Chevrolet Camaro Cabriolet
Loading...
Cars

Chevrolet Camaro Cabriolet

– Taklösa muskler på amerikanskt vis
av
den 6 mars 2012

Artikeln producerades ursprungligen 6 mars 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Chevrolet Camaro Cabriolet

Det tog hela fem år innan den taklösa versionen av Chevrolet Camaro rullade ut på vägarna från det att spionbilderna först dök upp. Ganska lång tid kan tyckas, och för att ta reda på om det var värt det var en resa till ett kyligt men soligt Schweiz nödvändigt. Till trakterna där alla dom anrika klockmärkena har sina huvudkontor och fabriker men var ifrån även racerföraren Louis Chevrolet härstammade, och eftersom märket firar hundra år var det helt logiskt att vi befann oss på just denna platsen.

 

Chevrolet Camaro, som nu finns i sin femte generationen, kom 1966 som ett svar på Ford Mustang. I USA kallades biltypen ”pony car”. Camaro är en modell som synts väldigt mycket på vita duken. Bl.a. genom den svarta Camaron i Lika gärna död med John Cusack och senare i Transformersfilmerna där den spelar en av huvudkaraktärerna, Bumblebee. Från att ha varit en gul rishög av andra generationens Camaro Z28 genomgår bilen en förvandling i en av scenerna och blir den nya versionen. Detta var 2007 men modellen började säljas först i april 2009 och trots trög bilförsäljning blev modellen en storsäljare. Till Sverige kom den inte förrän 2010 och nu är det dags för cabrioletversionen. 

Trots att det är strax under nollan skall taket ned, det är obligatoriskt om solen skiner och bilen är av taklös typ. Med värmefläkten på fullt flås tar vi oss an det vackra schweiziska morgonlandskapet i den knallgula Camaron. Under huven sitter en klassisk amerikansk 6.2 liters V8 med 432 hästkrafter som levereras till bakdäcken. Den går att få med antingen automatlåda eller, som den vi kör, med en manuell. De ”automatiserade” amerikanerna har konstigt nog en förkärlek för muskelbilar med manuella lådor. Därför fanns till exempel BMW M5 att få med manuell låda i USA. 

Hela bilen skälver till när V8:an vaknar till liv och bakifrån kommer ett härligt bluddrigt sound från piporna. 

Utseendet och materialkänslan har helt klart tagit ett välbehövligt steg i rätt riktning när det kommer till bilar från det stora landet i väst. Camaro Cabriolet är inget undantag och interiören känns hel okej om man låter bli att jämföra med en tysk bil. Något som verkligen fått ett lyft är det exteriöra utseendet på många av dom nya amerikanska muskelbilarna och med retrotolkningen av Ford Mustang har även modeller som Charger, Challenger och Camaro fått en riktigt tuff outfit. Men det krävs att du är av rätt sort för att uppskatta detta utseende. Du kommer inte osedd körandes genom stan med en Camaro, den saken är säker.

Något som heller aldrig varit jänkarnas starka sida när det gäller muskelbilar är uppträdandet på vägar av den kurvigare typen. Camaro Cabriolet är inget undantag och skall nog främst användas som en cruisingvagn längs stranden, med suffletten nedfälld. Med en vikt på nästan 1900 kilon blir svängarna på dom slingriga bergsvägarna ganska snäva, ett uppträdande en europeisk bil hade hanterat bättre. Men när det fantastiska ljudet från V8:an träffar dina trumhinnor är allt förlåtet. Vem bryr sig om kurvtagning när man kan lyssna på en sån här orkester. 

+ Cool amerikansk muskelbil med massor av härlig V8-sång.

– Inte optimal för kurvor eller den miljömedvetne.

Chevrolet Camaro Cabriolet

Grundpris425 000 kr
Motor6.2 liters V8, 432 hk. Vridmoment 569 Nm
Kraftöverföring6-stegad manuell låda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5.4 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren14.2 l/100 km
Vikt1 890 kg
Garantier3 års nybil-, 6 års rost-, 3 års vagnskadegaranti, 3 års Chevrolet assistance
Betyg för bruk på Nürburgring3
UtmanareFord Mustang Cabriolet
Webbwww.chevrolet.se