Bentley Continental SuperSports
Loading...
Cars

Bentley Continental SuperSports

– Kraftfullt miljötänk i lyxförpackning!
av
den 10 februari 2011

Artikeln producerades ursprungligen 10 februari 2011, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Bentley Continental SuperSports

Att det är en riktigt mastig vagn går inte att missta sig på ens om man så vore blind, redan som standard är Continental GT en majestätisk vagn som tar sin plats. Detta räckte tydligen inte för kunderna ansåg folket på Bentley, och gjorde slag i sak och pressade den 6,0 liter stora W12-motorn med dubbla KKK-turboaggregat från 560 hästkrafter till hela 630. Denna siffran gäller dock om man väljer att köra på bensin. Med E85 i tanken finns inga officiella siffror men en effekt som närmar sig 700-strecket är inte helt otänkbart.

Vi har fått möjligheten att köra bilen en solig dag förvisso, men med ett vintertäcke som ligger tjockt över marken sedan länge. Detta medför givetvis vissa begränsningar för utforskning i SuperSports gränsland, trots en mycket fin balans som ändrats från 40/60 på GT-versionen till nu 50/50. Man har dessutom låtit bilen vara med en säsong i Biggest looser som inneburit 110 kilograms viktminskning. Istället för de elinnställbara komfortfåtöljerna sitter nu Sparco-skruvstäd, klädda i Alcantra och med manuellt justering på plats. Baksätet fick inte följa med i SuperSports och istället sitter här ett tvärstag i kolfiber för att styva upp karossen ytterligare.

Och även som blind kan man som sagt förstå att det inte är några blyga siffror SuperSports levererar, detta går att utläsa bara av att höra det mulliga ljudet från de två ovala kråmade utblåsen i akterpartiet. 

0-100 avverkas på 3,9 sekunder trots 2,3 tons vikt och när hastighetsmätarnålen visar max rusar SuperSports fram i hiskliga 329 km/h, detta sju km/h snabbare än Speed-versionen. Med dessa siffror är det skönt att veta att det även går att få stopp på bilen, med hjälp av keramiks kolfiberbromsar på hela 420 mm i diameter fram och 356 mm bak. Tack för det, Bentley!

Att köra SuperSports är absolut inget avancerad övning och skulle kunna utföras av såväl din mor som din dotter med nytaget körkort. Om du sedan låter dem göra det är en helt annan fråga. Med växellådan i automatläge glider man lätt och bekvämt fram. Den ställbara luftfjädringen har fyra olika lägen; Comfort, Normal, Sport 1, och Sport 2. Sistnämnda väljs med störst belåtenhet på racingbanan och inte på skumpiga ojämna vintervägar, där passar normal bäst, Comfort känns aningen soft för aktiv körning.

Bentley har aldrig försökt smälta in som ett budgetmärke, för att en Continental SuperSports skall stå parkerad på din uppfart får du glatt håva upp 2,5 miljoner kronor. Du kan dock med något sånär gått samvete tala om för dina grannar och vänner att du absolut är med i miljöbilsdebatten och numera kör på E85!

+ Vulgärt stark bil med miljön i tankarna.

– Fortfarande för många kilon att flytta runt på.

Bentley Continental SuperSports

Grundprisfrån 2,5 miljoner kronor
Motor6,0 liters W12 med dubbelturbo, 630 hk. Vridmoment 800 Nm
Kraftöverföring6-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på  3,9 sek
Toppfart329 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren16,3 liter/100 km blandad körning. (Gäller bensin)
Garantier12 års rostskydd-, 2 års nybil-, 3 års vagnskade-, 3 års assistans samt 5 års nybilsgaranti
Webbwww.bentleymotors.com