Mercedes EQC
Loading...
Cars

Mercedes EQC

– En elektrifierad stjärna
av
den 26 juni 2020

Artikeln producerades ursprungligen 26 juni 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes EQC

Självklart har även Mercedes gett sig in i den elektrifierade världen och så här upplevde jag deras första modell EQC .

Även om de elektriska infrastrukturen kämpar med att hänga med spottar bilindustrin nuförtiden ut allt fler elektrifierade modeller. Mercedes första modell heter EQC och bygger på deras mellanklassmodell: C-klass. EQC är en helt eldriven SUV med plats för fem personer. Under optimala omständigheter kommer du mellan 374 och 417 kilometer på en laddning. 

Mercedes första modell heter EQC

De främsta konkurrenterna är Audi e-Tron och Jaguar I-Pace där Jaguar är minst och Audi störst av de tre. Jaguar har längst räckvidd med sina 507 kilometer på en full laddning. Alla ovanstående siffror ska dock tas med en nypa salt då de är svåra att uppnå i verkligheten. 

När det kommer till elbilar är även kapaciteten att svälja laddning högintressant. Finner du en snabbladdningsstation klarar EQC att laddas med upp till 110 kilowatts effekt. Med så stark laddningskapacitet kommer batterierna att laddas från 10 procent upp till 80 procent på cirka 40 minuter. 

EQC:s utseende skiljer sig från sina Mercedessyskon. Det är tydligt att Mercedes vill förmedla en ny designlinje för sina elektrifierade modeller. En snygg detalj är den främre ljusrampen som lyser med en linje tvärs över fronten. Något vi sett på många andra modeller fast då i aktern. Även EQC har en sådan LED-ramp över bakpartiet också. Tyvärr lyser dock inte stjärnan som den gjorde i Mercedes tv-reklam.

När man kliver in i EQC är det lätt att känna igen sig om man kört andra bilar från Mercedes. En skärm sträcker sig från mitten av instrumentpanelen till vänster sida om ratten. Skärmens högra sida är tryckkänslig och här styr du de flesta av bilens system. Du kan även styra det du ser på skärmen med en pekplatta mellan sätena.
Klimatanläggningens luftutsläpp skiljer sig en hel del från övriga Mercedesmodeller. Man sitter bekvämt i sätena vars inställningar på klassiskt vis styrs via kontroller i dörrsidan. De känns tidlösa i sin design och vi hoppas att de får leva vidare ett bra tag till. 

När man kliver in i EQC är det lätt att känna igen sig

Har man inte kört elbilar innan blir man imponerad av fartresurserna, till och med överrumplad av den otroliga accelerationen från stillastående. 0 till 100 km/h avverkas på 5,1 sekunder och det tål att jämföras med några av märkets prestandamodeller från AMG. Det som skiljer känslan i en elbil jämfört med en med förbränningsmotor är att gasresponsen är så direkt i en elbil. Så fort du trycker ner gaspedalen reagerar bilen och drar iväg. Hos en bil med förbränningsmotor krävs mer betänketid, den måste ha rätt växel samt bygga upp kraft och moment och förmedla denna genom ett antal sektioner i drivlinan innan den når backen. Hos en elbil är drivlinan så otroligt förenklad

och reaktionstiden är därför obefintlig i jämförelse. Man kan jämföra känslan med att använda “launch-control” som finns på en del sportbilar. 

Har man inte kört elbilar innan blir man imponerad av fartresurserna

Precis som hos de flesta andra moderna bilar har EQC olika körprogram. I likhet med andra elbilar kan du styra hur stark motorbroms du vill ha. I Autoläget behöver du inte fundera och bilen uppför sig som vilken annan bil som helst. Ställer du däremot in läge “D” via rattpaddlarna får du en så kraftig motorbroms att du knappt behöver använda bromsarna alls. Då återförs den energi till batteriet som uppstår när bilen bromsar ner farten. Toppfarten för EQC är för övrigt begränsad till 180 kilometer i timmen. 

I den bästa av alla världar hade infrastrukturen nu varit så utbyggd att man kunde ladda dem vart som helst på ett par minuter. Nu är det tyvärr inte så. EQC i sig är tillräckligt övertygande att det inte finns någon anledning att fortsätta köra fossildrivet. Men infrastrukturen för laddning lämnar fortfarande mycket att önska. Förhoppningsvis kommer vi se en stor förändring under kommande år. Tills dess kommer tyvärr det här vara en typ av bil som få kommer ha full nytta av. Har du däremot tillgång till snabbladdning är absolut EQC en bil att trivas i. 

Mercedes EQC

Grundpris från789 900 kronor
MotorEl, 408 hk. Vridmoment 760 N
Kraftöverföring 0-100 på 5,1 sek
Toppfart180 km/h (elektroniskt begränsad)
FörbrukningElförbrukning blandad körning ca 2,2 kWh/mil. Räckvidd blandad körning: 37,4-41,7 mil
Vikt 2 495 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rost 30 år, lack 3 år
Webbwww.mercedes-benz.se