Ford Mustang Mach 1
Loading...
Cars

Ford Mustang Mach 1

– En utdöende njutning
av
den 14 september 2023

Ford Mustang Mach 1

Den här Mustang-modellen är kanske inte så värst ny och kom redan förra året. Men som många av er som följer mig kanske hört var jag med om en motorcykelolycka i augusti 2022. Olyckan var såpass allvarlig att jag dels hamnade på sjukhus i två månader och sedan hade en relativt lång rehabiliteringstid efter. Så jag får villigt erkänna att jag var sent på Ford Mustang Mach 1. Men jag anser att modellen är såpass tidlös och ikonisk att jag var tvungen att uppleva och göra något med den. Så..

Med risk för att sticka ut hakan och bli tagen som en just utdöende art vill jag påstå att den nya generationens bilmänniskor som är uppfödda med elbilar inte kommer förstå njutningen av en kraftfull och mullrande V8-motor. Snarare tvärt om kommer dom se det som ett störanda moment när man tar sig framåt i en bil på fyra hjul om den för oväsen. Exakt hur länge bilar som Ford Mustang Mach 1 kommer finns vågar jag inte gissa på men tyvärr nog inte så värst länge till.

Trots sina strax under 1,9 ton känns Mustang Mach 1 förvånansvärt spänstig. Mycket tack vare bussningar och underram som kommer från syskonet GT350. Dom tilltagna bromsarna från Brembo får på ett säkert vis stopp på ekipaget när så måste ske. En del stötdämpardetlajer är också hämtade från ett syskon, nämligen GT500. Så färden i Mustang Mach 1 känns verkligen stabil och inte påverkad av den ganska tilltagna tyngden. Ovan nämnda saker bidrar till att vägghållningen för Mustang Mach 1 uppleves trygg även när vägen inte går rakt längre. Men låt mig återkomma till det senare i artikeln.

När jag får nyckeln till bilen och går ut på parkeringen där den ska stå parkerad är det med spänd förväntan. Först ser jag den inte men bakom en större skåpbil står den parkerad. Min förväntansfulla puls som redan är hög ökar direkt och det väcks en speciell känsla i mig när jag ser bilen, det är något speciellt med Mustanger. Och den här som fått tillägget Mach 1 höjer hjärtats rytm lite mer. Den ljusgråa färgen är som direkt hämtad från ett Amerikanskt stridsflygplan. Lägg där till de svarta och oranga stripesen på huvuden och sidorna och de orange bromsoken gör verkligen utseendet positivt. Däcken på Mustang Mach 1 är skodda på 5-ekrade aluminiumfälgar i storleken 19-tum som är matt-svartlackade. Det gör att dom oranga bromsoken syns än tydligare. 

Man sitter otroligt bekvämt i Mustang Mach 1. Detta beror helt ock hållet på skalsätena från Recaro. Sätena i vanliga Mustang är långt ifrån så här sköna och Recaro-sätena tar ett bestämt grepp runt kroppen när du sitter i dem. Med ett tryck på knappen i centerkonsollen, som snarare ser ut som en för att avfyra en raket, startar Mustang Mach 1. Det här ljudet av en kallstartad V8-motor, som dessutom kommer ut genom fyra 4,5-tumsrör monterade där bak på Mustang Mach 1, kommer bli saknat. Varende cell i en V8-motor- och bilintresserade persons kropp ryser till av njutning. 

Växellådan i Mustang Mach 1 är givetvis en automatlåda men med tio växlar. Och det kan behövas när man har en så törstig maskin att förmedla kraften från till däcken. Trots en välfungerande växellåda kommer jag aldrig under 1,2 liter per mil vilket givetvis är i övre laget. Men vill man njuta av kraften och tonerna från den mulliga V8-motorn är det här nog smällar man får ta. Nästa generation av Mustang förväntas få en elektrifierad drivlina av någon form. 

Jag rullar iväg och ut från området där jag hämtat bilen och kör ut på den närliggande motorvägen. På motorvägspåfarten får jag möjlighet att trycka ner gaspedalen lite mer än innan. Gåshuden som knappt hunnit lägga sig står i givakt igen. Det här är verkligen ren njutning för själen för de som gillar V8-motorer. Och trots att jag är ganska brysk på gaspedalen är det ingen tillstymmelse till oro i bilen trots att 100% av kraften går till bakdäcken. 

Ford Mustang Mach 1

Grundpris709 800 kr
MotorBensin, 5 liter, 6-cyl V-motor. 460 hk, 529 Nm
KraftöverföringMotorn fram, -6-växlad manuell låda, bakhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/h4,4 sekunder
Toppfart250 km/h
Vikt1 870 kg
Mått (längd/bredd/höjd)4 800/1 920/1 380 mm
Webbwww.ford.se