Porsche 911 GT3 RS Mk2
Loading...
Cars

Porsche 911 GT3 RS Mk2

– Sommar Porschen for alla track-days
av
den 26 mars 2011

Artikeln producerades ursprungligen 26 mars 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Porsche 911 GT3 RS Mk2

Motorsport är översättningen av det tyska ordet RennSport som RS står för. Och det är just det Porsche har haft i åtanken när dom byggt sina RS modeller sen 70-talet. Ingredienserna i RS modellerna är starkare motorer, vikt bantning, bur, skalstolar och en hel del annat som gör bilarna till fullfjädrade racingmaskiner som trivs bäst på banan. 

Med tillägget Mk2 har GT3 RS genomgått en uppdatering sen Mk1 i form av uppborrad motor från 3,6 liter till 3,8 på boxersexan som nu ligger på 450 hästkrafter, 15 hästar mer än föregångaren. Man har även minskat vikten med hjälp av ett litiumjonbatter som minskar vikten med 10 kilo, bakvingen är numera fastmonterad med aluminiumstag. Och ett extra lätt avgassystem i titan hjälper också till att få ned vikten.

Vad som dessutom är synonymt med Porsches RS modeller är att man slängt ut alla bekvämligheter så som radio, luftkonditionering dörröppningshandtag och istället gjort bilen bilen kompromisslös och mycket aggressiv i sin betoning. Detta något man ganska snabbt inser när nyckeln vrids om och bilen startar. Ljudet som kommer ur dom två mittmonterade titanpiporna baktill är vasst och raspigt men mycket välljudande. 

Svårkörd med stenhård koppling är sånt man kanske kunde väntat sig i den här typen av supersportbil, men istället förvånas man av det totala motsatta beteendet hos GT3 RS. Bilen är lättfotad och inga problem som helst att köra i tätt tysk morgontrafik. För att få lite riktig racingkänsla skall vi besöka den gamla racingbanan Solitude som ligger strax utanför Stuttgart. Banan som användes mellan 1924 och 1965 och har en längd på drygt 1,1 mil. Drömmen hade givetvis varit att köra till Nürburgring men avståndet dit är för långt och bilen bara till låns över dagen från Porsche. 

Solitude bjuder dock på en serie härliga kurviga partier som verkligen låter bilen visa vad den går för. Och det är med ett sant nöje man tar sig igenom varje kurva, GT3 RS är så otroligt välbalanserad och gör precis det man dirigerar den till. Detta delvis tack vare ett aktivt motorfäste som kan justera motorns placering i sidled i hårda kurvtagningar för att alltid ha den bästa viktplaceringen för motorn i alla lägen.

Porsche GT3 RS Mk2 är sann glädjemaskin och alla timmar av arbete teknikerna på fabriken i Zuffenhausen lagt ned märks tydligt när man kör bilen. Detta är en dröm på fyra hjul och den ber sin förare om att köras snabbare och hårdare varje gång man startar den. Detta kan utan tvekan vara en av de bästa bilarna i välden i sitt syfte, att ha 100 % kul hela tiden den körs.

Porsche 911 GT3 RS Mk2

GrundprisInga uppgifter
Motor3,8-liters turbomatad boxersexa, 444 hk. Vridmoment 430 Nm
Kraftöverföring6 växlad manuell låda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 km/h 4,1 sek
Toppfart311 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren8.9 l/100 km
Vikt1378-1417 kg
Garantier2 års nybil-, 3 års lack-, 10 års rostgaranti, 2 års Porsche assistans
Webbwww.porsche.se