Alpine A110 S och Toyota Yaris GR Four
Loading...
Cars

Alpine A110 S och Toyota Yaris GR Four

–Två busfrön med helt olika karaktär
av
den 5 april 2021

Artikeln producerades ursprungligen 5 april 2021, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Alpine A110 S och Toyota Yaris GR Four

Med den här artikeln vill jag ge en stor eloge till Renault och Toyota som valt att bygga dessa två bilar som en kärleksförklaring till oss som gillar att köra. Bilar vars enda funktion är att visa upp bilmärkets tekniska kompetens och att vara rolig bakom ratten.

Samtidigt som jag vill tacka Renault och Toyota med en stor puss och kram, vill jag passa på att utdela en skämskudde till märken som Peugeot och Citroen. Hur kommer det sig att de aldrig gjort något liknande under alla år de tack vare Sebastian Loeb varit dominerande i rally? Det är egentligen helt ofattbart att de aldrig tog chansen att bygga en kompromisslös bil, tillägnad honom för oss dödliga att njuta av.

För att starta Alpine S trycker man på en stor orangeröd knapp mellan sätena. Bilen morrar igång och eftersom den är sparsamt isolerad för att spara vikt hör man motorn tydligt. Alpine S fungerar både för motorväg, även om ljudnivån blir rätt hög, och stadstrafik men det är inte där jag vill testa dess prestanda. Mitt sikte är ställt på slingriga vägar utanför stan.

Hitta en helt ny kroppsdel

När jag väl kommer ut till den slingriga landsvägen kavlar jag upp skjortärmarna och låter mina horn växa ut i pannan. Jag låter rytmen komma in genom de första kurvorna och få upp temperaturen i däck och bromsar. Sen är det full attack som gäller. Snabba växlingar, snäva kurvtagningar och stenhårda inbromsningar. Om och om igen. Alpine S gör exakt som jag vill och den känns så fantastisk att jag aldrig vill sluta. En Porschesäljare i Göteborg sa en gång att känslan med en Boxter var som att upptäcka att man hade en extra kroppsdel man inte visste om. Med Alpine S är det som att hitta en helt ny kroppsdel, som dessutom är plockad från en topptränad atlet! Det gör att Alpine S helt klart är bland de roligaste bilarna jag kört. Tack Renault för att ni tog steget och byggde denna fantastiska bil!

Den andra bilen i den här artikeln är den nyaste av de båda, Toyota GR Yaris Four. En liten kompakt bil som dessutom kammat hem titeln som årets bil i sitt vanliga utförande. Som GR Four är den allt annat än vanlig och fick internet att välta när mina journalistkollegor runt om i värden började lägga ut sina artiklar om den. Det här är nog det närmaste du kan komma en riktigt rallybil som står att finna hos en vanlig återförsäljare. Utöver några detaljer skulle jag nästan våga påstå att det är storleken och att den har fyra hjul och en ratt som är det enda den har gemensamt med standard Yarisen. Utvändigt är GR Yaris bredare och med större luftintag och den ser riktigt stygg ut trots sitt lilla format. Och det är precis vad den är.

Helt fantastisk prestanda

Motorn i GR Yaris är en trecylindrig maskin på 1,6 liter och 261 hästar. I kombination med sitt kompakta format, låga vikt och fyrhjulsdrift ger detta en helt fantastisk prestanda. Outstandig. Den enda bilen jag kan påminna mig om med ett liknande koncept som var gatlegal och inte ombyggd till oändlighet är Audi A1 Quattro. GR Yaris känns däremot ännu hårdare och mer potent än A1 Quattro.

Jag sa att det knappt var möjligt att känna igen GR Yaris från den tama standardversionen. Det stämmer inte riktigt för när jag kliver in i GR Yaris får jag inte direkt känslan av att det här är något alldeles extra. Nej, bilen känns snarare lite småtråkig fast med vissa detaljer som skvallrar om att det inte är standardversionen. Bland annat en GR logga på ratten, raciga pedaler i metall och ett litet emblem bredvid handbromsen där det står att bilen är framtagen för FIA World Rally Championship. Självfallet avslöjar även de alcantaraklädda sportstolarna att det inte är en vanlig bil.

