BMW M8 Competition Cabriolet 
Loading...
Cars

BMW M8 Competition Cabriolet 

– Taklös sommar deluxe
av
den 7 augusti 2020

Artikeln producerades ursprungligen 7 augusti 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

BMW M8 Competition Cabriolet

Det senaste tillskottet i BMW s modellprogram heter M8 och så här upplevde jag den taklösa toppversionen M8 Competition Cabriolet.

Om du är som jag och vill maximera upplevelsen av sommarens få varma dagar. Ja då bör du överväga att investera 1,75 miljoner kronor i någonting som är topless. 

BMW 8-serie fanns redan på nittiotalet som en imagebyggande gran turismo. Den hårdaste versionen hette då 850 CSI och hade en V12-motor på 381 hästar och den tillverkades mellan 1993 och 1996. Någon M- eller cabrioletversion av denna modell fanns däremot aldrig. I alla fall inte serieproducerade, det finns faktiskt konceptbilar till beskådan på BMW-museet i München. 

Allsång för motorälskare

I början av 2000-talet kom ersättaren till 8-serien, men den döptes till 6-serien. Den fanns i ett antal versioner, både som M-modell och som cabriolet. Den som stack ut mest var den välljudande M6 med en högvarvig härligt ylande femliters V10 på 507 hästar. En motor som även satt i dåvarande M5. Audiofiler valde med fördel den taklösa M6 Cabrio då de fick njuta obehindrat av motorsången. 

År 2018 var det dags för 6-serien att ge plats för 8-serien som återintroducerades som modell. Konceptet för 8-serie visades upp året innan på den mycket exklusiva bilmässan Concorso d’Eleganza som hålls på Villa d’Este vid Comosjön i Italien. 

Jämförelser med Audi och Mercedes

8-serien är en av de största av BMW:s modeller och finns i ett par olika versioner. 7-serien är ännu större men finns endast som sedan i kort och lång version. Hos konkurrenten Audi finner vi A7 men den finns endast som fyrdörrars version, medan 8-serie finns både som tvådörrars coupé, cabriolet samt fyrdörrars Gran Coupé. Mercedes har valt att slopa sin modellbeteckning CL och kör numera helt på S-Klass som finns i vanlig sedan, coupé och cabriolet. Om du vill ha en fyrdörrars coupé som Audi A7 och BMW 8-Serie Gran Coupé får du istället välja AMG GT 4-Door Coupé från Mercedes.

Låt oss nu njuta av det bästa BMW har att bjuda på i taklös version. Testbilen är lackad i en brun kulör som glittrar som guld i solen. Medan jag närmar mig bilen fäller jag ned tygsuffletten direkt med nyckeln och kan därmed kliva in i en bil som släppt ut all värme innan man ens har öppnat dörren. Proceduren tar cirka 20 sekunder och du kan både fälla upp och ned taket på det här viset. I fart kan manövern göras i upp till 50 kilometer i timmen. 

Dubbelturbomatade V8-motorn

När du startar motorn med hjälp av den röda startknappen bredvid växelspaken väcks den 4,4 liter stora dubbelturbomatade V8:an till liv. Ljudet är distinkt men inte öronbedövande. På samma vis upplevs kraften i motorn. Den finns där i överflöd men aldrig på ett sådant vis att man skräms av den. Bilen har ett väldigt sobert och angenämt uppträdande. 

Med sidorutorna uppe, vindskyddet över baksätet uppfällt, värme i sätena och klimatanläggningen på max värme kan man köra med taket nere även riktigt kyliga kvällar. För att verkligen garantera att du inte får en stelfrusen nacke finns varmluftsutblås i de M8-emblemprydda nackstöden. Lägg därtill ett kralligt ljudsystem från Bower & Wilkins så vill man aldrig lämna sätet när man väl satt sig. 

Att M8 Competition Cabriolet är vulgärt snabb råder ingen tvekan om. Tyvärr hade jag precis kört Porsche Taycan Turbo S innan jag hämtade BMW:n. Taycan Turbo S kommer ni få läsa om längre fram. I jämförelse med Porschen och dess 760 elhästar kändes M8 Competition Cabriolet med sina 625 bensinhästar nästan slö. Detta trots en sprint noll till hundra på blott 3,3 sekunder. Jag är fullt medveten om att man inte ska jämföra men svårt när intrycken upplevts så tätt intill. 

Höga avgasknallar

Inställningarna för bilens köregenskaper är nästintill oändliga. Det enda som saknas är möjligheten att göra om den till en offroad bil. Bland annat kan man ställa om fyrhjulsdrivningen från normal, till bananpassad eller strikt bakhjulsdrift. Man kan ändra bromsarnas karaktär och självklart även dämpare, motor, växellåda, styrning, och självklart hur ljudet ur de fyra piporna bak låter. Men räkna inte med några avgasknallar och smällar när man släpper gasen. Det är numera ett minne blott på grund av nya EU-regler. 

För att verkligen sätta sig in i M8 Competition Cabriolet fulla potential behövs inte bara massor med tid utan även en racingbana för att kunna jämföra och utvärdera skillnaderna mellan den oändliga mängden inställningar. Tyvärr något jag inte har den veckan jag fått låna bilen. Istället får jag passa på att nyttja bilen så som troligen 9 av 10 köpare kommer göra. I solen med taket nere, när man trivs som bäst. 

BMW M8 Competition Cabriolet

Grundpris803 700 kr
Motor4,4 liters V8 med dubbelturbo, 625 hk. Vridmoment 750 Nm
Kraftöverföring8-stegad automatlåda, fyrhjulsdrift
Acceleration 0-100 på 3,3 sek
Toppfart250 km/h (begränsad) 305 km/h med M Driver’s Package
Förbrukning och utsläpp10.7 l/100 km
Vikt2 085 kg
GarantierNybil 2 år, vagnskada 3 år, rostskydd 12 år
Webbwww.bmw.se