Mercedes SLS AMG
Loading...
Cars

Mercedes SLS AMG

– En weekend i fartens namn!
av
den 28 februari 2012

Artikeln producerades ursprungligen 28 februari 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes SLS AMG

Mercedes SLS AMG, Måsvinge-Mercan, har vi kört tidigare i Cars Collection och höjde den då till skyarna för ljudet och den vansinnigt läckra designen. Det var dock några saker som saknades, ett stenhårt sportchassi, stenhårda skalstolar i kolfiber, keramiska bromsar och framförallt, Nürburgring! 

När Mercedes i Sverige tog ut sin andra SLS pressvagn hade man tänkt till och ändrat de tillval som saknats på den första. Nu hade bilen ett stenhårt sportchassi från AMG vilket innebar en ganska ordentlig komfortminskning vid vanlig landsvägskörning, men en avsevärt förbättring vid full attack på racingbanan. Versionen utan sportchassi upplevdes faktiskt som aningen svampig när det gick fort och vägen började svänga. För att inte kana omkring som en vante i kupén var nu standardstolarna utbytta mot skinnklädda ”skruvstäd”. Standard stålbromsarna, som normalt sätter stopp på det mesta, men som i längden vid inbromsningar från två hundra till noll till slut fick ge sig, var utbytta mot skivor i keramisk kolfiber. Dessa bromsar tar dig från tvåhundra till noll utan en tillstymmelse till mattning.  Hela dagen om man så vill. Med denna spec hade Sverker Dahl på Mercedes gett den mattgråa SLS AMG smeknamnet Sportiff!

För den som är bilintresserad och faktiskt uppskattar att köra lite hårdare med sin bil och lyckats förbli ovetande om Nürburgring eller The Green Hell (Gröna Helvetet) som banan även kallas kommer här en uppdatering. Det var i övrigt trefaldige F1-världsmästare, Jackie Stewart, som gav banan dess öknamn. Ett betydligt snällare och populärare namn är Ringen.

Nürburgring ligger i Eifelbergen, ett grönt och kuperat område i närheten av Köln i västra Tyskland. I början av 20-talet kördes ADAC:s Eifelrennen på allmänna vägar i Eifelbergen men man fann detta vara för farligt och 1927 stod Nürburgring klart och banan kom att bli en av de mest kända i racinghistorien. Förutom tävlingar har fordonsindustrin i alla år använt banan för tester av nya modeller. I dagsläget finns det två delar av Nürburgring som man kan köra på. Dels grandprixsträckan där det än i dag körs F1 men även en rad andra racinglopp. Och sedan är det den cirka 2 mil långa Nordslinga, en djävulsk, men underbar kuperad bana med minimalt eller ibland obefintligt utrymme för avkörningar. Nordslingan är lite speciell jämfört med andra banor runt om i världen och det på grund av att det är en allmän vägsträcka, du betalar en vägavgift på 22€ för ett varv och sen är det bara att köra. Kravet på din bil är att den är reggad för gatubruk och försäkrad. På själva banan råder fri fart och omkörning på vänster sida. Sätten att ta sig till Nürburgring varierar från person till person. Men ett smidigt sätt är att ta färjan från antingen Malmö eller Trelleborg på kvällen, då sover man bekvämt på båten under natten och anländer på morgonen med dryga 60 mil kvar till Eifelbergen.

Fjärde saken som saknades i första testet av SLS AMG var Nürburgring och för att ändra detta, och få ut så mycket som möjligt av vistelsen, tog vi chansen att delta i Gran Turismo Events årliga Nürburgringresa. GTE ordnar ett antal resor per år till olika banor och vägsträckor i Europa dit du kan åka med egen bil och njuta av fri körning under perfekta omständigheter. Merparten av deltagarna har sportbilar i den mer exklusiva klassen och SLS AMG smälte in perfekt som handen i handsken. Vad som är unikt med Gran Turismos resa till Nürburgring är antalet dagar man får på banan utan andra bilar och motorcyklar. För att förtydliga detta är det så att under så kallad turistkörning som råder under vanliga dagar kan vem som helst köra på banan, standardbilar, skåpbilar och framför allt motorcyklar, detta ställer såklart till problem för den som önskar köra tomma varv och inte hela tiden bli hindrad av långsamgående fordon framför. Mer info om Gran Turismo Events hittas enklast på deras hemsida granturismoevents.com.

Som jag beskrivet tidigare försämras komforten i SLS AMG avsevärt med det hårda chassit och stolarna så nerresan från Sverige tillhör inte de mest bekväma som gjorts. Väl nere och precis utrullad från depån och in på banan får man direkt sin belöning för alla dessa skumpiga mil som satt sina spår i ryggen. När högerfoten planteras i bottenläge skjuter SLS AMG iväg som en raket. V8:an med sina 571 hästar vrålar ursinnigt ur piporna där bak. Inget nytt här jämfört med standardversionen, men när man kommer till första kurvan märks skillnaden direkt, full inbromsning från 170 km/h och in i svängen, SLS AMG ligger som gjuten och krängningen är obefintlig. Det fasta greppet från stolarna innebär en oförändrad sittpositionen vid kurvans slut, precis så som det ska vara! Trots sin tyngd på nära 1700 kilo och full broms vid varje kurva från farter långt över det normala greppar dom keramiska bromsarna lika suveränt inför varje kurva, en mattning verkar lika avlägsen som ett par nedåtpekande mungipor. 

Känslan av att få köra på Nürburgring en blandning av skräck och lycka. Koncentrationen som krävs är långt över det normala en vanlig bilförare ställs inför i vardagstrafik. Och man behöver inte köra på gränsen av sin kompetens för att kunna njuta men i början krävs det en viss lokalkännedom om varje kurvas speciella egenskaper, något som endast går att uppnå genom åtskilliga varv i lägre farter men faktiskt även genom tv-spel och att se filmer på internet. Det är först när man väl börjar hitta runt den 74 svängarna som det verkligen börjar bli kul, men även här bör man inte överskatta sin förmåga. Om det händer en olycka på Nürburgring går det ofta väldigt fort och blir dessutom ofta en dyr historia. Känslan som infinner sig efter sista svängen och efter ett väl utfört varv i ryggen på Nordslingan i Mercedes SLS AMG “Sportiff” överstiger det mesta i den fysiska världen. Det blir inte roligare än så här på fyra hjul!

+ Stabil som en stridsvagn med sportchassit och skalstolarna. Keramikbromsarna mattas aldrig.

– Fortfarande risk för bulor i huvudet vid urstigning och AC-reglagen känns inte 100%.

Mercedes SLS AMG “Sportiff”

GrundprisFrån 2 000 000 kr. Tillägg för Sportiff-utförande. AMG Performance chassi 14 500 kr, Sportstolar 38 600 kr, AMG keramiska bromsar 111 000 kr
Motor6.2 liters V8, 571 hk. Vridmoment 650 Nm
Kraftöverföring7-stegad dubbelkopplingstlåda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,8 sek
ToppfartToppfart begränsad 317 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren13.2 l/100 km enligt Mercedes
Vikt1 695 kg
Garantier2 års nybils garanti
Betyg för bruk på Nürburgring5
UtmanarePorsche 911 GT2 RS
Webbwww.mercedes-benz.se