Audi RS Q3
Loading...
Cars

Audi RS Q3

– Grön, arg och asball
av
den 22 januari 2021

Artikeln producerades ursprungligen 22 januari 2021, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi RS Q3

Här får du svaret på varför Audis senaste tillskott till RS-familjen är så vansinnigt kul att köra på snö.

Kombinationen vinter, ett litet format, fyrhjulsdrift och en kraftfull motor gör nya RS Q3 till en fantastisk leksak att ha mycket kul med. Provkörningen skedde uppe i Arvidsjaur. Helig mark när det kommer till vintertestning. 

När nya Q3 kom släpptes den med två karossdesigner, vanlig och Sportback. Den sistnämnda har en sluttande bakruta och är aningen mer kompakt i sitt mått. Maskinellt är modellerna identiska och skillnaderna är något som inte upplevs under själva körningen. Om du väljer samma motorspec vill säga.

 

Som hjärta i RS Q3 hittar vi Audis välljudande och hyllade femcylindriga motor. En populär motor som varit med länge och alltid bjudit på härliga upplevelser. Siffrorna i 2,5-literversionen som sitter i RS Q3 landar på 400 hästar och 480 newton i vrid. Det är en ordentlig kraftökning sedan förra generationens 340 hästar.

Platsen för provkörningen är som ovan nämnt Arvidsjaur i norra Sverige – bilvärldens parallella universum. Vintertid kan man en helt vanlig dag se fler nya, men maskerade, bilmodeller än någon annanstans på vår planet. Eftersom jag alltid är hungrig på motornyheter är det ett häftigt inslag. 

Solen skiner från en klarblå himmel och landskapet kan närmast liknas vid ren magi. Redan från start känner jag mig bekväm bakom ratten och ställer därför om ESP-systemet till sportläget. Det tillåter ett lekfullare beteende, men kommer samtidigt rädda mig om det går alltför brett på vägen. RS Q3 är otroligt lätt att kontrollera, trots att den snötäckta vägen är relativt hal. Efter att ha testat sportläget en stund väljer jag att koppla ur systemet helt och förlita mig på min kompetens. 

Formatet för RS Q3 är kompakt med en kort hjulbas. Man sitter lite högre och har god uppsikt kring bilen. Möjligen en aning sämre i Sportbackversionen till följd av den mindre bakrutan. Men en dag som denna är det inte bakom bilen jag kollar främst, utan framåt och åt sidorna. Man sitter extremt bra i dom skålade sportstolarna och bilen upplevs tight och bekväm. Lite som en kombination av en snabb löparsko och en bekväm vandringskänga. 

När man helt kopplat ur ESP-systemet får man vara säker på vad man gör eftersom bilen inte kommer hjälpa dig om du tappar kontrollen. Om du däremot litar på din körning kommer RS Q3 göra exakt som du vill. En dutt på bromsen för att skapa obalans i bilen inför en kurva och sedan snabbt över på gasen för att få upp ett ställ så bakänden kommer ut. Kurvan styr du igenom med hjälp av gaspedalen. Vid kurvans slut infinner sig ett glädjerus som visar sig genom ett stort flin över hela ansiktet. Sen är det bara att upprepa proceduren om och om igen. Det här är som att dansa till sin favoritmusik och ren glädje för själen. 

Hur länge till vi kommer få glädjen att uppleva bilar som RS Q3 med den kvittrande femcylindriga motorn är nog en tidsfråga. Självklart kommer även en liknande bil med elmotorer uppföra sig ungefär likadant. Men jag kommer sakna ljudet från Audis femma som för mina tankar tillbaka till det härliga åttitalet och tiden då Stig Blomqvist var kungen i rally med sin härliga Sport-Quattro. 

Audi RS Q3 Sportback

Grundpris694 500 kronor
Motor2,5-liters, 5-cylindrig, turbo, 400 hk. Vridmoment 480 Nm
KraftöverföringFrontmotor, 7-stegad dubbelkopplingslåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4,5 sek. Toppfart: Begränsad 250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren8,8-8,9 l/100km
Vikt1 775 kg
Webbwww.audi.se