Audi R8 Spyder
Loading...
Cars

Audi R8 Spyder

– En resa i råttans tecken!
av
den 16 september 2010

Artikeln producerades ursprungligen 16 september 2010, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Audi R8 Spyder

Det är Augusti och den Ryska hettan har lugnat sig i Sverige, vädret har snarare vänt och blivit lite sämre än för årstiden. Med andra ord ett perfekt tillfälle att ta en kabriolett och i detta fallet för att vara mer exakt en Audi R8 5.2 V10 Spyder till de varmare breddgraderna söder ut i Europa. 

Resan görs påbörjas med bilbyte i Södertälje och hos VolksWagengruppens högfäste. Redan innan visste jag att R8 Spyder inte hade några större utrymmen för packning men att det skulle vara så undermåligt som det är hade jag nog inte räknat med. Det var nätt och jämt att två väskor i normal flygkabinformat gick att få ner i utrymmet i fronten. Så kamerautrustning så som stativ och anats fick styvas ner bakom och under sätena. Men äger du en R8 V10 Spyder och skall på semester kanske du har råd att köpa dina kläder på destinationen istället för att ta med dem.

Vägvalet för att komma snabbt och smidigt till den Tyska kontinenten är för mig numera via Malmö och Travemünde, man åker på färjan klockan 22 och anländer klockan 7 på morgonen. Då har du sparat dryga 30-40 mil genom Danmark och har om du som i mitt fall skall passera Nürburgring bara 60 mil att köra. Du är dessutom utvilad från färgan som ruvat en till kojs.

Jag har haft möjligheter att ratta en hel del bilar på Ringen och bland mina favoriter är helt klart kupéversionen av R8 V10, snabb, stabil och stark. Så det kändes västligt spännande att få se hur samma bil fast utan tak skulle bete sig. En mycket tråkig sak som jag verkligen försökte lösa genom att hyra var att på grund av de dåliga förvaringsmöjligheterna inte kunde ta med hjälmar som jag ser som en oskriven lag att bära vid körning på Ringen. Detta medförde givetvis att hornen fick lov att stanna innanför pannbenet och gasfoten arbete lite lättare än normalt. 

V10 i R8 utvecklar 525 hästar vid 8000 varv och 530 newtonmeter i vridmoment. Det känns och kraftmässigt kan man inte klaga på resurserna. Men det känns att kabrioletten får konka runt på fler klilon i och med suffletten, närmar 200 kilo för att vara exakt. Och detta påverkar givetvis uppförandet negativt. Det positiva i kråksången är dock fartkänslan som infinner sig med taket nere, vinden och ljudet fyller upp kupén på ett ljuvligt sätt.

När resan fortsätter söder ut efter en riktigt rolig helg på Ringen får jag för första gången se vad R8 V10 spyddes klarar av Autobahns härliga frifartsrakor. Och ljudet som uppstår i 300 km/h med taket nere är minst sagt öronbedövande. Men precis kupéversionen är R8 V10 Spyder lika stadig som X2000 i höga farter.

En del hade lite svårt för den bumerangliknande bågen på sidan av kupéversionen, den är nu bortagen och formerna känns väldigt fulländade på R8 Spydern. Dessvärre har takkonstruktionen fått den snygga rutan för att kunna se ner på motorn ge vika. Enda tillfället man har en möjlighet att kika på motorn är under ett kort ögonblick när taket fälls upp eller ned. Men att motorn finns där är det inget tvivel om, den gör sig hörd från låga varv hela tiden med ett underbart ljud och vart du än åker så vänder sig folk om för att ta en närmare titt på vad du färdas i. Audi R8 V10 Spyder är en magnet sällan skodda.

+ Vilket underbart ljud, snabb sufflett att fälla ned.

– Tung jämfört med kupé versionen?

Audi R8 5.2 V10 Spyder

GrundprisFrån 1 560 100 kr
Motor5.2 liters V10, 525 hk. Vridmoment 530 nm
Kraftöverföring6-växlad manuell låda eller 6-växlad R-tronic, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 4.1 sek
Toppfart313 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren14.9 l/100 km
Vikt1 950 kg
Garantier2 års nybils garanti
Betyg4
Webbwww.audi.se