Ford Bronco
Loading...
Cars

Ford Bronco

– En konkurrent till min Jeep!
av
den 26 april 2024

Ford Bronco är en värdig utmanare till Jeep Wrangler och en femsitsig off-road bil man kan göra kabriolett av!

Som många av er kanske vet kör jag en Jeep Wrangler 4xe. Antalet femsitsiga off-road bilar man kan göra om till kabrioletter när vädret tillåter är inte många. Den gamla Mercedes G-Klass och den lilla versionen kunde man dock. Hade jag haft råd då när den byggdes hade det varit drömbilen. Om Mercedes skulle bestämma sig för att göra nya G-Klass och gärna AMG-versionen AMG G63 i kabriolettversionen kommer jag blir svag och troligtvis göra något dumt för att ha råd att uppgradera. För den skulle inte bli billig i sådana fall. Men det ser inte ut så och då kanske nya Ford Ranger är ett allternativ. Det var därför väldigt kul att ta ut just den här pressbilen och få bekanta sig med en vecka. 

Ford Bronco är på inget sätt en nya modell. Den ursprungliga modellen introducerades 1966 och byggdes fram till 1996. Under den tiden kom fem generationer som alla blev kända på något sätt. En generation, en vit variant var till exempel en sån som O.J. Simpson blev jagad i. Modellen jag provkörde kom 2021 och det var då modellen återintroducerades. Den sista generation har släppts i inte mindre än sju versioner. First Edition, Base, Big Bend, Black Diamond, Outer Banks, Badlands och Wild Track. Versionen jag körde var en Badlands. Till Sverige kommer två versioner av de tio totalt, nämligen Outer Banks och Badlands.

Att göra om en Ford Bronco till kabriolett är faktiskt enklare än min Jeep och det får man se som ett plus. På Broncon kan man lyfta ha hardtopen i bitar medan den på min Jeep består av tre delar. Två främre över de främre platserna och sen en stor del för de bakre sätena och bagageutrymmet bak. Den delen är inget man tar av själv utan man behöver hjälp av en extra person. Du måste fortfarande vara två personer för att ta bort hardtoppen på Broncon men tack vare att man gjort hardtoppen i fyra delar på Broncon, två farm, en över de bakre sätena och en över bagageutrymmet bak. Medan på Jeepen tre, två delar fram och en stor bak så blir avmonteringen och monteringen på Broncon mycket enklare. Dessutom tar inte Broncons hardtopp lika mycket plats när den är av som den på Jeepen. 

Jag är ingen terrängförare och har aldrig tagit ut min Jeep i någon svårare terräng ska jag villigt erkänna. Ford Broncons terrängduglighet är minst lika bra som min Jeep. Så köra fast i den terrängen man som normal förare utsätts för behöver man verkligen inte oroa sig för. Men i Sverige utsätts vi ändå för en viss typ av terräng man i södra europa aldrig upplever om man inte kör upp i bergen då och det är ju vintern vi har här. Så fyrhjulsdriften kommer ändå till användning och tar dig dit du ska på ett tryggt och säkert sätt anser jag. Men vill du verkligen ut i spinaten och köra har Broncon allt det du behöver för att ha koll på vad som händer. Med ett system man kallar “Trail One Pedal Driving” kan man köra bilen men bromspedalen. Det finns också kameror som göra att du har örnkoll på hjulen när du kör i vildmarken. Via ett antal knappar i taket kan man styra extern extrabelysning om man väljer att montera det. Och det vill man vilket jag kan intyga som monterat extrabelysning från Vision X på min Jeep. 

Motorn i Ford Bronco är en 2,7 liters Ecoboost-motor. Den gör jobbet men är svår att få att gå snålt. Men precis som min Jeep blir Ford Bronco lidande av sin fyrkantiga form. Det är bokstavligen som att köra runt i en ladugårdsvägg och det är inte strömlinjeformat någonstans. Det sitter en 10-stegad låda i som precis som motor gör jobbet. Troligen mer effektivt än motorn. 

Du har det mesta annat i elektriska hjälpmedel och bekvämligheter så som adaptiv farthållare, döda vinkelnvarnare med cross traffic alert, trådlös Carplay. Något jag inte fick möjlighet att prova var ett tält som ska gå att montera externt vilket låter extremt praktiskt och mysigt. Jag har sovit i min Jeep men att kunna koppla ett tält till bilen låter extremt smidigt. 

Med facit nu i hand kommer jag inte byta ut min Jeep Wrangler 4xe mot en Ford Bronco Badlands. Dels för att min Jeep är en hybrid och det ser jag som positivt och att kunna köra på el när det finns och bilen är laddad. Sen nycker jag personligen Jeep är ett lite roligare och klassiskt märke när det kommer till den här typen av bilar men det är en högst personlig åsikt.

Ford Beronco Badlands

GrundprisFrån 1 049 000 kr
Motor2,7 liters V6 Ecoboost, 334 hk
Acceleration0-100 km/h på 6,7 sek
Toppfart165 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkarenIngen uppgifter
Vikt2 045 kg
Mått (längd/bredd/höjd)4881 mm/1937 mm/1962 mm
Webbwww.ford.se