Cadillac LYRIQ
Loading...
Cars

Cadillac LYRIQ

– Mycket attityd i eldriven förpackning.
av
den 30 maj 2024

Cadillac lever vidare men ska så gör i eldrivet format. Cadillac LYRIQ är först ut och jag har provkört den på den Franska rivieran. 

Mitt första möte med Cadillac LYRIQ skedde på bilmässan eCarExpo i Stockholm som hölls i början av februari 2024. Där ställde Cadillac ut bilen och jag tog tillfället i akt och presenterade mig och CarsCollection.se. Jag fick god kontakt med Cadillac vilket jag inte haft ordentligt tidigare utöver den svenska representanten vilket har bytt ut ett flertal gånger. Min bekantskap och kontakt med märket är dock inte alls något nytt. Den andra artikeln jag faktiskt skrev var just en Cadillac och modellen CTS och det var 2008. Artikeln kan ni läsa här. Sen ordnade man fram en Cadillac ATS för en resa till Dubai jag gjorde för cirka tio år sedan. Här kan ni läsa den artikeln. Så när inbjudan till den internationella provkörningen av Cadillac LYRIQ kom blev jag positivt överraskad. 

Provkörningen var lagd på den Franska rivieran och flyg gick ner till Nice där vi utgick ifrån. Egentligen hade man förberett en rutt men då jag inte hade käkat lunch innan och det faktiskt inte var inplanerat valde jag att ta en annan väg. Christoffer Östlund från Plaza Magazine hade inte heller käkat något så vi gjorde sällskap till en trevlig lunchrestaurang. Efter lunchen åka vi ner till Monaco där jag visste ett ställe för att ta bilderna. Men Monaco varken såg eller var som Monaco brukar vara och detta på grund av förberedelserna inför F1-loppet som hölls den 26 maj. Trots att provkörningen var i slutet av april och mer än en månad innan F1-loppet var förberedelserna för att anlägga banan i full gång. Det måste göras mycket för att banan ska funka säkerhetsmässigt och tekniskt. Med facit i hand kan vi nog tacka arrangörerna för sitt arbete när vi såg hur det gick för Sergio Perez i sin Red Bull-bil och när han kraschade på första varvet i loppet. 

Det första jag slås av som visserligen är exakt vad jag förväntar mig när jag sätter mig i en Cadillac är hur stor den är. LYRIQ är inget undantag och framförallt väldigt lång. Den första biten av vägen går på motorvägen och där trivs givetvis LYRIQ som fisken i vattnet. Som vanligt med elbilar finns det otroligt mycket kraft. I LYRIQ finns det 528 hästar. En sprint från stillastående till 100 knyck går på bara 5,3 sekunder. Så färden längs motorvägen blir lugn och harmonisk men absolut inte tråkig. Men givetvis väldigt bekväm som ska vara att köra Cadillac. 

Väl framme i Monaco lyckas jag ändå ta mina bilder men långt ifrån så smidigt som det varit tidigare. När jag ska guida Christopher och mig ur denna exklusiva byn på den Franska rivieran visar mig navigationssystemet inte den vägen jag själv är van vida att köra. Självklart ett resultat av oordningen tack vare det annalkande F1-loppet. Vi blir innledda på återvändsgator som först känns extremt besvärliga att kör in på och ut från tack vare bilens storlek. Men efter att faktiskt lyckats ta oss ut från Monaco och med två hela bilar utan repor slås jag av hur smidig den här relativt stora men framförallt långa bilen faktiskt är. Jag får aldrig någon större panik trots återvändsgator med mera som bilens navigation har vänligheten att leda in oss på. 

Färden efter Monaco går till Cannes där vi ska övernatta. Men på vägen dit får vi faktiskt ta en paus för att en hagelstorm som lamslår trafiken och vår färd. Bilderna är inte utrustade med vinterdäck. Men snart kan färden gå vidare. Dag två väljer vi att köra på egen hand och jag kör tillbaka till Monaco för att komplettera med bilder jag inte hann ta dagen innan. Nu är jag däremot mer medveten om att inte ta några konstiga vägar in i Monaco och lita för mycket på navigationssytemet, utan tar enklaste vägen ut och tillbaka till flygplatsen i Nice där jag återlämnar bilen innan flyget hem går. 

Men för att sammanflätat den här resan och upplevelsen får jag nog säga att den genomgående var otroligt bra och att Cadillac LYRIQ på ett nytänkande sätt för Cadillacs namn vidare med rätt attityd och känsla!

Cadillac LYRIQ AWD

GrundprisFrån 906 700 kr
MotorDubla elmotorer
Effekt528 hk, 610 Nm
Acceleration0-100 km/h på 5,3 sekunder
Toppfart190 km/h
Räckvidd530 km
Vikt2 774 kg
Mått (längd/bredd/höjd)5 005 mm/1 977 mm/1 623 mm
Webbwww.cadillaceurope.com