Mercedes AMG SL63
Loading...
Cars

Mercedes AMG SL63

– Djävulens säckpipa!
av
den 28 april 2009

Artikeln producerades ursprungligen 28 april 2009, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes AMG SL63

Jag får en nyckel från tjejen i disken på Mercedes anläggning i Akalla, då är jag helt ovetande om vad jag snart skall få uppleva, djävulens säckpipa!

När jag kommer ut till parkeringen och trycker på öppningsknappen på nyckeln blinkar en svart best till längst ner i hörnet av parkeringen. Bilen är helt svart med några få cromade detaljer samt röd skinninredning, mycket smakfullt. Utseendet skiljer sig mestadels i fronten från gamla SL och ändan är så gott som orörd sen förra. Detta på grund av den dyra kostnaden för plåtcab konstruktionen. Fronten har dock fått sig en rejäl uppfriskning och dom gamla runda lamporna är numera utbytta mot liknande lyktor som sitter på CLS. 

Denna bil är utrustad med så kallad keylessgo så nyckeln ligger kvar i min ficka och hade jag bara sett bilen från början hade jag endast behövt ta tag i dörrhandtaget så hade bilen låsts upp. Väl inne i bilen så sitter det en knapp på toppen av växelspaken och på den står det start. Med ett tryck så mullrar något djupt igång och jag ryser till. Vad i hela friden är detta tänker jag. Vilket ljud! 

SL63 känns ganska tung i formen och det är den också, hela 1895 kilo. Men med tanke på den vansinniga kraften denna bil förfogar över så är det inget man lider av i all fall inte så länge det går rakt fram. Och rakt fram går denna bil som en raket. När jag kör ut från anläggningen i Akalla så är det knappt jag vågar trycka gaspedalen i botten. För bara jag tänker tanken så vrålar V8 på 6,2 liter och 525 hästkrafter till. Detta är ett sjukt kraftpaket minst sagt.

Jag svänger av och fäller ner taket, det är ju ändå en cab och solen skiner så bäst att passa på. Väl ute på vägen igen inser jag hur mycket mer man hör motorn nu, precis som att den inte skrämde vettet ut mig innan, nu är det 10 gånger värre. 

Bilen fullkomligt skjuter iväg när man petar på gaspedalen, det finns kraft i överflöd. Mercedes vet hur man ska bygga vägmaskiner och detta är inget undantag. Att SL63 är bäst rakt fram är ingen nyhet. Visst går det bra att ta kurviga vägar med den fast det är Autobahn denna vagn är byggd för. Och det spelar ingen roll om du väljer att köra taklöst eller upp, att nå hastighetsbegränsningen vid 250 är en barnlek oavset.

SL63 har den nya 7 växlade multikopplingslådan från Mercedes och jag kan bara säga att dom lyckats riktigt bra. Numera är växelådorna så bra i den här typen av bilar så jag knappt bryr mig om att växla manuellt i manuellt läge, växellådan gör det ändå så snabbt och bra. En sak som gör ljudupplevelsen ännu bättre är precis när växlingen sker och motorn får en liten övervarvning, då ryter den till på ett så grymt tufft sätt som jag ej kan minnas hört på ett liknande sätt. Otroligt häftigt!

SL63 AMG är en glidarraket. Det är inte många som kommer kunna sätta sig på dig vid ett rödljus och du kommer definitivt lämna dem med ett välljudande vrål varje gång du väljer att visa musklerna. 

Mercedes AMG SL63

GrundprisFrån 1 449 000 k
Motor6,2 liters V8, 525 hk. Vridmoment 630 nm
Kraftöverföring7-växlad automat av multikopplings typ, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,6 sek
Toppfartbegränsad 250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren13,9 l/100 km
Vikt1 895 kg
Garantier2 års nybils garanti
Webbwww.mercedes-benz.se
+Ljudet, ljudet och åter ljudet. Något av det grymmaste jag hört!
Vikten och den ej omgjorda ändan.