Porsche Cayenne S Hybrid
Loading...
Cars

Porsche Cayenne S Hybrid

– Din miljö Porsche för alla tillfällen
av
den 27 mars 2011

Artikeln producerades ursprungligen 27 mars 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Porsche Cayenne S Hybrid

Även Porsche har gett sig in i cirkusen med så kallade miljöbilar, men skall man vara helt ärlig så finns det inga miljöbilar alls. Porsche Cayenne S Hybrid är i alla fall ett steg på vägen i rätt riktning med sin aktiva hybrid teknik. Så gott som alla bilföretag jobbar som bäst med att sänka sitt genomsnittliga koldioxidutsläpp.

Att Cayenne blev en succé trots mångas motsatta uppfattning är det inget tvivel om och så här i efterhand kan man bara konstatera att Porsche trots sina djärva drag gott med full pott ut. Även Panamera var omdiskuterad men ser ut att sälja bra mycket mer än förväntat. Så att göra en Porsche som du kan starta helt ljudlöst från ett rödljus skulle även det strida mot mångas inbitna filosofi om hur märkets produkter skall te sig.

Men tyst som en mus är precis så mycket som Porsche Cayenne S Hybrid låter när man rullar igång med hjälp av sin elmotorn. I farter upp till 60 km/h skall bilen helt kunna köras på elmotorn enligt Porsche. Så fort bilen behöver lite extra kraft vaknar den vanliga bensinmotorn som är en V6 med kompressor på 333 hästkrafter. Tillsammans med elmotorn får bilen 380 hästkrafter och ett vridmoment på 580 newton som är tillgängliga redan vid 1000 r/min.

Detta är tredje generationens Cayenne om man räknar med faceliften på första modellen. Och det har hänt en hel del med den nya som känns mindre och mycket nättare i sin framtoning. Det är dock bara en synvilla och gjort tack vare linjeval i karossformerna, egentligen har bilens storlek ökat en aning. Interiösmässigt har bilen även där fått en ordentlig förändring till det positiva och detaljer som på den förra kunde härledas till VolksWagen Touareg är nu borta, istället återfinns en hel del saker reglage och paneler från Panamera modellen.

23 procent är utsläpps minskningen man har uppnått med Porsche Cayenne S Hybrid vilket är ganska mycket. Det är inte bara genom Hybridtekniken detta uppnåtts utan genom en ordentlig bantningskur av modellen, på toppmodellen Turbo har en viktminskning med så mycket som 185 kilon. Dock tillkommer en viktökning på 80 kilon i Hybridversionen för batteriet som även stjäl hundra liter av bagageutrymmet. 

På vägen beter sig Porsche Cayenne S Hybrid exemplariskt och konsumerar mil som smågodis. En smart och bränsleparande funktions är att motorn stänger av sig så fort man släpper upp gaspedalen en aning och låter elmotorn jobba samtidigt som batteriet laddas. Detta sparar så klart ett par droppar bensin.

 Men vill du köra miljöenligt så kostar det också, ett pripåslag på cirka 200 000 jämfört med Dieselmodellen. Diesel V6 motorn drar dessutom mindre bränsle i jämförelse med vad bensin v6 motorn i Hybridversionen gör. Något man kanske skall funderar på och om det är värt pengarna för att tyst som en mu kunna starta vid varje rödljus.

Porsche Cayenne S Hybrid

GrundprisInga uppgifter
Motor450 hk. Vridmoment 430 Nm
Kraftöverföring 6 växlad manuell låda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4 sek
ToppfartToppfart 310 km/h
Garantier2 års nybil-, 3 års lack-, 10 års rostgaranti, 2 års Porsche assistans.
Webbwww.porsche.se