Lamborghini Aventador SVJ
Loading...
Cars

Lamborghini Aventador SVJ

– Den hårdaste tjuren
av
den 23 juni 2020

Artikeln producerades ursprungligen 23 juni 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Lamborghini Aventador SVJ

Tycker du att vanliga Lamborghini Aventador S med sina 740 hästar är för tam är modellen SVJ perfekt för dig.

En del har uppfattningen att Lamborghini har tappat sin själ och slutat bygga supersportbilar i andan av den djävulska tjuren som de gjorde förr. De har fel. 

Förr var bilarna extremt brutala. Att låta en svärförälder utan körvana sätta sig bakom ratten i en Countach eller Diablo var otänkbart. Dessa bilar krävde ett fast handtag och stor vana. Även en van förare har svårt att utforska greppets gränsland med bilar av denna generation. De är helt enkelt för svårkörda.

När Audi tog över rodret och började pumpa in pengar i det italienska företaget år 2003 hände mycket. Från att ha stått på ruinens brant började företaget visa positiva siffror. Första modellen med Audis teknik var Gallardo. Den sålde i hela 14 000 exemplar under sin livstid och blev en megasuccé. Även efterföljaren Huracán blev en succé och har sålt otroligt bra. Tillsammans tillhör dessa modeller en helt ny typ av Lamborghinibilar med modern tysk teknik under skalet. Här kan du utan problem låta en oerfaren förare njuta av körupplevelsen, om än med lite skräckblandad förtjusning.

Samtidigt med Gallardo byggdes även den större Murcielago. Till skillnad från Gallardo med dess tyskättade V10 hade Murcielago Lamborghinis  egna V12-motor. En motor som levt i årtionden och härstammar så långt bak i tiden som Miura som lanserades 1966. 

Murcielago utvecklades till stor del innan Audi kom in i bilden. Även om den fick en del teknik från tyskarna var den stor, otymplig och i jämförelse med Gallardo svårkörd för den ovane. Den brutala tjuren levde fortfarande i Murcielago!

2011 ersattes Murcielago med Aventador. Sedan dess har Aventador kommit i en rad utföranden. Precis som hos både Diablo och Murcielago finns Aventador också i en SV-variant. SV står för “Super Veloce” vilket är italienska för Superfart. Receptet för SV-modellerna handlar om lägre vikt och fler hästkrafter. Aventador SV har 50 extra hästar jämfört med originalet. 

Utöver hästkraftskapplöpningen inom bilindustrin finns även ett annat rekord man gärna kivas om. Vi talar självklart om snabbaste tiden runt Nürburgring i Tyskland. För att klara detta behövs en bil som helst är en renodlad racingbil. Porsche har stått högst upp på tronen många gånger. Dessutom har Porsche den absolut snabbaste tiden någonsin med sin specialbyggda modell 919 EVO som är 5:19.546. 

Men även Lamborghini har slagit rekord ett antal gånger. För att visa världen att även en urstark italiensk tjur kan vara snabbast runt ringen byggdes Aventador SV med tillägget J som står för “Jota”. Aventador SVJ står alltså för “Super Veloce Jota”. I juli 2018 sattes en ny rekordtid med Aventador SVJ på 6:44.97 och man tog därmed pallplatsen från Porsche och deras 911 GT2 RS. 

Min relation med Lamborghini sträcker sig långt tillbaka i tiden. På åtti- och nittiotalet var jag med min far Bengt Holm på fabriken flera gånger. Anledningen var då ett stort bilboksprojekt han arbetade med som hette Cars Collection. När jag senare valde att följa i hans fotspår var det självklart en dörröppnare att ha med böcker från tiden med min far att visa upp. Det här har inneburit mycket för mig och fabriken har alltid varit väldigt generösa med att låna ut bilar för provkörningar. Men när jag fick besked från Sant’Agata Bolognese om att en Aventador SVJ stod till mitt förfogande i ett par dagar trodde jag knappt det var sant. 

Aventador SVJ är ännu lättare, ännu starkare och ännu hårdare än Aventador SV. Det är en gatlegal banpreparerad supersportbil med en icke överladdad V12-motor på 770 hästar. Det finns knappt någon ljudisolering alls mellan dig och motorn bakom din rygg. Lägg där till Lamborghinis intelligenta aerodynamiska system ALA (Aerodinamica Lamborghini Attiva) som SVJ är först med. Systemet innebär 40 procent mer downforce än Aventador SV. Kort och gott, Aventador SVJ är byggd för att gå galet fort samtidigt som den håller sig klistrad på vägen när det svänger. 

