Mazda MX-5 ice-race
Loading...
Cars

Mazda MX-5 ice-race

– Is-race på riktigt!
av
den 9 mars 2011

Artikeln producerades ursprungligen 9 mars 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mazda MX-5 ice-race

Förutsättningarna är dom bästa tänkbara, vi befinner oss på Kallsjön vid Åreskutans baksida och det är strålande solsken och minus femton grader. Parkerade i depåområdet står 20 identiska Mazda MX-5 med race-spec, fullbur, race-avgassytem och fulldubbade rallydäck. Banan vi skall köra på är en slingrande 4,9 kilometers sträcka som bjuder på både raksträckor men också skarpa svängar där det gäller att hålla tungan rätt i mun och bromsa i tid.

På plats befinner sig 160 personer från 26 nationer som skall dela på dom 20 bilarna som är stripade nationsenligt. Bilen vi kör delas med 2 andra Svenskar samt 3 Polska förare. Alla har olika körerfarenhet, vissa bättre andra mer ovana. Första dagen ägnas därför åt träningsvarv så man skall få en möjlighet att känna på bilen och hur den uppför sig på isbanan. Och visst har man kört på is en del tidigare men att ge sig ut i ett fullfjädrat tävlings-race mot ett gäng andra oktanstinniga halvproffs hör inte till vardagen. 

Första varvet går väldigt lugnt, MX-5 känns dock otroligt lugn och välavstämd, det är första gången vi kör denna i bland ganska illa tilltalade lilla öppna sportbil. MX-5 togs i första hand fram för att konkurrera med Europeiska sportbilar som till exempel MG B. Det var dessutom MG B som ljudteknikerna på Mazda försökte efterlikna ljudet av när man tog konstruerade avgassystemet. Och visst skall det väl erkännas att MX-5 aldrig känts så tilltalande utan mer än ofta känts som “the grillar number ond”. Men efter ett par varv börjar jag förstå motsatsen och varför Mazda nu sålt mer än 900 000 MX-5, så många så dom till och med kommit in i Guennis rekordbok.

Varje bil har ett team med mekaniker som hjälper till vad som än händer, det viktigaste är att alla bilar rullar och det gör dom faktiskt. Även om det bara första dagen var mer än 60 avåkningar. I vårt team var det Polackerna som stod för dom flesta medan jag höll nollan. Men visst skall det erkännas att absolut inte är lätt att köra på is och samtidigt vara snabb, det krävs så lite för att bilen plötsligt skall börja understyra och gå rakt mot kanten och då hjälper inget. Och även om kanten bara är ett par decimeter så sitter du fast så fort du är i dom trakterna och utforskar. Så bästa taktiken var givetvis att hålla sig på banan då det ibland kunde dröja flera minuter innan bärgningsbilen kom och drog loss dig. Så även om man inte körde fortast så vann man mycket på att hålla sig på banan.

MX-5 är en otroligt lätthanterad bil, styrningen är så direkt och bilen är otroligt väl balanserad. Eftersom den är bakhjulsdriven är det bara att lägga i tvåans växel, hänga ut bakvagnen och sen bara styra bilen dit du vill med gaspedalen, helt fantastiskt och precis så det skall vara när det är som roligast. Och eftersom det skall vara på riktigt kördes alla bilar med taket nere vilket innebar att man kunde få en ordentlig dusch med snörök när man antingen kom i kapp en långsammare bilar eller blev omkörd. Men tjusningen med det hela är att få höra den underbara sången från dom två ändrören och 2 liters fyran som i standard utförande ger 160 hästkrafter. 

Dag två var på allvar och vi hade gått igenom upplägget kvällen innan. Polackerna tyckte vi Svenska skulle köra fortare och vi tyckte dom skulle köra av mindre. Detta lyckades vi hålla delvis med några små missöden. Heaten gick ut på två tvåtimmars pass då varje förare skulle köra minst 10 minuter och som mest 30 minuter varje pass. Det som tog tid var förarbytet som skedde enligt riktigt långlopps typ, föraren som skulle hoppa i bilen var den enda som fick hjälpa föraren som hade kört. Så det gällde att ha koll på bälte och inställningar samt att inte glömma koppla ur antisladdsystemet som i påslagit läge agerar alltför mycket, i vissas fall kanske det borde varit tillkopplat för att hålla bilen på banan.’

För varje varv fick man bättre och bättre koll på både banan och bilen vilket givetvis innebar bättre tider. Trots detta och noll avkörningar räckte det inte till seger, det Ryska teamet vann välförtjänt. Dagarna på isen har verkligen gett insikt i det vansinniga nöjet med att köra på is och med tanke på mängden MX-5 som sålts kanske detta är precis den bilen som passar så bra till att köpa och ha som lekbil under vinterhalvåret. För om vintrarna skall fortsätta så här så måste i alla fall jag se till att ha roligt tills sommaren är här och det är torrt. Och vet ni vad, en MX-5 passar perfekt på track-dayn på banan nära dig.

Mazda MX-5

GrundprisFrån 297 300 kr.
Motor2 liters fyra, 160 hk. Vridmoment 218 nm.
Kraftöverföring6-växlad manuell, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 7,6 sek
ToppfartToppfart 204 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren7,6 l/100 km
Vikt1 375 kg
Garantier3 år eller 10.000 mil nyårsgaranti, 12 års rostskydd, 3 år lack-, vagn-, avbrottsgaranti
Webbwww.mazda.se
Betyg3