Mercedes SLS AMG
Loading...
Cars

Mercedes SLS AMG

– En röd hotrod daterad 2010
av
den 29 november 2010

Artikeln producerades ursprungligen 29 november 2010, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Mercedes SLS AMG

Det första som händer när jag skall stiga i Medcedes SLS är att dunka huvudet i den uppfällda dörren, det hör verkligen inte till vanan att ha dörren ovanför sig när man kliver i bilen. Väl i bilen får man sträcka sig lite för att nå dörrhandtaget för att stänga efter sig. När dörren har stängt igen sig finner man en tiggt, ergonomisk kupé som känns otroligt racig tack vare att framrutan sitter väldigt nära dig. Och framför den sträcker sig en näst intill oändlig motorhuv. Utsikten är magnifik och det som kommer nu kommer man sent glömma.

När dom första bilderna dök upp på Mercedes SLS blev det mycket snack och när bilen tillslut presenterades på bilsalongen i Frankfurt 2009 var det nog ingen som blev besviken, SLS hade redan blivit en klassiker. Formerna kanske inte faller alla i smak med en gång men råheten i designen SLS innehar är på ett väldigt unikt sätt. När en SLS kommer rullande på gatan kommer alla vända sig om och när du parkera och öppnar dörren och förhoppningsvis inte dunkar i huvudet när du stiger ur kommer många blickar falla på dig, den saken är hundra procent säker.

När mitt finger trycker ned startknappen bredvid växleväljaren kommer ett djupt urtidsljud från V8 på 6.2 liter när den sätter igång. Eftersom bilen är kall ligger tomgången högre för att få upp temperaturen på motor och växellåda så snabbt som möjligt. Detta gör också att ljudet ur dom två stora piporna i ändan på bilen kommer leva kvar i ditt sinne långt in i drömmarna. Detta är dock vara en vickning om vad som komma skall.

SLS AMG är helt Tyskt byggd till skillnad från SLR som var ett samarbete med Brittiska McLaren. Att teknikerna på Mercedes och AMG fick jobba extra hårt med att förverkliga SLS är det inget tvivel om, att dels överglänsa SLR men även att föra arvet vidare från klassikern 300 SL är inget man gör i en handvändning. Mercedes hade stora framgångarna i långloppen Le Mans, Nürburgring och Carrera Panamericana med 300 SL på 50 talet.

Efter en stunds lugnt glidande genom stan och liten bekantande av bilens funktioner breddar sig vägen och möjligheten att låta SLS sträcka ut sig. Gaspedalen faller stumt till sin botten och V8 frustar igång som en raket. Känslan som infinner sig vid fullt ax är som att ha blivit påkörd av ett lok bakifrån. Växelprogrammen som finns är C för Controlled Efficiency och inte Comfort, sen Sport, Sport+ samt manuellt. Växelprogrammet som nu är inställt är Sport+ vilket får växlarna sprutar igenom som kulorna på en kulspruta. Ljudet från motorn på full gas är bland det vassaste och råaste man kan få i en standard bil för tillfället. Och åter igen har allas uppmärksamhet på en omkrets av Stockholms innerstad riktats mot dig.

Placeringen av motorn i SLS ligger bakom framaxeln vilket gör den till en frontmonterad mittmotorbil. Viktförållandet ligger på 47/53 tack vare att växellådan monterats på bakaxeln och detta ger SLS förträffliga köregenskaper. Mycket av tekniken som använts vid konstruktionen återfinns i Mercedes DTM-tävlingsbilar. Motorn som är den klassiska AMG V8 på 6.2 liter och inte 6.3 som emblemen säger, dessa är bara ett arv från en gammal Mercedes modell. V8 i SLS är av högvarvig art och ger hela 571 hästar och 650 newton i vridmoment. Bromsarna runt om räcker för att få stopp på det mesta och för 110 000 kr extra kan man få kermaiska som kommer få stopp på ännu lite mer och aldrig tröttna på att göra det.

När jag känner att mitt körkort hänger på en alltför lös tråd slår jag av på accelerationen, det är då det mest underbara med ljudbilden uppstår, på ett fullkomligt fenomenalt sätt börjar avgassystement bluddra och smälla när motorn går ner i varvtal, något som Mercedes teknikerna gjort helt medvetet såklart och säkerligen lagt åtskilliga timmar på. Att en så här högklassig motor skulle efterlämna så mycket oförbränt bränsle som antänds och blir en smäll hör inte till 2010 men ack så coolt. Att få lov att bygga en bil som Mercedes SLS borde nästan vara olagligt!

+LJUDET, designen.

-Akta huvudet vid ur och instigning. Interiörreglagen inte 100%

Mercedes SLS AMG

GrundprisFrån 2 00 000 kr
Motor6.2 liters V8, 571 hk. Vridmoment 650 Nm
Kraftöverföring7-växlad dubbelkopplingstlåda, bakhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,8 sek
Toppfart317 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren13.2 l/100 km enligt Mercedes
Vikt1 695 kg
Garantier2 års nybils garanti
Webbwww.mercedes-benz.se