Ford GT & Ford Focus RS500
Loading...
Cars

Ford GT & Ford Focus RS500

– Två Fordar dopade till max, den ena med alldeles för mycket pulver på backdäcken och den andra med för mycket på framdäcken
av
den 4 november 2010

Artikeln producerades ursprungligen 4 november 2010, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Ford GT & Ford Focus RS500

Två Fordar dopade till max, den ena med alldeles för mycket pulver på backdäcken och den andra med för mycket på framdäcken.

Ford GT

En blöt pojkdröm för många som skall få gå i uppfyllelse denna dag. Jag skall få nöjet att för en hel dag testa en Ford GT med ett steg 2 kit som skrämmer upp den redan ganska pigga V8 med kompressor till hela 650 hästkrafter. En hästspark i ryggen vid full acceleration med andra ord milt utryckt. Bilen är utlånad av Callisma och när jag anländer till deras nya läckra lokaler i Danderyd är den redan utkörd och står där i solen och lyser med sin knallgula kulör. Wow!

Ford GT bygger på den klassiska LeMans vagnen GT40 som Ford hade stora framgångar med i många år. Att denna bil skulle vara tillverkad på 60 talet känns väldigt svårt att förstå när man ser formgivningen som känns otroligt up to date med hur supersportbilar ser ut nu för tiden. Formen är rå och hård och det är inget snack om vad som den här besten ber om så fort du trycker på startknappen. 

Och när du väl tryckt på startknappen och låtit bilen förstå att det skall bli åka av, ja då är det banns mig bara att hålla i sig så gott det går. När du låter dom 650 hästarna från V8 med kompressor spänna musklerna och visa all sin kraft på ett par backdäck som visserligen är vulgärt breda men inte ens i närheten kan greppa taget om underlaget. Asfalten skulle helst vilja gå på semester i detta sammanhanget om den fick välja. Antlisladd system lyser med sin frånvaro så det gäller att veta vad man gör när man kör på gränsen.

Du lämnar två breda, långa lakritsremsor efter dig vid varje start känns det som och det vinande ljudet från kompressorns som matar V8 med mängder av luft tycks aldrig sakna kraft. Just detta gör ju dock bilen till en aningens svårkörd på max, att bara rulla fram i stan är dock en banlek. När du rullar genom stan uppkommer dock ett annat problem och det är du känner näst intill dåligt samvete för alla människor som ser bilen utan tvivel kommer ligga med svår nackspärr dagarna efter dom sett bilen. 

+ En bil som förevigt kommer behålla sin coolhet. Ett sant kraftmonster.

– Dyr samlarbil som knappt går att få tag på. 

Ford GT

GrundprisRunt 2 000 000 kr
Motor5,4 l V8 med Kompressor. 650 hk. Vridmoment 700+ Nm
Kraftöverföring6 växlad manuell låda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på  3,3 sek
Toppfart 330+ km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren15,5+ liter/100 km blandad körning
Betyg4
Webbwww.ford.se

Ford Focus RS500

Att bygga en bil med 350 hästar på framhjulen borde bara brottsligt, men Ford har gjort det och med hjälp av en differential lyckats tämja hästarna så man inte kör av vägen varje gång plattan åker i mattan och den så kallade “tourqe-steer” effekten blir för kraftig. Gammla toktrimmade Volvos och Saabar med alldeles för mycket effekt på framhjulen var nästintill ömöljiga att köra annat än rakt fram vid fullt ax.

RS500 är en limiterad version av den vanliga Focus RS. Man har gjort en liten uppgradering av motorn som är en rak femma på 2,5 liter med turbo. I den vanliga RS har 305 hästar men nu är den på 350 och 460 newton i vrid.

Den RS500 jag vi har lånat för vårt test har på ett mycket smakfullt sätt fått en så kallad foliering i mattsvart, mycket passande för en liten elak bil som denna, bilens attityd råder det inga tvivel om när man ser den parkerad. 

Interiören känns tyvärr som vanligt på modernare Ford lite plastik, du sitter dock mycket bra i recarostolarna och det känns rätt viktigt i denna typen av bil.

Focus RS är utrustad med keyless go så det enda du behöver göra för att väcka liv i den pigga turbomatade fyran från Volvo är ett enkelt tryck på startknappen i mittkonsolen mellan stolarna. Motorn start på ett sävligt sätt och gör inga större utryck för att vara det den är. Men så fort du ger en föraning om att gaspedalen skall förskjutas nedåt i golvet vaknar turbon till liv och börjar väsa och gaspa efter luft. Vid varje lätting av gaspådraget får man säga prosit till bilen som avger en kraftfull nysning av överblivet turbotryck genom dumpventilen, ett ljud vanligt förekommande på toktrimmade Japsare men väl dolt i standard vagnar. 

500 i namntillägget står för att det är en limiterad version som endast kommer byggas i 500 ex. Trots detta får du en RS500 för endast 390 000 kronor vilket i sammanhanget är ganska rimliga pengar för att få så mycket potent och lekfull bil. Men att Ford inte släpper denna ursinniga lilla värsting i fyrhjulsdriven version är för mig ett stort frågetecken. 

+ Brutalt rolig bus bil!

– För mycket pulver på framhjulen, varför inte en fyrhjulsdriven version??

Ford Focus RS500

Grundpris från 382 900 kr
Motor2,5 l R5 med Turbo. 350 hk. Vridmoment 460 Nm
Kraftöverföring6 växlad  manuell låda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på  5,6 sek
Toppfart265 km/h 
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren9,4 liter/100 km blandad körning
Garantier12 års rostskydd-, 2 års nybil-, 3 års vagnskade-, 3 års assistans samt 5 års nybilsgaranti
Betyg3
Webbwww.ford.se