BMW X7 vs Mercedes GLS
Loading...
Cars

BMW X7 vs Mercedes GLS

– De tyska giganternas lyxkamp
av
den 16 oktober 2020

Artikeln producerades ursprungligen 16 oktober 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

BMW X7 vs Mercedes GLS

Om du har en stor familj och/eller bara vill ha det största och lyxigaste är det här bilarna för dig. 

Marknaden för suvar har fullkomligen exploderat och varenda märke har numer ett antal suvar i sina modellprogram. Utrustning och komfort i dessa bilar har nått sådana nivåer att man skulle trott någon skämtade om man försökte beskriva det för tio år sedan. Kampen mellan märkena om köparnas gunst slutar inte heller och varje ny modell som lanseras knuffar gränserna framåt. 

sätter hård press

Om vi bortser från Bentley och Rolls Royce hör BMW och Mercedes till de största, mest kända premiummärkena. De två kämpar konstant om förstaplatsen som det lyxigaste bilmärket. Mercedes har haft sin stora suv GLS ett tag nu utan konkurrens från BMW, men nu har bayrarna släppt sin X7 som sätter hård press på Mercedes GLS. 

Jag har provkört dessa lyxsuvar för att se hur de skiljer sig åt. Ingen av dem är dåliga, då de levererar det bästa märkena har att erbjuda i komfort och lyx i XL-förpackning. Men självklart finns det skillnader utöver emblemet. 

knivskarpa linjer

En av de stora skillnaderna är givetvis designen. X7 är kantig och har knivskarpa linjer, till skillnad från Mercedesens mer mjuka och följsamma design. Det går inte att säga vilken som är snyggast utan det är upp till var och en vad som tilltalar dem bäst. Personligen gillar jag båda på olika vis. BMW:n är tuffare men en aning vulgär med sin stora grill. Mercedes är otroligt sober men samtidigt lite tam i vissa vinklar. 

Det finns en uppsjö motorer till både X7 och GLS. Den kralligaste återfinns i Mercedes som levererar GLS i AMG-kostym med hela 612 hästkrafter. Den starkaste versionen av X7 heter M50i och har 530 hästar. Utöver dessa finns båda modeller även med både diesel- och hybriddrivlinor.

Du sitter otroligt bra

Båda bilarna är sjusitsiga och sväljer hela storfamiljer. Den bakre raden passar inte de längsta i familjen men normalstora människor sitter helt okej, och ett barn sitter riktigt bra här. Normalt brukar den bekvämaste platsen vara det främre passagerarsätet, men även passagerarsätena i mittraden är separata så kallade kaptensstolar med en mängd inställningsmöjligheter. Du sitter otroligt bra med massor av benutrymme. Särskilt om ingen nyttjar den bakersta raden kan du skjuta bak sätet maximalt. Den här ronden är väldigt svår att utse en vinnare, det blir dött lopp helt enkelt. 

På den tekniska fronten sprutar det formligen ny teknik ur de här bilarna. Jag föredrar Mercedes infotainmentupplägg, men det är helt och hållet en fråga om personlig smak. Så snart man lärt sig systemen är de lika enkla att använda. BMW, men inte Mercedes, har gestmanövrering av infotainmentsystemet. Det resulterar ibland i att bilen gör saker du inte vill när du viftar med händerna. Men å andra sidan händer det här även i Mercedes när du talar och blir avbruten av bilen som tror att du tillkallar den via röststyrning. Teknik för all del men ibland blir det både mycket och fel. 

absolut spetskompetens

Jag hade kunnat göra en lång artikel om dessa bilar och gått in på varenda detalj. Tyvärr skulle den blivit alltför omfattande och i slutänden handlar det om vad var och en faktiskt uppskattar. Både BMW X7 och Mercedes GLS har en absolut spetskompetens när det gäller komfort och teknik för den här typen av bilar. Är du genuint intresserad att köpa någon av dessa bör du boka in provkörningar hos återförsäljare och själv ge bilarna den tid de förtjänar. Eller så är du i hjärtat redan trogen något av märkena. Jag försöker vara opartisk men på min parkering står en bil med stjärna i fronten vilket kanske skvallrar om vilken jag hade valt. 

Mercedes GLS 400d

Grundpris902 900 kr
Motor3 liters rak sexcylindrig med dubbelturbo, 330 hk. Vridmoment 700 Nm
Kraftöverföring9-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6,3 sek
Toppfart238 km/h
Förbrukning och utsläpp0,76  l/mil
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år, lack 3 år, assistans 3 år
Webbwww.mercedes-benz.se

BMW X7 xDrive 40i

Grundpris917 900 kr
Motor3 liters rak sexcylindrig med dubbelturbo, 340 hk. Vridmoment 450 Nm
Kraftöverföring8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 6,1 sek.
Toppfart245 km/h
Förbrukning och utsläpp0,87-0,9 l/mil
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år
Webbwww.bmw.se