Honda e
Loading...
Cars

Honda e

– Charmtrollet som kroknar
av
den 11 december 2020

 

Artikeln producerades ursprungligen 11 december 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Honda e

Konceptet Urban EV såg riktigt lovande ut och nu har jag äntligen fått möjlighet att provköra den lilla godisbilen Honda e på riktigt. Jag föll som en fura, men med ett förbehåll. 

Jag sticker ut hakan och påstår att detta är en ikon i vardande. Honda har inte sparat på krutet, varken när det gäller design eller teknik. Eller nja, en sak har dom sparat på: räckvidden. Men vi återkommer till det senare. 

Mängder av spionbilder

Konceptet Urban EV såg riktigt lovande ut och nu har jag äntligen fått möjlighet att provköra den lilla godisbilen Honda e på riktigt. Jag föll som en fura, men med ett förbehåll. 

Den lilla elbilen från Honda var en stor snackis redan innan täcket drogs av på Frankfurts bilsalong för drygt ett år sen. Då hade mängder av spionbilder och rykten florerat under två års tid och det var en förväntansfull publik som väntade på vad som gömde sig under täcket. 

Det första som slår en med Honda e är dess diminutiva storlek och spännande former. Den är gullig och känns som en liten Pokémon. Den väcker verkligen uppmärksamhet och många människor vänder sig om när man kommer körande. Självklart gjorde inte testbilens neongula färg saken sämre. 

Kameror med bildskärmar.

Honda e är ett gulligt charmtroll på ytan, men det är när du kliver in som det riktigt häftiga börjar. Bilen är fullständigt fullsmetad med ny teknik och får lyxiga tyska premiumbilar att verka spartanska. Samtliga backspeglar är ersatta av kameror med bildskärmar. Den inre går dock att flippa så den blir en vanlig analog spegel. 

Instrumentbrädans fulla längd från vänster till höger är en bildskärm. Här styrs allt och du kan välja bakgrundsbild från antingen förinlagda eller egna bilder. I den högra delen av skärmen framför framsätespassageraren har denne tillgång till en rad inställningar som personen kan styra under färden. Utöver USB-ingång och traditionellt cigarettuttag finns även en HDMI-ingång samt ett 230 volts strömuttag så att du kan koppla in ditt tv-spel. Du kan självklart ansluta din telefon trådlöst till exempelvis Apple CarPlay och ljudsystemet är i överkant för vad som kan förväntas av denna lilla bil. 

Berömda femkronan.

På vägen imponerar Honda e också, men inte i samma utsträckning som i utseende och teknik. Det som imponerar mest är vändradien. Med fullt rattutslag står framhjulen nästan i nittio grader och man kan i princip vända på den berömda femkronan. Däremot hade fartupplevelsen gärna kunnat vara lite snärtigare och framförallt borde räckvidden borde varit längre. 

Räckvidden är det största problemet för Honda e och det märks att detta är en bil anpassad för att köras främst inne i staden. Vid lugn och sansad körning kommer du maximalt 20 mil. Med lite mer aktiv körning i staden och på motorväg klarade den inte ens 12 mil.  Det är på tok för lite när det inte finns en vanlig motor som kan rädda situationen och gå in när elen är slut. Vi får verkligen hoppas en uppgradering med bättre räckvidd kommer. 

Charmtroll med teknik

På det stora hela är Honda e ett charmtroll med teknik i överflöd. Hade det inte varit för den begränsade räckvidden hade jag gett den full pott och troligen köpt en själv. För man blir verkligen glad varje gång man ser och hoppar in i den. Och det är känslor jag gärna upplever i den bil som ska vara min.

Honda e

Grundpris från370 222 exklusive miljöbonus på 60 000 kr
MotorEl, 136 hk. Vridmoment 315 Nm
BATTERILitiumjon, 35,5 kWh
KraftöverföringEnväxlad låda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9 sek
Toppfart 145 km/h (elektroniskt begränsad)
Förbrukning18–20 kWh/100 km
Räckvidd222 km. (Vid extrem snålkörning)
Vikt1 542 kg
GarantierNybil 3 år, vagnskada 3 år, 12 år rost
Webbwww.honda.se