Volkswagen ID.4
Loading...
Cars

Volkswagen ID.4

– En familjefärdig ID
av
den 12 januari 2021

Artikeln producerades ursprungligen 12 januari 2021, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen ID.4

Senaste tillskottet till Volkswagens elbilsfamilj heter ID.4 och vi har provkört den. 

Efter dieselgate valde Volkswagen att ställa om sin verksamhet helt. Bland annat drog man sig ur motorsport och man la all fokus på elektrifiering. Först ut i den nya elbilsfamiljen från Volkswagen var ID.3 som ni kunde läsa om från den statiska presentationen vi rapporterade direkt från Amsterdam, samt från provkörningen vi publicerade i augusti förra året. 

ID.4 saknar kardantunnel

ID.4, andra bilen ut i ID-familjen, är en suv i kompakt format. Markfrigången på 21 centimeter är inte hissnande, men helt okej. Fem personer sitter bekvämt och med gott om plats. Kardantunneln har dessutom gett plats åt ett plant golv mellan sätena och passageraren som sitter i baksätets mitt får därmed ett väl tilltaget benutrymme.

Utseendemässigt skiljer sig ID.4 en hel del från ID.3. Inte bara för att det är en suv utan även till formerna. Självklart finns fortfarande likheter, grillen exempelvis, men i min mening är ID.3 tuffare än ID.4. Om det beror på att ID.3 var tänkt som en imagebyggande bil, medan ID.4 ska tilltala mängden, kan jag bara spekulera om. 

mycket knappar

Invändigt påminner bilarna desto mer om varandra. Ratten och skärmarna är av samma typ, så även reglagen på insidan av dörrarna. Systemet är bra men jag tycker att man har bantat bort lite väl mycket knappar, vilket jag även skrev om när jag provkörde ID.3. Men jag är rätt övertygad om att det är något man vänjer sig vid, tids nog.

När det kommer till räckvidd uppger Volkswagen att man ska kunna ta sig hela 52 mil på en full laddning. Tyvärr har jag inte möjlighet att köra så långt med bilen denna provkörningsdag och får lov att återkomma när jag kunnat prova bilen under en längre tid.  Men om en elbil klarar sig så långt börjar min räckviddsångest lägga sig markant.

klassiska bubblan

Precis som på ID.3 sitter elmotorn bak och gör båda bilarna bakhjulsdrivna. Lite spännande då man får gå så långt tillbaka i tiden som till Volkswagens klassiska bubbla för att finna ett liknande recept. Det medför en stor portion lekfullhet en dag som denna då snön täcker vägarna. Det är lätt att få lite skönt häng med bakänden på det hala underlaget. 

Färden i ID.4 är väldigt behaglig och bekväm. Man sitter bra och har god uppsikt runt om bilen. Inte lika bra som ID.3 men absolut inget att klaga på. Man vänjer sig snabbt vid den tysta gången ID.4, och elbilar generellt, erbjuder. Något man verkligen uppskattar i längden. En annan trevlig sak med ID.4 och som också är synonymt med elbilar är den kraftfulla accelerationen. 

roligare att köra

Efter att ha kört både ID.3 och ID.4 föredrar jag personligen ID.3. Framför allt för att jag tycker att den är tuffare och lite roligare att köra, mycket tack vare dess lägre och mer kompakta format.

 

Volkswagens elbilssatsning är verkligen storslagen och förra året blev ID.3 första elbilen någonsin att sälja mer än andra bilmodeller totalt. Det är ett gott tecken inför den elektrifierade framtiden och vi har bara sett början av vad Volkswagen har i sin elbilspåse då många fler modeller är på ingång efter ID.4.

Volkswagen ID.4 1.st Max

Grundpris från614 900 kronor
MotorEl, 204 hk. Vridmoment 310 Nm
KraftöverföringMotorn bak, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 8,5 sek
Toppfart160 km/h (elektroniskt begränsad)
Förbrukning18,5 kW/100 km (WLTP)
Räckvidd488 km
Vikt2 660 kg
Webbwww.volkswagen.se