Hyundai Geneseis
Loading...
Cars

Hyundai Geneseis

– Sportkupéen för den snåle
av
den 9 april 2012

Artikeln producerades ursprungligen 9 april 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Hyundai Geneseis

Du vill ha en sportig och rolig kupé med bakhjulsdift men vill inte belåna din villa – då är kanske Hyundai Genesis något för dig att titta närmare på.

Du vill ha en sportig och rolig kupé med bakhjulsdift men vill inte belåna din villa – då är kanske Hyundai Genesis något för dig att titta närmare på.

Det koreanska märket Hyundai är inte nytt på marknaden, 1968 började man tillverka bilar med hjälp av licenser från Ford. Första helt egenproducerade modell, Hyundai Pony, lanserades 1975 och något som märket fått dras med ända sedan början är bristande materialkänsla i sina bilar. Att jämföra en Hyundai med en tysk premiumvagn vore ett skämt för givetvis talar vi om helt olika priskategorier. Helhetsintrycket av en välbyggd känsloladdad bil har inte varit Hyundais säljargument.

Första Genesis lanserades i mitten av 90-talet och modellen är nu inne på sin tredje generation och snart kommer en ny faceliftad version av den senaste generationen. Med delade uppfattningar från de som kört och skrivit om de tidiga generationerna har modellen inte gjort något annat än vuxit med tiden. Från introduktionen i mitten av 90-talet har vagnen verkligen kommit upp sig och i och med den sista kan det koreanska märket stoltsera med att man har en riktigt sportkupé i sitt modellprogram. 

Hyundai har lyckats riktigt bra med formen på Genesis. Utvändigt hittar vi alla dom karakteristiska dragen hos en sportig Gran Turismovagn, en lång motorhuv, utsträckt hjulbas, hög midja och en brant bakåtlutande taklinje. Längst bak hittar vi en vinge plus två stora avgaspipor men öppnar man dörren och kliver in så blir man inte riktigt lika upphetsad. Stolarna är visserligen både snygga och sköna med bra sidostöd vid aktiv körning. Även om materialvalen inte går att klaga på känns resten av interiören ganska identitetslös. 

Det som imponerar med detta märke, och de andra från samma land, är glädjen över att man ”fullsmetar” sina modeller från början, Genesis är inget undantag och standard är keyless go, nyckelfri start. En knapp till höger om ratten med texten ”Start” i blått väcker motorn till liv. Modellen Cars Collection testade hade den turbomatade 2-litersmotorn på 213 hästar. Genesis finns också med en V6-motor på 303 hästar. Denna motor morrar fint men har mer tyngd att ta hand om än turbofyran som känns pigg och spänstig. 0-100 avverkas på 8 sekunder, toppfarten ligger strax över 220 km/h. Inga häpnadsväckande siffror men borde inte få någon att gäspa.

Kraftöverföringen till bakhjulen sköts via en 6-växlad manuell låda, en låda som känns riktigt bra med korta tighta steg mellan växlarna. En automatlåda med växelpaddlar bakom ratten går även att få i V6-versionen. Styrningen i Genesis känns väldigt fin och när vägen börjar kurva sig och körstilen ändras är bilen på hugget i varje sväng. För att hantera kraftfördelningen mellan bakhjulen sitter en torsendiff i bakaxeln, denna ser till att det hjul som har bäst fäste får mest kraft. Något som gör bilen körglad och med urkopplad antisladdsystem viker bakänden gärna ut i kurvorna vid lite extra gaspådrag. Med systemet inkopplat tillåter Genesis väldigt lite lekfullhet och griper in vid minsta tillstymmelse av obalans i bakvagnen. Ett mellanting hade varit trevligt för aktiv körning.

Tack vare 19-tumsfälgar och ett ganska hårt chassi upplevs Genesis lite obekväm vid längre körningar. Den sväljer en hel del men mycket vägljud och fartbrus går in i kupén. Något man vänja sig i en bil med så här stora fälgar och däck. Vad som är det mest intressanta och trevliga med en Hyundai Genesis Coupé är priset, för strax över 300 000 kronor får man en sportig GT-vagn med nästan allt, key-less go-system, elmanövrerad förarstol, rattknappar, backvarnare, 19-tumsfälgar och spoiler på bakrutan. Vill du ha allt detta, men från ett tyskt märke, får du lägga till minst 150 000 kronor. Så frågan man får ställa sig, är det en summa som är värd att lägga för ett märke i fronten från ett ”okänt” land. Innan du bestämmer dig är en provtur i en Genesis Coupé väl rekommenderad.

+ Rolig och tuff sportkupé för rimliga pengar, riktigt bra manuell växellåda.

– Något trist inredning i förhållande till det yttre. 

Hyundai Genesis

GrundprisFrån 309 000 kr
Motor2-liters fyra, 213 hk. Vridmoment 299 Nm
Kraftöverföring6-växlad manuell, bakhjulsdrift. Torsen diffbroms
Acceleration0-100 på 8,0 sek
Toppfart223 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren9,5 l/100 km
Vikt1 570 kg
Garantier5 års nybilsgaranti, 12 års rostskyddsgaranti, 5 års vagneskadegaranti, 5 års vägassistans
Betyg3
UtmanarePeugeot RCZ
Webbwww.hyundai.se