Mercedes AMG G63
Loading...
Cars

Mercedes AMG G63

– Mot alla regler men ändå så rätt!
av
den 10 januari 2024

Mercedes AMG G63 AMG

Mercedes G-Klass är en klassiker, det råder det ingen som helst tevekan om! Som AMG version och att ge den fyrkantiga terrängbilen mer lyx och kraft än nödvändigt är ologiskt men helt perfekt!

Geländewagen som G:t står för i G-Klass började byggas redan 1979 i samarbete med Österrikiska Steyr-Daimler-Puch. När modellen först började byggas gick den under namnet Puch G. Sedan dess har den kommit i åtskilliga modeller och versioner. Eftersom G-Klassen har så goda terrängegenskaper har den varit en mycket uppskattade bil inom försvaret och ett flertal länder har den inklusive Sverige. I Sverige går den under namnet Terrängbil 14/15. 

Min egna bekantskap med G-Klassen sträcker sig långt tillbaka. Jag har flera vänner som haft modellen och varit otroligt nöjda med den. Visst det är som att köra runt i en ladugårdsvägg och den dra bra mycket mer bensin än dom flesta andra bilar men modellen ger en sån trygghet till den som kör som nog är svår att hitta i någon annan bilmodell faktiskt. 

När G-klassen fick sig en uppdatering 2018 var det som dom verkligen lyckades behålla det som var mest charmigt i modellen men förbättra det som kanske var lite omodernt på den. Om man känner till modellen sen tidigare ser man direkt om det är en uppdaterad G-klass eller inte. Men dom har ändå lyckades behålla utseendet på ett perfekt sätt så ett otränat öga skulle nog skulle ta versionerna som samma modell.  

1993 presenterades en AMG version av G-Klass. Då baserade den på en G 500 med uppborrad V8-motor från 5 till 6 liter och som levererade 326 hästar. Endast 30 bilar byggdes där en av dem hade den korta hjulbasen. Det har som sagt kommit en uppsjö varianter på G-Klassen men även på AMG versionen där det funnits versioner med V6-motorer, AMG G 36. En AMG-version med en turbomatad V12 motor har även tillverkats som hade hissnande 603 hästkrafter. Sen den monstruösa version AMG G 63 6×6 med 6 hjul! En AMG G 63 6×6 har jag tyvärr aldrig upplevt men någon dag ska det ske och då troligen i Dubai där den gick som bäst. 

Men jag hade glädjen att få spendera en vecka med den senaste versionen av AMG G 63 i Sverige. Jag ville självklart lägga lite mil på bilen så det blev en resa ner till Göteborg från Stockholm. Ingen långresa men tillräckligt för att känna bilens härliga personlighet och se pengarna förvinna från bankontot när man skulle tanka. För det här är rent utsagt en riktig alkohollist när det kommer till förbrukningen av bensin, och det är väl det som verkligen drar ner helhetsintrycket för den här charmiga fyrkanten på fyra hjul. Så ingen bil för den som vill tänka ekonomiskt och miljön. Det rycktas om en elversion, EQG men den är inte presenterad än. 

En annan sak som tyvärr drar ner den här charmiga bilens helhetsintryck är väl att den har blivit väldigt uppskattade bland den mer tvivelaktiga målgruppen som inte sköter sin livstil och affärer helt lagligt. Men så kommer det nog alltid vara med speciella och exklusiva bilar som är snabba och går att lasta tungt. 

Även om den turbomatade V8-motorn sjunger ljuvligt har Mercedes haft vänligheten att installera ett ljudsystem från Burmester som ger en utsökt ljudupplevelse på det du älskar att lyssna på. Men som ovan nämnt, V8-motorn ger verkligen rysningar av välbehag när man trycker ner gaspedalen lite extra.

Ni som har koll på mig och vad jag gjort kanske känner till att jag kört flera pickuper som jag använt i mitt arbete som bilfotograf. Det har alltid varit en stor fördel att kunna ta bilder på andra bilar i fart från flaket istället för era öppen baklucka. Men så fick jag upp ögonen för Jeep Wrangler. En femsitsig Jeep som man enklat kan göra om till en kabriolett och på ett säkert sätt arbeta från. Drömmen hade såklart varit en G-Klass, men G-Klass som kabriolett har bara släppt i dels den korta versionen men som tyvärr blivit till åren och känns för omodern för min smak. Sen monsterversionen Mercedes-Maybach G 650 Landaulet som var försedd med en V12-motor på 630 hästkrafter och en nätt prislapp på runt €500,000, så lite över min ekonomi tyvärr. Men skulle dom få för sig att göra en kabriolettversion av en nya G-Klass kommer jag bli svag och vilja ha en, och gärna som AMG-version men den ljuvliga V8-motorn men mer logiskt kanske elversionen som väntas komma i framtiden.

När jag skulle lämna tillbaka press-G 63:an som var metalikbrun med träpaneler i inredningen. Då på Mercedes pressbildsparkering ute i Akalla stod där en solidgrån AMG G 63. Jag frågade David som har hand om Mercedes pressbilarna vad det var för någon och då berättade David att det var personen som jobbade innan honom som hade beställt in den men att den aldrig gick som pressbil. Jag tog en närmare titt på den eftersom det verkligen är min favoritfärg och till min glädje hade den kolfiberinredning. Jag frågade David om jag kunde få ta ut den gråa G 63 AMG för att ta några bilder och publicera i denna artikeln och skriva, om jag själv fick välja.

 

Mercedes AMG G63

Grundpris1 800 000 kr
MotorBensin, 4 liter, 8-cyl V-motor. 585 hk, 850 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 9-växlad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h4,5 sekunder
Toppfart220 km/h
Vikt2 584 kg
Mått (längd/bredd/höjd)4 873/1 984/1 969 mm
Webbwww.mercedes-benz.se