Audi RS6
Loading...
Cars

Audi RS6

– Familjesläggan
av
den 15 juli 2020

Artikeln producerades ursprungligen 15 juli 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi RS6

I den tyska trion av de kraftfullaste familjebilarna har Audi RS6 en given plats. Nu har nya RS6 släppts ut i det fria och så här brutal är den. 

En av de första riktigt kraftfulla bilarna jag fick provköra i början av min karriär var Audi RS6. Året var 2002 och på den tiden arbetade jag som motorfotograf för tidningen Slitz. Den RS6 sedan vi testade var den första generationen och hade en 4,2 liter dubbelturbomatad V8 på 450 hästar. Det var en riktig ulv i fårakläder. 

En ulv i fårakläder

Sedan dess har det kommit fyra generationer till. Generation två hade den största motorn: en femliters V10 med dubbla turboaggregat och 579 hästkrafter. Samma motor, dock utan dubbelturbo, återfanns även i Lamborghini Gallardo. När generation tre introducerades 2013 hade både motorstorlek och antalet hästkrafter minskat. Nu var det en fyraliters V8 med dubbelturbo och 560 hästar som tagits fram tillsammans med Bentley. Dock fanns samtliga generationer även i Performance-version med några hästkrafter fler. 

En stor nackdel med denna kraftfulla familjebil är att den blivit ett hett byte för kriminella. Antalet bilrån och stölder av RS6 skjutit i höjden och man måste faktiskt vara extra aktsam när man kör den. Även polisen har hård koll på vem som sitter bakom ratten på en RS6. Jag blev stoppad en gång utan annan anledning än att jag körde RS6, medan min kollega blev stoppad fyra gånger under en vecka för samma anledning. Men jag vill vara tydlig med att det varken är bilens eller Audis fel att RS6 är så attraktiv för ohederliga människor.

Ständiga kraftmätningskampen

Sedan förra generationen finns RS6 endast som kombi eller Avant som det heter på Audispråk. När man talar om trion och den ständiga kraftmätningskampen för dessa familjebilar är det Audi RS6, BMW M5 och Mercedes E-klass AMG man talar om.
M5 finns enbart som sedan medan Mercedes E63 AMG både finns som sedan och kombi. Just nu leder BMW hästkraftskampen med den 625 hästar starka M5 Competition. AMG E63s har 619 hästar och nya RS6 har 596 hästar. Notera att det lär komma en Performanceversion av RS6 som blir starkare. Med all säkerhet blir den starkast i gänget.

Frågan är om man verkligen behöver alla kusar. Det fina är att biltillverkarna hela tiden flyttar fram den tekniska kompetensen för vad som är möjligt. För samtidigt som du har fler hästkrafter än du någonsin behöver kan dessa bilar köras snålt. RS6 har bland annat teknik för att stänga ner hälften av cylindrarna. 

Så låt oss leka med tanken att du har blivit förälder. Du har motvilligt gjort dig av med den roliga sportbilen till förmån för en familjekombi som ska svälja barnvagn och allt annat mellan himmel och jord. Du har ordnad ekonomi men inte plats för två lekbilar. Ja då är definitivt RS6 vägen att gå och det ska jag förklara nu.

Får hjärtat att slå dubbla slag

Låt mig hoppa över alla praktikaliteter hos denna fullvuxna familjebil. Låt mig istället gå direkt på det som får hjärtat att slå dubbla slag. Motorn startas med en knapp och väser igång med ett djupt muller. Den alcantaraklädda växelväljaren ställs i Drive och man rullar iväg. Komforten är självklart i toppklass men jag går direkt på vad som händer när vägen är spikrak och du pressar gaspedalen i botten. Och sedan vad som händer när vägen slingrar sig genom skogen.

 

När utrymme ges, självklart på en avlyst plats, släpper jag tyglarna fria. Tack vare Dynamic-paketet som testbilen är utrustad med har toppfartsspärren höjts från 250 km/h till 305 km/h. Eftersom vägen inte riktigt räcker till får jag nöja mig med 304 km/h på mätaren innan det är dags att ställa sig på bromsen. Men det är bevis nog att bilen både når sin toppfart utan problem och även klarar att stanna utan bekymmer. Otroligt imponerande för en familjebil! 

Efter detta möter jag upp ett sällskap jag brukar köra bil aktivt tillsammans med. Det är ett moget sällskap som kör med huvudet. Merparten har antingen Porsche eller andra liknande starka små sportbilar. Vi kör på kurviga landsvägar där maximal koncentration krävs. Trots att övriga bilar är mycket nättare än RS6 hänger jag med utan bekymmer. En stor anledning utöver den enorma kraften är den nya fyrhjulsstyrningen. Även de tajtaste kurvorna tas nu som en liten sportbil med aktersnurra. Otroligt! Jag tillbringar flera timmar bakom den alcantaraklädda ratten på den här typen av vägar och min slutsats är enkel. Det här är den ultimata familjebilen för dig som måste kompromissa men vägrar att försaka någonting. 

Audi RS6

GrundprisFrån 1 149 700 kronor
Motor4-liters V8 med dubbelturbo, 600 hk. Vridmoment 800 Nm
KraftöverföringFrontmotor, 8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,6 sek
ToppfartBegränsad 250 km/h alt 305 med Dynamic paket
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren11,7 l/100km
Vikt2 075 kg
GarantiNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år
Webbwww.audi.se