Porsche 911 Dakar
Loading...
Cars

Porsche 911 Dakar

– En 911 redo för lera
av
den 10 januari 2024

Porsche 911 Dakar

911 Dakar är absolut inget nytt påhitt utan kom redan 1984 när modellen Porsche 953 tog hem det klassiska Paris-Dakar rallyt i öknen. Ett otroligt tufft race som verkligen får bilen och dess förare att bekänna färgen. Det gjorde man med Porschen och tog hem totalsegern. 

Precis som originalet från 1984 är 911 Dakar höjd. I normalläge är den fem centimeter högre än en normal 911. Med hjälp av ett lyftsystem kan bilen höjas ytterligare 3 centimeter. Redan i normalläget ser 911 Dakar annorlunda ut än sina 911-syskon. För att uppnå förändringar jämfört med en vanliga 911 har man använt längre länkarmar som förlänger fjädringsvägen och även ger bredare spårvidd. Utöver det sitter det skydsplåtar av rostfritt stål samt an ny front med raster i rostfritt stål. Det sitter dessutom kraftiga röda bogseröglor fram och bak. Det hela ger den där offroad-looken. Om man vill att sin 911 Dakar verkligen får “den där” offroad-looken finns det en takkorg med inbyggda helljusramper som tillbehör där du kan lasta vattendunkar, friktionsmattor och fällbara spadar. Som max får man lasta 42 kilo i takkorgen. Dessutom finns det ett taktält till 911 Dakar för att verkligen uppleva den där safarikänslan.

 

Interiört känner man mer igen sig om man bekantats sig med någon av GT-modellerna. Här hittar vi en bur istället för baksätet och skålade sportstolar i kolfiber fram. Man kan välja att spänna fast sig med så kallat fempunktsbälte så man sitter som i ett skruvstäd när vägen är ojämn men Porsche hade även vänligheten att montera vanligt traditionellt bälte så man slipper besväret med att spänna fast sig med fempunktsbältet. En brandsläckare sitter även monterad på golvet på passagerarsidan. 

För att hålla nere vikten har, utöver avsaknaden av baksätet, även glas och startbatteri gjorts i lättviktsmaterial. Totalvikten för 911 Dakar landar på 1 605 kilon. Trots sina skyddsplåtar och andra offroad förbättrande saker är vikten endast tio kilo mer än ett motsvarande 911-syskon. Det får ses som bra jobbat helt klart. 

Känslan när man kör iväg med 911 Dakar gör sig snabbt påmind om en vanliga 911 fast i GT utförande vilket jag har. Den känns väldigt sportigt, men väldigt bekvämt samtidigt. Jag påstår absolut inte att en GT-Porsche inte är bekväm men den kräver samtidigt att vägen är gjord i silkeslen asfalt. Det behöver inte 911 Dakar. Här är den bekväm även om vägen är lite ojämn. Men du känner fortfarande att du har full kontroll, troligen skulle skillnaden kännas mer tydligt om man tog ett varv på en racingbana där nån av Porsches GT-modeller hade trivts som fisken i vattnet med 911 Dakar inte hade gjort tack vare däck som trivs bättre utanför banan än på. Men till skillnad från en GT-modell från Porsche hade du med lätthet kunnat kör hela varvet runt banan och just runt banan och inte på. Det hade inte en GT-Porsche mått bra av. 

När vi ändå är inne på just hur 911 Dakar skulle trivas bättre utanför bana än på än ett GT-syskon. Jag hade nöjet att nyttja en hel åker och låta 911 Dakar visa hur den uppför sig när det inte ligger slät asfalt. Detta självklart på grund av att 911 Dakar är fyrhjulsdriven. I standardutrusningen ingår även aktiva, elektromekaniska krängningshämmare samt bakaxelstyrning. Lägg där till styvare motorfästen och en nyuttveklad vinge bak. Huven är precis som GT-syskonet 911 GT3 gjord i kolfiber för att spara vikt. Vill man kan man beställa sin 911 Dakar med Rallye Design Package då den kommer i tvåtonslack precis och med deklarera precis som originalet från 80-.talets tävlingsbil. 

Om jag skulle välja en 911 kanske jag ändå inte skulle valt en Dakar utan någon av GT-modellerna. Jag kör ju själv en Jeep och känner att den är svår att konkurrera med när vägen verkligen tar slut. Men samtidigt beundrar jag Porsche för det dom gjorde med 911:n på åttiotalet och att man nu tar fram en ny version. Det klan man kosta på sig med alla framgångar. För hade jag bott på landet och verkligen ville köra en Porsche 911 varje dag hade givetvis en 911 Dakar varit mitt val!

Porsche 911 Dakar

Grundpris2 480 000 kr
Motor3 liters, sexcylindrig boxer-motor. 480 hk, 570 Nm
Kraftöverföring7-stegad dubbelkopåplingslåda, bakhjulsdrift
Acceleration0–100 km/h: 3,4 sekunder
Toppfart240 km/h
Vikt1 960 kg
Mått (längd/bredd/höjd)4 530/1 864/1 338 mm
Webbwww.porsche.com/sweden