The Aurora
Loading...
Cars

The Aurora

– Scandinavian Concours 2024
av
den 10 juli 2024
default

En bilmässa utöver det normala, och dessutom i Sverige!

Nu i helgen den 5-7 juli var det dags för premiären för bilfestivalen The Aurora att ta plats utanför Båstad i Skåne och närmare exakt i den botaniska trädgården på Norrviken. Som huvudarrangör bakom Aurora står bilförsäljningsföretaget Motikon och Filip Larsson med säte i Uppsala. Motikon är relative nystartat men har verkligen satt sig på kartan med sina unika och exklusiva bilar man säljer. Så att ta steget till en exklusiv bilmässa känns verkligen helt rätt!

Som en av huvudutställarna var självaste Koenigsegg på plats. Koenigsegg ligger faktiskt bara ett stenkast från den botaniska trädgården på Norrviken med sin fabrik i Ängelholm. Även Christian von Koenigesgg själv och hans fru Haldora var på plats. Koenigsegg visade upp en rad bilar och bland annat den Jesko Absolut man nyligen slagit världsrekordet på 0-400-0 med på den hissnande tiden 27.83 sekunder. Dessutom presenterade man en nya “one-off” modell på söndagen. En Koenigsegg Chimera som är en specialmodell byggd för Formel 1-generalen och FIA-presidenten Mohammed Ben Sulayem. Jag var dock bara på plats fredag och lördag så missade Chimeran. Däremot fick jag en fin bild på paret von Koenigsegg i den CC850 man hade med sig. Dagen till ära fyllde dessutom Haldora år och fick sig en “Ja mån hon leva” sjunget för sig av gästerna och utställarna. Jag fick dessutom en fin pratstund med Christian där jag fick beklaga mig lite över att jag tappat kontakten med Koenigsegg efter allt negativt jag tyvärr varit med om som startade med min motorcykelolycka i augusti 2022. När jag nämnde att jag gärna återfick kontakten med dem fyllde Christian i att jag självklart hade en plats efter allt jag gjort för dem och att det startade så tidigt. Mitt första besök hos Koenigsegg var redan 2009 när jag var nere med Martin Westerstrand och fotograferade en CCR för tidningen Slitz. Nu ska jag dock inte ta upp den här artikeln för att prata om min relation till Koenigsegg utan självklart bilmässan Auroara. Men det var fint att få dela några ord med Christian och höra honom säga det han sa. 

Utöver Christian och Koenigsegg fanns det såklart mycket annat på plats. En av huvudsponsorerna till Aurora var BMW. BMW hade tagit med en mängd bilar som dom visade upp. Dessutom passade BMW även på ett ha Sverigepremiär och visa upp den nya koncept och plattformen Neue Klasse. Det gjorde man genom att visa upp två modeller. Sedanversionen och en X modell. Kai Langer är chefsdesigner för BMW och presenterade de två modellerna och berättade om dem. Nyckeln för Neue Klasse för att det ska samla ihop arvet från BMW och flera modeller säger Kai Langer. Första modellen av Neue Klasse ska komma redan 2025.

Daytona Automobile från Västerås hade också tagit med en hel del bilar. Bland annat musikartisten Jamiroquais La Ferrari målade special i Signal Grön som Porsche ofta använder sig av. 

Självklart hade Motikon själva tagit me en mängd bilar man visade upp. Bland annat en Lamborghini LM002 stationsvagn men även en Bugatti Veyron Grand Sport, en Lamborghini Mijura och en Countach men sen även en rad klassiska bilar. Listan kan göras väldigt lång.

Rolls Royce som även var på plats passade på att visa upp sin nya modell Specter som är helt eldriven. Specter har inte visats tidigare i Sverige. Inne på VIP området hade man även nya Cullinan på plats. 

Inne på VIP området och i restaurangen hade man även låtit den före detta Formula 1-föraren Stefan Johansson hänga ut några av sina tavlor. Jag fick en bild på Stefan med hans målning på Markus Ericsson i sin Indy 500 bil. 

En annan person som tagit med några av sina bilar var Chante von Hovspin aka GTMeister. Utöver sin Lamborghini Aventador SVJ hade Chante von Hovspin även med sin Porsche 962 som gick i grupp C-Klassen och har körts i det klassiska Le Mans 24 timmars race. Bilen är en av tre Porsche-fabriksbilar som tillhörde legendariska Rothmans Porsche-fabriksteamet. 

Det fanns även rullande filmstjärnor på plats. Dodge Chargern som jagar Steve McQueen i den klassiska filmen ”Bullitt” var på plats. Sen fanns även den otroligt kända Ford Mustangen med smeknamnet Eleanor som Nicolas Cages och Angelina Jolie kör i filmen ”Gone in 60 Seconds”. Sen fans tre bilar som medverkat i filmserien ”Fast & Furious”. Toyota Supra från ”2 Fast 2 Furious”, Volkswagen Jetta från ”The Fast & Furious” och Plymouth Hemi Cuda från ”Fast & Furious 6”. Dessutom fans den Ford Model A från “Public Enemies” och “Road to Perdition”. Bilen syns i Public Enemies med Johnny Depp och Road to Perdition med Tom Hanks.

Dessutom var det även en tävling med olika klasser. Här är resultaten. 

Bäst i Show Hypercar Concours: 2012 Bugatti Veyron Grand Sport ’Wei Long’

Bäst i Show Classic Concours: 1955 Lancia Florida Coupe

Årtionde Awards Bäst i 1920-talet: 1920 Rolls-Royce Silver Ghost Bäst i 1930-talet: 1938 Mercedes-Benz 540K (endast ägare avbildad) Bäst i 1950-talet: 1955 Aston Martin DB 2/4 Bäst i 1960-talet: 1969 Lamborghini Islero Bäst i 1980-talet: 1989 Ferrari F40

Northern Lights Award till deltagaren som körde längst för att ansluta sig till The Aurora: 1954 Mercedes-Benz 300 SL Gullwing (1400 km)

Även om regnet valde att falla då och då var verkligen premiäråret en fullträff. Folks intresse för exklusiva bilar är verkligen stort, det bevisar festivalen till hundra procent! Jag rekommenderar verkligen Aurora om du som jag har ett stort intresse för bilar. Efter årets succé känns det ganska säkert på att Auror kommer återkomma nästa år. Då ska iallafall jag planera att vara där hela helgen så jag inte missar något.