Chevrolet Volt
Loading...
Cars

Chevrolet Volt

– Ett positiv stöt framåt för biltekniken
av
den 30 december 2011

Artikeln producerades ursprungligen 30 december 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Chevrolet Volt

Är det äntligen dags att på allvar överväga alternativet att köpa en elbil som man inte skall behöva köra runt med räckviddsångest? 

Helheten på dagens Chevroletvagnar har fått en mycket positivt uppfriskning sedan samarbetet med koreanska Daewoo upphörde. Då var företaget på väg att helt tappa sin identitet på grund av så kallad badge-engineering där man helt enkelt bara byter märket i grillen och på ratten och säljer bilen under ett annat namn. Något många kraftfullt ogillade i och med Chevrolets anrika historia med stora gedigna bilar och inte små taniga lågprisbilar från Asien. 

Exteriören på Volt känns mycket modern och med en skön framtidskänsla i designen, fronten har snabba snäva former med smala lyktor och ett stort grin till grill i aluminium. Bakdelen känns lite märklig, men allt annat än omodern och det är kanske en vanesak att vänja sig och gilla den. På sidan har man dragit ut den kromade fönsterlinjen en bit framför a-stolpen och placerat en Voltlogo, något som sätter fart på ett annars ganska tomt parti hos andra bilar. 

Tekniken i Volt skiljer sig ganska mycket från andra elbilar. Skälet till detta är GM:s lösning på problemet med hur man förser elmotorn med ström. Det finns ett batteri och en elmotor som hos alla andra elbilar, men det finns också en bensinmotor på 1,4 liter och 85 hästkrafter. Då undrar man kanske vad en bensinmotor gör i denna så kallade elbil. Skälet är att den fungerar som en backup och ger elmotorn ström via en generator. Så skall man vara helt korrekt bör Volt kallas för laddhybrid, en eldriven bil som kan laddas med hjälp av en bensinmotor. Grundtanken är att du skall ladda bilen under natten och sen kunna köra en sträcka på drygt 4-6 mil. Skulle du behöva köra en längre sträcka behöver du alltså inte oroa dig som med andra elbilar. Med hjälp av bensinmotorn får Volt en total räckvidd på cirka 60 mil och det tar garanterat bort de räckviddsproblem som många elbilar lider av. Det är visserligen bevisat att de flesta människor i snitt inte kör längre än 4-5 mil om dagen vilket då skulle räcka för alla elbilar. Men hur kul är det egentligen att köra runt med en bil där mätarnålen står på reserv för jämnan?

Invändigt har Chevrolet lagt ned mycket krut på att det skall känns ultramodernt, kanske lite väl överdrivet på vissa detaljer, som t. ex. mittkonsolen med sina touchknappar vilken ser ut som en plastig PC-dator från slutet av 90-talet. Dom stora och tydliga skärmarna i mitten och framför ratten är fullmatad med information så som laddningsgrad, navigator, hastighetsmätare etc. Det finns också en grön boll som hjälper dig att analysera din körning och om den är ekovänlig, ett spännande sätt att förbättra och effektivisera körningen på. På grund av batteriets utformning är Volt strikt fyrsitsig men även längre personer sitter mycket bekvämt i de två bakre stolarna. Tack vare halvkombiutförandet är bagaget relativt rymligt och väskor för en längre resa får plats utan problem. 

Med ett tryck på den blåa startknappen i mittkonsolen dyker texten “ready” upp i skärmen framför ratten, inte ett ljud inte en vibration. När man planterar högerfoten på gaspedalen far Volt iväg med en ganska väl tilltagen kraft, men helt ljudlöst. En skön känsla som det tar ett tag att vänja sig vid. Toppfarten för Volt ligger runt 160 km/h, och det bör nämnas att Volt inte passar optimalt för långa högfartsetapper på de tyska motorvägarna. Men för stadstrafik och landsvägskörning funkar Volt otroligt bra, bilen känns hela tiden pigg och smidig. Övergången när batteriet tar slut sker i stort sett lika ljudlöst som resten av bilens beteende och det enda man märker är ett svagt brummande ljud. För att förenkla livet för ägaren av en Chevrolet Volt har man tagit fram en App för folk med smartphones som gör att du kan kolla status för batteriet, starta och stoppa laddning eller få ett SMS när bilen är färdigladdad. Otroligt bekvämt!

Att Volt kommer sälja bra råder inget tvivel om. Visst finns det många andra bilmärken som ligger hack i häl med liknande teknik men fortfarande ett eller flera år bakom. Som marknaden ser ut nu vet ingen helt säkert åt vilket håll utvecklingen går, kommer batterierna bli billigare och uthålligare? Det sägs att när efterfrågan på råvaran till batterierna stiger kommer priset även stiga, detta trots att materialet litium är återvinningsbart. Oavsett vad som händer och hur det går kommer Volt att regera denna framtidsmarknad som faktiskt redan är här tack vare den briljanta lösningen!

+ Super smart laddhybridlösning, cool design.

– Inte helt optimal fö den som långpendlar.

Chevrolet Volt

Grundpris434 000 kr
MotorElmotor på 149 hk, samt en 1,4 L bensinmotor på 84 hk. Vridmoment 368 Nm
KraftöverföringElmotorer behöver ingen växellåda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,0 sek
Toppfart160 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,6 l/mil. Laddtid 240V: 4 timmar. Räckvidd el: 4-8 mil
Vikt1 790 kg
Garantier8 år/16 000 mil på batteriet
Betyg3
Webbwww.chevrolet.se