För att uppleva denna unika Lamborghini valde jag en destination jag kört tidigare: Cortina d’Ampezzo och över Passo Giau. Vägen är otroligt bra och utmanande. Man kan verkligen känna på bilens prestanda och väghållning. 

Aventador SVJ är inte särskilt bekväm. Det ska den inte heller vara. Du sitter som i ett skruvstäd i de alcantaraklädda skalstolarna. Istället för golvmattor är durken av naken metall med griptejp av den typen man har på skateboards för att inte halka. Av viktskäl har de kolfiberklädda dörrarna inga öppningshandtag utan tunna remmar. 

SVJ är 50 kilo lättare än Aventador S vilket är mycket i dessa sammanhang. Speciellt då SVJ har 30 hästkrafter mer, totalt 770 hästar. 

När man fäller upp den röda flärpen på mittkonsolen som liknar något från ett stridsflygplan blottar sig den röda startknappen. Ett tryck och V12:an vaknar till liv. Och det är ett liv som får dig att hoppa högt om du inte är van. Ett öronbedövande väsande ljud rasar ut genom de två stora runda avgasrören i mitten på bakpartiet. När vi ändå talar om bakpartiet så liknar Aventador SVJ inget annat. Längst ner sitter en gigantisk diffusor i kolfiber för att leda luften under bilen på bästa sätt. Det är även där en del av ALA-systemet sitter. I mitten där avgasrören sitter är det metall, inte plastkåpor. 

Längst upp sitter den nyutvecklade vingen som ser till att bilen håller bakändan i backen när det går riktigt fort. En av få saker man kan anmärka på är att vingen skymmer all sikt bakåt. Men å andra sidan är det framåt du ska titta om du inte gjort något dumt på allmän väg. 

På tal om dumheter på allmän väg är det rätt svårt att hålla hastigheten i en sån här bil. Näst intill omöjligt. Autostradan bjuder på fina möjligheter att köra fort och det är upp till dig hur du hanterar eventuella mellanhavanden med polismyndigheterna. 

Men italienarna är stolta över sina tjurar och hingstar med fyra hjul. Dom älskar när man kör fort och gärna på låga växlar så att det låter mycket. För min del är jag dock glad när jag når bergen och motorvägen övergår i slingrande bergsvägar. Här kan man köra fort på ett helt annat vis utan att vara ett lätt byte för Polizia Stradale. 

På vägen upp mot Passo Giau får jag som förare verkligen bekänna färg. Den här bilen kan köras hårdare än Mike Tysons högerkrok. Du kommer inte vinna över bilen och känna att den inte håller måttet. Gör du det hör du troligen hemma i ett racingteam. 

Som förare känner du allt som pågår under bilen och kraften är totalt outtömlig. Personligen trivs jag väldigt bra i Lamborghinis modeller tack vare fyrhjulsdrivningen. Till skillnad från Aventador S har inte SVJ den nya fyrhjulsstyrningen. Vanliga Aventador S är betydligt snällare och mer lättkörd i kurvorna men med ett fast grepp tar även SVJ dig dit du vill. Men det är absolut en fight mellan dig och bilen. Trots att ni är överens om målet: Att ta sig genom kurvorna på snabbaste vis. 

Uppe på passet måste jag ta en paus. Jag är helt slut. Inte bilen däremot, den klarar gladeligen av detta utan minsta trötthetstecken. Vilan bilen får sker naturligt när du måste stanna och fylla upp tanken. Något som sker relativt regelbundet om du låter bilen gå på full attack. Då kräver V12-motorn kopiösa mängder bränsle. Men så är det, en såhär stor och stark tjur kräver mycket föda för att leverera maximalt. Det får mig att återgå till det jag talade om i början av den här artikeln. Nämligen den där tjuren med djävlar anamma som enligt vissa inte längre finns. Aventador SVJ är beviset på att de har fel!

Lamborghini Aventador SVJ

PrisCirka 352 607 euro
Motor6,5-liters V12, 770 hk. Vridmoment 720 Nm
KraftöverföringMittmonterad motor, 7-växlad robotiserad automat, fyrhjulsdrift, fyrhjulsstyrning
Acceleration0-100 på  2,8 sek
Toppfart350 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,79 l/mil
Vikt cirka 1 525 kg
GarantierNybil 2 år
Webbwww.lamborghini.com