Mercedes AMG GT63 S E Performance
Loading...
Cars

Mercedes AMG GT63 S E Performance

– Den perfekta kraftkombinationen av el och bensin.
av
den 10 januari 2024

Mercedes AMG GT63 S E Performance

Att köra en laddhybrid är inget nytt! Jag gör det själv med min Jeep Wrangler 4xe. Men i jämförelse med Mercedes AMG GT63 S E Performance står min Jeep still när man trycker gasen i botten på Mercedes AMG GT63 S E Performance!

Modellen AMG GT har jag kört innan och här kan du läsa den artikeln. AMG GT är en 4-dörrars version av kupémodellen GT som du kan läsa om här. Fyrdörrarsversionen är givetvis större men man har ändå lyckats behålla sportigheten. Karmlösa dörrar och en genomgående mycket sportig attityd! Det som är nytt med Mercedes AMG GT63 S E Performance är att den utöver sin bensindrivna V8 motor på 639 hästar har den ytterligare 204 hästar som kommer från en elmotor. Så totalt blir effekten hissnande 843 hästkrafter! Som en del av er nog vet har jag kört mycket prestanda bilar och också en hel del supersportbilar. Men 843 hästar är mycket vilken bil män än jämför med. Visst finns det supersportbilar med mer kraft men en fyrdörrars sedan med god plats för fyra personer hör verkligen inte till det vanliga!

När jag hämtar upp bilen hos Mercedes i Akalla där man hämtar pressbilarna går färden snabbt ut på motorvägen. Utan att riskera körkortet, vilket skulle vara enkelt i den här bilen, gasar jag ändå på lite på motorvägspåfarten. Reaktionen är så direkt och kraftfull att jag knappt kan påminna mig när jag kände något liknande, om jag ens har gjort det? Kombinationen med en råstarka bensin V8 motorn och elhästarna är verkligen något helt annat. Jag har, som några av er kanske läst, testat Mercedes AMG EQE 53. Och där skrev jag hur vansinnig accelerationen från 0 var men att den avtog när bilen kom upp i fart. Med Mercedes AMG GT63 S E Performance är det verkligen det bästa tänkbara av två kraftkällor. Elmotorn som ger maximal acceleration från stillastående och sen när bilen fått fart och bensinmotorn kommit upp i varv där kraften finns fortsätter där elmotorn inte kan ge mer kraft. Den här kombinationen är verkligen hissnande i alla led.

Jag må vara lite sen på just den här AMG-modellen för ni kanske sett och läst här att jag testat Mercedes AMG EQE 53 innan Mercedes AMG GT63 S E Performance. För Mercedes AMG GT63 S E Performance var faktiskt den första elektrifierade AMG modellen som släptes. 

Utöver att vara en missil på fyra hjul med plats för fyra personer är det också en väldigt bekväm sådan. Självklart finns allt du önskar och dessutom i överflöd eftersom det är en AMG-modell. Otroligt bekväma säten. En stor liggande skärm som innehåller all information man som förare behöver se tydligt. Hela 25 högtalare och ett ljudsystem från Burmester gör även att din favorit musik låter utöver det normala. Men helt ärligt bjuder även V8 motorn på ett ljuvligt soundtrack. 

Att säga att Mercedes AMG GT63 S E Performance är en familjebil vore verkligen fel. Men jämfört med GT modellen med två dörrar får man faktiskt plats med en hel del i Mercedes AMG GT63 S E Performance och bagageutrymmet där bak sväljer en hel del. Kanske inte lika mycket som syskonet G63 som jag nyligen testade eller familjebilen E-Klass kombi som även finns som AMG modell. Men tillräckligt för att åka fyra personer på en weekend trip eller få med sig golfklubborna till golfbanan. 

Så upplevelsen av Mercedes AMG GT63 S E Performance är verkligen utöver det normala även för mig som relativt erfaren förare av just sånna här bilmodeller. För 843 el- och bensinhästar som jobbar tillsammans ger en ordentlig fartupplevelse långt över det tillåtna på våra svenska motorvägar. Så helt uppenbart är Mercedes AMG GT63 S E Performance en bil som ska upplevas i sitt hemland Tyskland och på autobahn! Där skulle alla el- bensinhästarna få utlopp för all sin kraft.

Mercedes AMG GT63 S E Performance

Grundpris2 035 000
Motor 1Bensin, 639 hk, 900 Nm
Motor 2El, 204 hk, 320 Nm. Total effekt 843 hk
KraftöverföringMotorn fram, 9-växlad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h2,9 sekunder
Toppfart316 km/h
Vikt2 584 kg
Mått (längd/bredd/höjd)5 054/1 953/1 442 mm
Webbwww.mercedes-benz.se