Bentley Flying Spur 
Loading...
Cars

Bentley Flying Spur 

– När toppen är nådd
av
den 15 januari 2021

Artikeln producerades ursprungligen 15 januari 2021, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Bentley Flying Spur

Det finns ingen som helst tvekan om att Bentley Flying Spur är en alldeles enastående bil. Den stora frågan att ta ställning till blir snarare: vill du vara förare eller vill du vara passagerare?

Bentley är ett av de lyxigaste bilmärkena i världen, till stor del tack vare Volkswagens uppköp år 1998. Sedan dess har antalet modeller, och framför allt sålda bilar, stadigt ökat och när Continental GT lanserades år 2003 blev märket en ordentlig kassako. Modellen Continental Flying Spur introducerades år 2006 och är, enkelt förklarat, en femdörrarsversion av Continental GT. När den andra generationen släpptes år 2013 plockades Continental bort ur namnet och modellen döptes kort och gott till Flying Spur.

W12 motor på 635 hästar

Den första generationen baserades på Volkswagens lyxmodell Phaeton, men arvet och känslan av Phaeton tvättades bort i andra generationen. Vad vi fortfarande återfinner som är kopplat till Volkswagen är den W12 motor på 635 hästar som ruvar under huven. Det här är en stadig maskin, silkeslen samtidigt som den är stark som en oxe. Du hör och känner den, men aldrig på ett störande vis. För att möta de hårdare utsläppskraven finns Flying Spur numer även med V8. Det finns även en V6 Hybrid i Bentleys sortiment men om den kommer hitta ner i Flying Spur är ännu oklart. 

I relation till bilens vikt är fartresurserna näst intill ofattbara. På blott 3,8 sekunder klarar den av att ta sig från stillastående till hundra km/h och om tillfälle ges når hastighetsmätaren hissnande 333 km/h. Imponerande!

tack vare fyrhjulsstyrning

Flying Spur mäter dryga 5,3 meter, men tack vare fyrhjulsstyrning upplevs den inte som otymplig. Trots snäva gathörn tar jag mig fram enkelt och problemfritt. När stadens gator övergår i kurviga vägar framgår det ännu tydligare hur effektivt fyrhjulsstyrningen fungerar – bilens känns lätthanterlig trots sin storlek. 

Med ovan nämnda prestanda är det givet att du trivs bakom ratten, men som passagerare blir färden heller aldrig långtråkig i en Flying Spur. Bilens paradgren är helt klart komfort och när du väl har satt dig i något av sätena vill du inte att resan ska ta slut.

Oavsett om du sitter i sätena fram eller de där bak finns både massage och möjlighet att fälla stolsryggen för en mer avslappnad sittposition. Som pricken över i:et är även kuddarna till nackstöden mjuka och fluffiga, med inställningsmöjligheter i sidled, för att huvudet ska ligga på plats även om du som passagerare skulle slumra till. 

sänkas ned i kylaren

Till de yttre detaljerna som fångar ögat hör det vackra kylaremblemet som numer är ett flygande B. Inte nog med att det kan sänkas ned i kylaren, och även gör så blixtsnabbt om någon klåfingrig person inte kan hålla händerna borta, det lyser dessutom när mörkret faller. Både vackert och effektfullt!

När det kommer till bilar i den här klassen förväntar jag mig det absolut bästa. Men trots det kan jag inte låta bli att imponeras av vad Bentley åstadkommit med nya Flying Spur. Gränserna för komfort och prestanda har än en gång flyttats fram. Med det sagt kommer också en prislapp som inte riktigt matchar min plånbok. Därmed innebär det att en Flying Spur förblir en dröm jag tack vare Bentley Stockholm fått prova och uppleva ett par dagar.

Bentley Flying Spur

GrundprisÖver 2 200 000 kronor
Motor5,9-liters W12, twinturbo, 635 hk. Vridmoment 900 Nm
KraftöverföringMotorn fram 8-stegad automat, fyrhjulsdrift
Acceleration0-100 på 3,8 sek. Toppfart: 333 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren1,48 l/mil
Vikt2 437 kg
Garantier3 år
Webbwww.bentleymotors.com