Volkswagen T-Roc Cabriolet
Loading...
Cars

Volkswagen T-Roc Cabriolet

– Volkswagens öppna suv
av
den 28 april 2020

  

 

Artikeln producerades ursprungligen 28 april 2020, vissa fakta och priser kan har förändrats sedan dess.

Volkswagen T-Roc Cabriolet

Volkswagen följer trenden med att kapa taket på en suv och göra den till cabriolet. Här är T-Roc Cabriole.

Den här bilen skulle ni egentligen fått läsa om mycket tidigare då en resa till Mallorca var inbokad för den internationella provkörningen. Tyvärr kom ett kinesiskt virus emellan och satte stopp för detta. Men nu har vi äntligen fått möjligheten att provköra denna sprillans nya cab från Volkswagen i vårsolen på hemmaplan.

Först ut att göra om en suv till cabriolet var Nissan med sin Murano. Hur många som sett denna bil i verkligheten är nog lätträknade. Fler personer har troligen sett Range Rovers cabrioletversion på sin lilla suv Evoque som lanserades 2015. Någon storsäljare har den dock inte blivit men man får ändå se den som en trendstartare eftersom nu Volkswagen följer efter och erbjuder den lilla suven T-Roc i cabrioletutförande. 

När jag såg Evoque Cabriolet första gången kändes den mer extrem än när jag nu ser T-Roc Cabriolet. Om det är för att man vant sig vid tanken på en suv som cab, eller för att T-Roc Cabriolet mer känns som en förvuxen Golf Cabriolet är svårt att svara på. I stort ser T-Roc Cabriolet ut som en vanlig T-Roc med det stora undantaget att cabrioletversionen har tre dörrar medan den vanliga varianten har fem. 

T-Roc passar väldigt bra som cabriolet, speciellt när suffletten är nedfälld. Med den svarta tygsuffletten uppe har den en snygg taklinje som följer formerna. Fäller du ned taket blir linjerna fulländade och du får en rak linje från framrutan över till bakpartiet. Skulle olyckan vara framme kommer ett skydd skjutas upp bakom baksätena för att skydda passagerarna om bilen välter. Även ramen runt framrutan är förstärkt för extra skydd.

Att fälla ned suffletten tar nio sekunder och kan göras i farter upp till 30 km/h. En praktiskt funktion är att du både kan fälla ned och upp taket med hjälp av din nyckel. Exempelvis när du kommer till bilen en varm sommardag och vill vädra ut bilen snabbt. Då trycker du på öppningsknappen, så öppnas alla rutor och suffletten fälls ned. Bör nämnas att om du vill ha din bil med nyckellös funktion kostar detta 4 600 kr extra. 

Baksätet i T-Roc Cabriolet erbjuder gott om plats, men du bör inte ska vara alltför lång. Takhöjden är däremot bättre i framsätet. Väljer du R-Linepaket med läderklädsel får du riktigt snygga säten klädda i svart läder med vita sömmar och inpräglat R-emblem i ryggstödet. Bagageutrymmet rymmer förhållandevis mycket för att vara en cabriolet, totalt 280 liter. Denna siffra är oberoende av om suffletten är upp- eller nedfälld.

 

Det är lätt att trivas i Volkswagens bilar, knappar och reglage sitter överskådligt. Med det nya MIB3 infotainmentsystemet som är tillval ingår trådlös Apple CarPlay. Då speglas din mobil på den 11,7 tum stora pekskärmen. Framför växelspaken finns ett förvaringsfack för mobilen med trådlös laddning. Dock är även detta tillval. Det är tydligt att Volkswagen härmar Audis strategi där nästan ingenting ingår i grundpriset. Tillvalslistan är gedigen och som även inkluderar rattvärme om du så önskar. 

Väljer du digital förarmiljö så finns inga analoga mätare. Då kan du ändra utseendet på skärmen framför ratten och ha navigation eller andra funktioner synliga. Beroende på tillvalspaket kan du även få panelerna på instrumentbrädan och runt växelspaken lackade. Totalt finns åtta olika lackval och två för interiören. Vill du ha ett riktigt tilltaget ljud i din T-Roc kan du välja ljudsystemet från Beats Sound med 400 Watt och 12 högtalare. 

Körmässigt övertygar T-Roc Cabriolet faktiskt. Även under aktiv körning hänger bilen med utan att kännas som ett höghus. Till skillnad från den vanliga takförsedda versionen som går att få med fyrhjulsdrift går T-Roc Cabriolet bara att få med framhjulsdrift. Det är synd då fyrhjulsdriften hade öppnat upp för en tryggare känsla i besvärligt väglag, speciellt vintertid. T-Roc Cabriolet går bara att få med ett motoralternativ. Det är en 150 hästars bensinmotor med 250 newtonmeter i vrid. Kraften tar sig letar sig till framhjulen via en sjustegad DSG-låda. Manuell låda finns även att få om så önskas. Bränsleförbrukningen vid normal körning landar på cirka 0,68 liter per mil.

T-Roc Cabriolet är en riktigt trevlig bil och man känner sig snabbt hemma. Känslan av att fälla taket och njuta av solen är verkligen något man snabbt vänjer sig vid. I kombination med en tålig bil som klarar av lite tuffare vägar blir det genast mer intressant. Hur många andra cabrioleter vi kommer få se byggda på suvar återstår att se men det känns nu som en helt självklar bilmodell. T-Roc Cabriolet är en bil som passar perfekt in i Volkswagens modellprogram och den svenska sommaren. 

Volkswagen T-Roc Cabriolet

Grundpris339 900 kr
Motor1,5-liters turbomatad bensinfyra, 250 hk. Vridmoment 250 Nm
KraftöverföringMotorn fram, 7-stegad automat, DSG, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,6 sek. Toppfart: 205 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren0,68 l/mil
ViktCirka 1 540 kg
Webbwww.volkswagen.se