Volkswagen Beetle
Loading...
Cars

Volkswagen Beetle

– Kärt barn med många namn
av
den 14 september 2011

Artikeln producerades ursprungligen 14 september 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen Beetle

Bubblan är tillbaka igen. Längre, bredare och med sportigare utstrålning. Cars Collection var i Berlin och provkörde bilen som många håller så kär.

Staden, som fått ett uppsving de senaste fem åren med trendigt klubb- och shoppingliv, känns hel rätt för en presentation av denna älskling. Bubblan började produceras redan 1938 och har sedan lanseringen tillverkats i häpnadsväckande 21,5 miljoner exemplar. 1999 rullade the New Beetle ut på vägarna. 

New Beetle, som förra nya Bubblan hette, var med sin lilla blomvas i instrumentpanelen mer gullig än sportig. Man släppte en RSI version som dock förblev ganska ovanlig. Nya Beetle som numera bara heter Beetle talar ett helt annat språk, med hela 15,2 cm mer i längd och 8,4 cm i bredd, är den påtagligt större än originalet och föregångaren. Volkswagen bygger Beetle på samma plattform som bl.a. Jetta.

När vi rullade längs paradgatorna i Berlin fick man många uppskattande blickar. Det märks att Bubblan är en omtyckt bil som har en speciell plats i människors hjärta. Vad folk inte kunde se, men som vi kunde uppleva, var att 2011 års Beetle är bra mycket sportigare i sitt uppförande. Med en turbomatad 2 litersmaskin under huven, som levererar 200 hästkrafter, finns det ordentligt med kraft och tillsammans med den blixtsnabba DSG lådan (dubbelkopplingslådan) blir körningen ett rent nöje.

I och med att bilen växt så mycket utanpå så har även innerutrymmena ökat en hel del. Fyra personer sitter nu ledigt i kupén och bagageutrymmet har växt från 209 till hela 310 liter. Du kan dessutom fälla baksätet för ytterligare plats. 

Instrumenteringen är smakfullt gjord och ovanpå instrumentbrädan sitter tre runda mätare, olja, tidtagarur samt turbotrycksmätare. Allt för att föraren skall ha full koll när det går undan. Panelen på instrumentkonsolen går att få i olika lackade färger, den vi körde hade en kolfiberliknande finish. Sätena är bekväma, skålade och med bra sidostöd när det kränger.

Bland motoralternativen finns en uppsjö av val, allt från snåla dieselmotorer på 105 hästkrafter och en förbrukning på dryga 0,43 liter per mil. Toppmodellen som vi valt har en 2.0 Tsi-motor med en förbrukning på 0,74 liter milen vid blandad körning. Den snåla dieseln klassar in i svenska miljöbilskrav tack vare ett Co2-utsläpp på endast 112 gram/km.

Utseendemässigt skiljde sig den vår starka bensinare genom en spoiler under bakrutan men den har även en s.k. elektronisk differential XDS som bromsar det inre hjulet i kurvor för bättre väghållning, något som vi märkte tydligt vid aktiv körning. Bilen betedde sig förvånansvärt bra vid provocerade kurvtagningar. 

Vi tråcklade oss ut från Berlins vältrafikerade innerstadsgator och ut på Autobahn. Här visade Beetle tydligt vad Volkswagens tekniker gjort med chassit. Utan problem och utan minsta lilla oro är vi uppe i farter över tvåhundrastrecket. Bullernivån i kupén är inte överdriven trots 18-tumshjulen som sitter på. Men vill man ha buller i kupén utöver det normala har Volkswagen haft vänligheten att med hjälp från gitarr- och förstärkarmärket Fender gjort ljudupplevelsen till något i hästväg. 

1938 års ursprungsmodell togs fram av Ferdinand Porsche och blev som sagt en otrolig succé. Kan 2012  årsmodell mäta sig med sin föregångare? Att bilen så sakteligen börjar likna en 911 i formerna borde få positivt bemötande hos många men inte alla- Har den blivit för sportig och tappat det där folkkära den gamla bubblan hade? Ja kanske, men med New Beetle försökte sig Volkswagen på precis det receptet vilket inte lyckades till hundra procent. Kanske är den sportiga betoningen helt rätt linje för att få bibehålla Bubblans plats i folkhemmets hjärtan. Vi gillar i alla fall nya Nya Beetle och låter den återta sin plats i våra hjärtan.

+ En bil man känner för och nu med ny energi.

– En unföljare är aldrig lika bra som originalet.

Volkswagen Beetle

GrundprisEj fastställt i skrivande stund, kommer först vecka 40
Motor2-liters 4-fyrcylindrig motor på 200 hk. Vridmoment 280 Nm
Kraftöverföring6-växlad DSG-låda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,5 sek
Toppfart223 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,74 liter/10 km
Vikt1 440 kg
Garantier2 års nybil-, 2 års lack-, 12 års rostgaranti
Betyg3
Webbwww.volkswagen.se