Mercedes ML
Loading...
Cars

Mercedes ML

– Pamparnas snål-SUV
av
den 27 november 2011

Artikeln producerades ursprungligen 27 november 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes ML

Vi befinner oss i ett höstfärgat Skåne och på menyn står Mercedes senaste version av ML, en SUV för den som vill ha lite mer av det goda men ändå bryr sig om förbrukningen.

Mercedes ML är nu inne på sin tredje generation, första lanserades 1997 följt av andra generationen som introducerades 2005. Modellen blev ganska omgående en succé för märket och har kommit i en uppsjö varianter, allt från trötta och snåla till pigga och törstiga. Nu är det dags för en kombination av dessa ord till det fördelaktigare, snål och pigg. För att uppnå det har Mercedes placerat en 2,1-liters dieselfyra som hjärta i versionen instegsmodellen med beteckningen 250 efter ML. Detta innebär en motor med 204 hästar men med hela 500 Newtonmeter i vridmoment. Förbrukning ligger på endast 0,6 liter milen, och det är mycket bra för klassen. Även modellerna 350 Bluetec och 350 BlueEfficiency är snåla maskiner, 0,67 per mil. Vid provkörningen i Skåne fanns dessvärre inte den snåla 250 tillgänglig så vi valde att köra ML 350 Bluetec. Prestanda för 3,5 liters V6-motorn ligger på 258 hästar och 619 Newton. 0-100-sprinten går på 7,4 sekunder och toppfarten nås vid 235 km/h. 

Nog nu om siffror och till den intressanta biten, hur känns nya ML? Exteriört har ML växt precis som dom flesta modellerna gör i dagsläget när nya versioner presenteras. Detta innebär att kupén blivit större och rymligare, något som känns och tack vare det stora panoramaglastaket känns kupén ännu större. Alla material interiört har fått en uppdatering och den lyxiga känslan är påtaglig. Man sitter som en kung i dom bekväma stolarna och sikten är i toppklass. Det enda att klaga på är vreden till temperaturen för AC:n, dom känns inte helt hundra och glappar lite i sidled. Dessa vred återfinns på de flesta Mercedes-modeller men frågan varför man ej ändrat denna detalj till det bättre kvarstår.

 

Vi rullar ut på den skånska landsbygden, solen skiner och vägen ligger torr framför oss. Milkonsumtionen i nya ML kan jämföras med en sjuårings glupska aptit för godis en lördagskväll. Detta delvis tack vare en ny hastighetsberoende elektriskt servoassistans gör att styrningen känns väldigt mjuk och följsam hela tiden, väldigt bekvämt. Även vindbrus och fjädringen gör sitt för att bidra till den höga komforten vid långa körpass. Bilen vi kör är utrustad med ett AMG-paket vilket dels innebär ett par 21-tum stora fälgar, snyggt men givetvis bidragande till visst vägbuller i kupén. 

Men det är inte bara på den släta landsvägen nya ML trivs, utrustar du den med ett On&Offroad-paket för dryga 22 000 kronor får du exceptionellt bra terrängegenskaper vilket göra bilen till en fullfjädrad skogsmulle. Paketet innehåller skyddsplåt för underredet, lågväxel och andra funktioner för luftfjädringen som t. ex. en markfrigång på 285 millimeter och möjligheten att ta sig igenom vattendrag på hela 60 cm. Tyvärr fick vi ej möjlighet att prova hur bra ML klarar sig utanför den asfalterade vägen, men med ovan nämnda funktioner skall det räcka långt längre än de flesta har behov för. Att tillägga är det att luftfjädringen även den är ett tillval vilken man får hosta upp strax under 20 000 för.

Även om vi inte får roa oss med ML i en lerpöl eller sandtag för att testa terrängegenskaperna får vi istället mycket tid på landsvägen. Vår färd går längs den Skånska sydkusten, en fantastiskt vacker vägsträcka och ML ångar på likt ett lok på spår. Ett av själen till det fina uppträdandet på vägen är det aktiva krängningssystemet, Active Curve System (ACS). Vad det egentligen betyder är att det sitter aktiva krängningshämmare. Och vad det i själva verket gör är att det hämmar karossens rörelser på ett aktivt sätt, helt enkelt känner av när det svänger eller går rakt fram för optimalt bekväm gång. 

Mercedes ML är dyr, den saken är nog ganska glasklar för de flesta efter hittills gjorde beskrivningar av bilen. Priserna startar på en halv miljon och med lite tillvald utrustning stiger den siffran snabbt. Men på det sättet bilen uppträder och känns nu efter ett antal timmar bakom ratten börjar det känna befogat. Och när man förstår vilken kompetens den nya ML har i alla tänkbara vägsituationer blir det ännu mer försåtligt. Lägg där till den extremt snåla nya motorn som får detta tvåtons lok att förbruka lika lite bränsle som en del småbilar gör saken än mer självklar. Det är dyrt att vara fattig eftersom du inte har råd att köpa stora ekonomiförpackningar, lite så känns nya ML, men har du råd blir det billigt i slutänden.

Mercedes ML 350 Blutec

Grundpris576 000 kr
Motor3 liters Diesel V6-motor, 258 hk. Vridmoment 620 Nm
Kraftöverföring7-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,4 sek
Toppfart224 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren7,4 l/100 km
Vikt2 175 kg
Garantier2 års nybil-, Upp till 30 års rost-, 3 års vagnskadegaranti. Mercedes assistans upp till 30 år
Betyg4
Webbwww.mercedes-benz.se