, bakhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h3,4 sekunder
Toppfart315 km/h
Vikt1 490 kg
Mått (längd/bredd/höjd)4 456/1 801/1 267 mm
Webbwww.porsche.com/sweden