Alpine S funkar GR Yaris helt klanderfritt

Jag lyckas pricka in mitt lån av GR Yaris precis när snön bredde ut sig som mest över vårt land och det känns som om de snötäckta vägarna ber mig om att jag ska sladda på dem. GR Yaris är som sagt fyrhjulsdriven och med ett vred kan man ställa in hur kraften ska distribueras till fram- och bakvagnen. I normalläget är drivningen på framhjulen 60 procent och 40 bak. Vrider du till sportläget ändras fyrhjulsdriften till att skicka 70 procent av kraften till bakhjulen och 30 fram. I trackläget blir kraftfördelningen 50/50. Perfekt för de vintriga vägarna där det är lika viktigt med grepp fram som bak.

För att kunna få ut det mesta av GR Yaris känner jag spontant att jag vill köra den på samma vägar som jag körde Alpine S. Även om bilarna är väldigt olika påminner de om varandra. Det är framför allt körglädjen och hur mycket tid och energi Renaults och Toyotas tekniker lagt ned för att åstadkomma resultatet jag syftar på. Precis som Alpine S funkar GR Yaris helt klanderfritt i vanlig stadstrafik och på motorvägen. Möjligen att man blivit alltför van vid automatlådor och att inte behöva sitta och vispa med en manuell växelspak när man kör i kö.

Hundra procent glädje bakom ratten

När jag slutligen tagit mig ut från stan och till vägen jag ett halvår tidigare körde med Alpine S, får jag återigen horn i pannan och ett stort flin i ansiktet. Om du vet vad du gör kopplar du med fördel ur antisladdsystemet och efter åtskilliga timmar bakom ratten på snötäckta vägar och isbanor är det givetvis mitt första drag. Med GR Yaris har jag full kontroll även när det går som bredast. Inför varje kurva duttar jag till på bromsen så bilen får lite obalans och bakänden gärna börjar svänga ut åt något håll. Jag går snabbt över på gasen och har hunnit växla ned så jag har full kraft direkt när jag släpper upp kopplingen. Nu pekar nosen på bilen inåt i kurvan och bakänden på väg mot ytterkanten. Nu handlar det bara om att styra med hjälp av gaspedalen för att behålla vinkeln på sladden. Bäst resultat och mest effektivt sladd får du om framhjulen är så gott som raka och all kraft skjuts rakt fram, även fast jag ligger på brett ställ. I det här läget är 50/50 distributionen av kraften otroligt användbar.

Precis som med Alpine S kan jag inte få nog av GR Yaris och den här typen av körning. Jag vill aldrig sluta och det smärtar att lämna tillbaka dessa bilar efter att min tid med dem är över. Det här är bilar som väcker habegär men på en nivå som känns rimlig ekonomiskt. Visst är varken Alpine S eller GR Yaris billig men i jämförelse med vad man vanligtvis får lägga upp för samma prestanda är de faktiskt det. Köper du någon av dessa bilar garanterar jag dig hundra procent glädje bakom ratten som du inte kommer att tröttna på. Det här är bilar byggda för oss som älskar att köra och vill göra det fullt ut med horn i pannan och ett stort leende på läpparna.

Toyota GR Yaris

Pris398 900 kr
Motor1,6 liter trecylindrig radmotor med turbo, 261 hk, 360 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell låda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 km/h: 5,5 sek. Toppfart: 230 km/h (begränsad)
Förbrukning och utsläpp5.5 l/100 km
Vikt1 280 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.toyota.se

Alpine A110 S

Pris745 000 kr
Motor1,8 liter rak fyrcylindrig med turbo, 292 hk, 320 Nm
Kraftöverföring7-stegad dubbelkopplingsåda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 km/h: 4,4 sek. Toppfart: 250 km/h
Förbrukning och utsläpp6.0 l/100 km
Vikt1 114 kg
GarantierNybil 5 år
WebbAlpine