Kia EV9
Loading...
Cars

Kia EV9

– Världens bästa bil
av
den 18 maj 2024

Kia är verkligen på frammarsch när det kommer till bra elbilar för rimliga pengar. Kia EV9 är inget undantag eller överdrift utan faktiskt utsedd till årets bil.

CarsCollection.se må vara sena med att köra Kia EV9. För den presenterades redan 2022 och kom till Sverige under 2023. Men nu var det ändå dags! Första känslan som infinner sig när man står framför EV9 är mycket positiv. Till skillnad från många andra Kia modeller inger EV9 pondus och faktiskt respekt. Formerna är stor och tilltagna och det gör sig även påmint inne i bilen när man kliver in i den. Här finns det gott om plats. Såpass gott om plats att man faktisk kan klämma in sju personer som inte behöver trängas. 

När man som förare funnit sin plats, vilket man gör relativt snabbt, och startar bilen och rullar iväg sker det otroligt bekvämt. För i och med storleken men att den är eldriven blir det en väldigt harmonisk färd. Man har tydlig uppsikt runt bilen och det man inte ser ut genom rutorna kan kameror runt om bilen visa på den långa skärmen framför dig. Så trots att EV9 är relativt stor är den mycket lätt manövrerad. 

Som de flesta andra nya bilar är även Kia EV9 belagd med det nya säkerhetssystemet i stort sett alla nya bilar ska ha enligt nya regler inom EU. Det gör att det från varje omstart återställs ett system som varnar för extremt mycket, för lite uppmärksamhet, för hög hastighet om rådande hastighetsgräns överskrids. Byte av fil utan att ge signal och mycket mer. En del är såklart jättebra men att allt är på varje gång man startar om bilen är allt annat än okej. För en van bilförare blir systemet extremt påfrestande och irriterande. Dom flesta varningsfunktionerna kan man som sagt stänga av men dom sätts alltså på vi omstart. Kia har varit schyssta och satt en knapp på ratten man kan för programmera med vissa av funktionerna för att snabbt kunna stänga av dem vid start av bilen. Och det vill man göra så tack Kia för det!

Men som tidigare nämnt finner man snabbt en bekväm sittposition i säten och förarsätet är inget undantag. Lägg där till det förlängda lårstödet som kommer bli uppskattad vid långfärd. Du har dessutom både värme och ventilation och givetvis rattvärme. Så långresor kommer inte bli något problem i EV9!

På tal om långresor tog jag faktiskt en tur till Göteborg när jag hade EV9. Motorvägskörning är verkligen en miljö EV9 trivs i. Eftersom det är en elbil finns det alltid kraft även om den mattar ut snabbare än en fosilbil. Men det vänjer man sig snabbt vid och uppskattar istället att det alltid finnas kraft från botten vilket det verkligen gör. 384 hästar för att vara exakt och en sprint från 0 till 100 km/h på bara 5 sekunder och det får faktiskt ses som mycket snabbt för en Koreansk familjebil i den här storleken. Räckvidden på Kia EV9 ligger upp till 512 km för EV9 & EV9 Plus samt 505 km för EV9 GT Line.

När det kommer till lastmöjligheter är som sagt Kia EV9 riktigt rymlig. Den bakre stolsraden, om du väljer en EV9 med plats för sju personer, kan fällas. Då är lastutrymmet bak väldigt bra och där får man plats med mycket, delvis tack vare bilens takhöjd. Tacka även placeringen av batteriet som är gjort längs med golvet för det goda utrymmet. Så även om bilens vikt är på hela 2,7 ton är bilens uppförande god tack vare låg tyngdpunkt. Även stötdämparna som sitter på EV9 gör sitt jobb bra.

Kikar man på priset och hur EV9 står sig mot sina konkurrenter är den flera hundra tusen billigare än en sjusitsig Volvo EX90 och Telsa X och det får ses som väldigt bra. En annan konkurrent är Volkswagen ID.Buzz men då kommer ju känslan av minibuss. Sen har vi även Renault Kangoo som finns med sju sittplatser men den både mindre och enklare. Så med det med sig vid köp av en elbil för familjen känns Kia EV9 som ett mycket bra allternativ. Efter en vecka och en resa till Göteborg kan jag bara lägga mitt ord och rekommendation för Kia EV9. Den är faktiskt en mycket trevlig bil att både köra och leva med. 

Kia EV9

Grundpris869 900 kr
MotorDubbla elmotorer
KraftöverföringFyrhjulsdrift
Acceleration5 sekunder
Toppfart200 km/h
Laddningstid
med 150kW+ DC (15-80%)
24 minuter
Räckviddhttps://www.kia.com/se/nya-bilar/ev9/upptack/