Renault Twingo
Loading...
Cars

Renault Twingo

– En praktisk liten leksak i trendig förpackning
av
den 7 februari 2012

Artikeln producerades ursprungligen 7 februari 2012, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Renault Twingo

Precis som många andra bilmärken väljer Renault att presentera sin nya designidentitet på sin minsta modell som är Renault Twingo. Nya uppdaterade Twingo har fått en tydligare och mer lekfull formgivning än sin föregångare. Den diamantformade Renault-loggan (från 1925) i fronten har växt avsevärt och nu placerats mot en svart bakgrund som får den att synas tydligare. Det var på Frankfurts bilsalong i höstas bilen visades för första gången. Cars Collection fick en inbjudan att åka till Bilbao i norra Spanien för en exklusiv provkörning.

Bilbao är en mycket charmig stad som är belägen i Biscayabukten i den del av Spanien som kallas Baskien. Staden är inte charmig bara på grund av alla roliga kvartersbarer där man kan äta traditionella pinchos och dricka det lokalt vinet txacoli, den är det också en sevärd stad med både gammal och modern arkitektur. Bland de moderna byggnaderna är den mest spektakulära Guggenheim-museet som ligger i centrum precis vid floden Nervión. Det invigdes 1997. Även resten av området kring flodstranden är ultramodernt med ny arkitektur och nya coola Twingo kändes helrätt i denna miljö.

Twingo är nu inne på sin tredje generation och presenterades 1993 och är minst i Renault-familjen med storasyskonet Clio ovanför sig. Men Renault vill gärna skryta med att modellen är bland de bättre i segmentet när det kommer till rymlighet. Trots litenheten kan fyra personer sitta utan problem och fäller man de bakre sätena får man ett lastutrymme på hela 959 liter. Som tillval går det även att beställa fristående och skjutbara stolar bak, både praktiskt och bekvämt.

Renault vill medvetet flirta med den trendiga storstadskvinnan. För att göra detta har man tagit till knep som en rad olika val av dekorer på till exempel tak, backspeglar och stolar. Nya Twingo finns även i flera spännande färger som Fuchsia eller som den Cars Collection, Bermudablå med Gordinistripes över karossen. Interiören är ganska sparsam med en stor konsol i mitten som rymmer den viktigaste informationen. Stolarna har en skön utformning som ger bra stöd trots att de inte är så kallade sportstolar. Materialvalen tillhör givetvis inte premiumklassen eftersom detta är en bil som ligger på en prisnivå i det lägre skiktet.

Som tillval finns ett smart mediasystem som låter den som har en iPhone eller iPod-touch docka den till bilens mediaspelaren. Musiken går även att spelas via bluetooth eller USB. En app för smart-phones skall även släppas där du kan följa din körning och hur du accelererar, växlar och bromsar och påverka den så du kör mer ekologiskt och minskar din förbrukning och därigenom utsläpp.

This image has an empty alt attribute; its file name is MG_0824-1024x683.jpg

Bilbao bjuder inte bara på underhållande barliv och utmanande arkitektur. Trakterna runt om och utanför centrum har fantastiska slingrande vägar där möjligheten till lite mer aktiv körning finns. Twingos storlek passar perfekt på dom smala och kurviga bergsvägarna ner mot kusten. Styrningen är i toppklass och det märks att det finns teknik med F1 i generna från Renault Sport. När man kör bil på den här typen av vägar är en fin styrning i många avseenden mycket mer värt en massa hästkrafter, man kan ha fantastiskt kul trots futtiga 75 hästar och 107 Newtonmeter i vridmoment. För den som vill slippa sitta och vispa gröt med en växelspak finns en robotiserad automatlåda att tillgå. Den som hunnit bli van vid de så kallade dubbelkopplingslådorna kommer nog uppleva denna variant som aningen segdragen. Till en början kommer Twingo endast erbjudas med en 1.2 liters motor med 16 ventiler. Co2 utsläppet ligger på låga 119 gram. Det finns andra motoralternativ, t.ex. en dieselmaskin men denna kommer ej vara aktuell i Sverige från säljstarten som började i januari.

Tack vare sin storlek är Twingo en perfekt bil för citykörning, ingen parkeringsficka är för liten. När man siggsackar sig fram i den täta stadstrafiken känns bemötandet av medtrafikanter som mycket positivt på grund av bilens uppsyn och pigga färger, man blir helt enkelt glad av att se nya Twingo. Tycker man nu inte 75 hästar räcker och vill ha mer skålade sportstolar och en ännu tightare styrning så kan man vara lugn, det kommer en RS version från Renaults sportavdelning och den väntar vi med spänning på.

+ Kul liten city-bil med personlig prägel

– Aningen slö. Brist på motoralternativ i Sverige.

Renault Twingo

Grundpris 104 900 kr
Motor1.2L 4-cylindrig motor, 75 hk. Vridmoment 107 Nm
Kraftöverföring5-växlad manuell låda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 12.3 sek
Toppfart170 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0.51 l/mil
Vikt1 370 kg
Garantier5 års nybil-,12 års rostskydds-, 3 års vagnskadegaranti, 5 års vägassistans
Betyg3
Webbwww.renault.se