Mercedes GLE 450
Loading...
Cars

Mercedes GLE 450

– en SUV  för den kräsne
av
den 5 maj 2020

Artikeln producerades ursprungligen 5 maj 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes GLE 450

GLE är Mercedes vassaste kniv i lådan mot huvudkonkurrenten BMW X5 och jag har provkört den.

Bland de stora suvarna hör BMW X5 och Mercedes GLE utan tvekan de högst upp på tronen. Köparna till dessa bilmodeller vet vad dom vill ha och är otroligt kräsna. Därför fylls bilarna med teknik, prestanda och komfort till bristningsgränsen. Nya GLE är inget undantag och det är näst intill svårt att greppa alla saker som går att få om du kryssar i allt när du beställer din GLE.

Utseendemässigt jämfört med sin föregångare är nya GLE aningen mjukare i formerna

Utseendemässigt jämfört med sin föregångare är nya GLE aningen mjukare i formerna och man får en känsla av att den är bredare. Den har också växt en hel del sen förra generationen, tio centimeter på längden för att vara exakt. Nu står den stadigare på marken med ett fast grepp om asfalten.

Väljer du AMG-paketet som testbilen har blir utseendet ännu biffigare. Jämfört med BMW X5 skiljer sig designen markant och det är lätt att skilja bilarna åt. Vilken just du föredrar är helt personligt. Och så är det lite med Mercedes kontra BMW, trots att märkena kommer från samma land så är det mycket som är olika mellan dem. Vad vi dock kan slå fast redan nu är att ingen av bilarna är dåliga, tvärt om!

Om vi ska gå in lite snabbt på vad Mercedes modellbeteckningar betyder så står GL för suv och E för storlekens. Enkelt jämfört finns modellerna A-, B-, C-, E- och S-Klass som vanliga bilar och du finner även dessa i suvprogrammet. GLA, GLB, GLC, GLE samt GLS. Sen finns även den traditionella G-Klass. Följande modeller kan du läsa tidigare artiklar om här på Enliven. G500, GLB, GLC 63 S samt Maybach GLS.

Utrymmesmässigt sitter man otroligt bra i GLE om man är fyra personer. Tre vuxna får plats bak men optimalt är två. Då har man gott om utrymme och kan fälla ned armstödet i mitten för extra komfort. Nytt är dessutom att man kan få nya GLE med en tredje stolsrad bak som fälls ned i golvet om den inte behövs. Dom två som sitter längst bak bör inte vara blivande basketspelare då längden helt klart är begränsad. Med den tredje stolsraden nedfälld sväljer GLE 630 liter i bagageutrymmet. Fäller du samtliga stolar bak ryms 2 055 liter.

Som förare och främre passagerare går det knappt att finna något att klaga på. Du har värme även i armstödet i mitten samt dörrarna när du slår på stolsvärme. Vill bara passageraren ha värmen på värms bara en sidan av armstödet i mitten upp. Sjävklart finns även fläkt och massage i stolarna. Det finns numera inga analoga mätare utan bara en stor bred digital skärm som sträcker sig från vänster sida om rätten till mitten av instrumentbrädan. Den högre halvan av skärmen är tryckkänslig och det är här navigation och infotainmentsystemet styrs. Displayen framför ratten går att konfigurera i en mängd vyer efter smak.

Den otroligt läckra interiörbelysningen bakom alla paneler går att ändra färg och styrka på. Från sobert blått ljus som för tankarna till ishotellet i Jukkasjärvi till färger som tar dig till en Thailändska bar. Numera finns ett system som heter “Energizing Comfort” som är en rad olika funktioner som luftkonditionering, ljus och ljud som samkörs för maximalt komfort för dem i bilen. Prefekt om du är stressad och behöver varva ner eller trött och piggas upp.

På vägen är inte komforten sämre. Beroende på vilken utrustning och motoralternativ du väljer kan bilen förses med systemet “Active Body Control”. Systemet har kameror som läser av vägen framför och anpassar fjädringen därefter. En sån här bil mår verkligen inte dåligt av en mullig V8 med överflöd av hästkrafter. Men den sexcylindriga motorn på 367 hästar som sitter i GLE 450 gör ett otroligt fint jobb och färden går silkeslent. Kraften letar sig ned till samtliga fyra hjul via en 9-stegad växellåda. Självklart går det att få GLE med en V8 men då får du hosta upp lite mer pengar men får och andra sidan ett AMG-emblem på bilen och några hästar till, som mest upp till 612 hästkrafter i GLE 63 S.

Mercedes GLE ger ärkerivalen BMW X5 en rejäl match

Även om största delen av kunderna som köper en GLE troligen inte kommer nyttja den speciellt långt bort från anlagda vägar är faktiskt bilen kompetent även i relativt svår terräng. I ett speciellt körprogram kan bilen med hjälp av drivlinan och fjädringen göra så bilen tar sig ur en situation om föraren skulle råkat köra fast.

Mercedes GLE ger ärkerivalen BMW X5 en rejäl match. Vilken som går ur som vinnare låter jag vara osagt då det som ovan nämnt väldigt personligt vad gemene man uppskattar. Men att det är svårt att finna saker att kritisera på en sån här bil får mig nästan att känna mig som en dålig motorjournalist. När det kommer till den här klassen har väldigt lite om än något lämnats åt slumpen helt enkelt. 

Mercedes GLE 450 4Matic

Grundpris från 699 000 kronor
Motor3-liters rak sexcylindrig bensinmotor med elektrisk kompressor, 367 hk. Vridmoment 500 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 9-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 5,7 sek
Toppfart250 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,9 l/mil
Vikt2 264 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rost 30 år, lack 3 år
Webbwww.mercedes-benz.se