Audi RS 6 Performance
Loading...
Cars

Audi RS 6 Performance

– När bäst blir bättre
av
den 25 oktober 2023

Audi RS 6 Performance

Audi RS 6 har alltid legat nära mitt hjärta och nu fick jag uppleva nya RS 6 Performance.

Min relation till RS 6 sträcker så långt tillbaka i tiden. Första provkörningen skedde 2003 vilket i år är 20 år sedan. Då en RS 6 Sedan som Martin Westerstrand, sångaren i rockgruppen LOK och Lillasyster, som jag hade lånat för ett reportage i tidningen Slitz som vi då jobbade för. Martin skrev och jag tog bilderna. Sen 2004 tog vi ut en RS 6 Plus som var det som senare blev Performance. 2008 var det dags för den då nya RS6 med en fet V10-motor. Dubbla turboaggregat och 579 hästkrafter. Samma motor, dock utan dubbelturbo, återfanns även i Lamborghini Gallardo. När generation tre introducerades 2013 hade både motorstorlek och antalet hästkrafter minskat. Nu var det en fyraliters V8 med dubbelturbo och 560 hästar som tagits fram tillsammans med Bentley. Den versionen var den första som kom i Performance-version med några hästkrafter fler. 

Så nu är det alltså dags att uppleva den senaste versionen i Performance. För att göra jobbet grundligt lånade jag även ut en “standard-version” för att jämför dem lite. Upplevelsen som motorfotograf och journalist och stå och vänta på två, inte en, RS 6:or var helt klart något extra. Till min hjälp hade jag min vän och kollega Erik Trulsson som är chefsredaktör för Motormännens tidning Motor som jag även jobbar för och hjälper dem ta bilderna till deras tester. Min plan var ett dels ta ut båda RS 6:orna för att ta bilder på båda bilarna tillsammans men också som sagt att jämföra dem lite för att se om det kändes någon skillnad. Den tekniska skillnaden mellan dom är framförallt motoreffekten som levereras från en dubbelturbo matade V8-motor på 4 liter. Standardversionen ligger på 600 hk medan Performance-version har hela 630 hk tack vare en ny och större turbo och mappning. Resultatet blir en sprint från stillastående till 100 på 3,6 sekunder för standardversionen och 3,4 för Performance-versionen. Toppfarten är för båda elektroniskt begränsad till 280 km/h. 

RS 6 har alltid utstrålat kraft, framförallt Avant-modellen, på svenska kombiversionen. Breddad kaross med tydligt usvängda hjulhus. Du kan även utrusta RS 6 med frontspoiler, frontsidoklaffar, sidotrösklar och bakre diffusor i matt kolfiber. Ett givet tillval om du frågar mig. Som fälgar är Performance-verionen utrustad med 5 Y-ekrade lättmetalfälgar i 22-tum. Ett annat givet, men kostsamt tillval, är de keramiska RS-bromsar med röda bromsok. Något pressbilen inte var utrustad med. För att ytterligare öka det redan kraftfulla utseendet har man jobbat hårt med den extriöra belysningen. Både Lyktorna fram och bak med LED-teknik kan göra ljusanimeringar. 

När man funnit sin plats, vilket man gör snabbt i både RS 6 och RS 6 Performance. Allt sitter där det ska! Den alcantaraklädda ratten ber om att få bli kramad hårt med ett fast grepp. Kolfiberpannelerna, som i RS 6 Performance som var blå, har kolfibern färgats blå vilket förstärker den sportiga känslan. Instrumenten framför ratten är numera helt digitala vilket jag kan tycka är synd men troligen en generationsfråga. Inom en snar framtid kommer nog det vara borta när vi som upplevt analoga mätare gått vidare. En annan sak som också kommer följa med den generation jag tillhör är glädjen och njutningen som infinner sig när man trycker på startknappen och den dubbelturbomatade V8-motorn startade. Det här kommer i alla fall inte jag tröttna på hur häftiga än elbilarna blir. 

Jag rullar iväg och väljer jag såklart att börja med RS 6 i standard utförnade för att sen se om det gör någon skillnad att betala 65 100 kr extra för att få en Perfomrance. RS 6 i standard utförande är allt annat än tråkig. det här är en riktigt potent och kraftfull familjebil som tyvärr blivit ett hett byte för kriminella då den är så lastvänlig och kör ifrån det mesta. Att sedan hoppa över till RS 6 Perfomrance känns rikigt bra, den blå färgen bilen har är dessutom väldigt snygg medan standardverionen är silver. Inget som påverkar prestandan såklart. Jag har kört många kraftfulla bilar åren jag jobbat som motorjournalist. Men ändå sedan första genertations RS 6 som jag som tidigare nämnt provkörde 2003 har den är bilen alltid stuckit ut. Just att den ser så tuff ut på ett relativt sobert vis gör den speciell. Och att köra den inger sån respekt. Du känner verkligen att du har kontroll. Och kan du kör bil någorlunda så har du cokså kontroll med en RS 6. Tack vare fyrhjulsdriften är den lätt att ha kontrollera även när det svänger men går fort. Sen ligger den härliga V8 ljudmattan där bakom hela tiden. Jag kommer sakna RS 6 och dess karaktärisktiska uppträdande när Audi en dag väljer att ta bort den eller eräsatta den med en elektrifierad version vilket garanterat kommer ske. Nu har jag i alla fall upplevt och fått jämföra RS 6 och RS 6 Performance och jag kan villigt erkänna att jag nog hade varit nöjd med en vanliga RS 6 även om den då är något svagare. 

Audi RS 6 och RS 6 Performance

GrundprisRS 6 1 302 200 kr RS 6 Performance 1 367 300 kr
Motor4 liters, V8-motor, dubbelturbo. RS 6 600 RS 6 Performance 630 hk, RS 6 800 Nm RS 6 Performance 850 Nm
Kraftöverföring8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0–100 km/hRS 6 3,6 sekunder RS 6 Performance 3,4 sekunder
Toppfart (Elektroniskt begränsad)280 km/h
Vikt2 090 kg
Mått (längd/bredd/höjd)4,979/1,936/1,482 mm
Webbwww.audi.se