Renault E-tech
Loading...
Cars

Renault E-tech

– Renault hybridiserar
av
den 6 november 2020

6 november 2020

Renault E-tech

Jag har kikat på Renault senaste hybridversioner av Clio, Captur och Mégane som nu får tillägget E-Tech i sina namn. 

Som ett steg i att elektrifiera och få ned förbrukning och utsläpp i sin bilflotta erbjuder nu Renault tre av sina modeller som hybrider och plugin-hybrider. Det handlar om Clio hybrid och Captur och Mégane plug-in hybrid. Det här är ett nödvändigt led för att möta de nya hårda kraven som ställs på bilindustrin.  

Personligen har jag inget emot elektrifieringen av bilar. Tvärtom, vilket ni har kunnat läsa om i flera av mina senaste artiklar. Förutom att det är positivt för miljön är elbilar oftast roligare att köra. I min provkörning av exempelvis Renault Zoe framgår detta tydligt. Läs artikeln här så förstår ni varför. 

Laddar batteriet medan du kör

Men denna gång gäller det inte helt elektrifierade bilar utan hybrider, dels en vanlig hybrid, dels två plug-in hybrider. Skillnaden är att en hybrid laddar batteriet medan du kör, medan en plugin hybrid går att ladda med hjälp av en extern strömkälla. 

Nackdelen med plugin hybrider är om du inte laddar bilen regelbundet. Då kör du bara omkring med ett tungt outnyttjat batteri som orsakar ett vikthandikapp och en högre förbrukning i längden. Väljer du en plugin hybrid bör du därför ha möjlighet att ladda bilen, antingen hemma eller på ditt arbete. 

Skulle batteriet ta slut går bilen in i ett fullhybridläge där man låter både bensinmotor och regenerering av bromsenergi ladda batteriet. 

Länge inom motorsport

Hybridteknik har funnits länge inom motorsport där det handlat främst om energihantering och återanvändning av förlorad energi. En teknisk lösning Renault är stolta över är deras “dogbox” växellåda som nu för första gången finns i en vanlig produktionsbil. Den saknar koppling, istället låter man elmotorerna ta hand om start från stillastående och de anpassar även varvtalen i drivlinan vid växlingar. Detta ger både en mjukare gång och en minskad förbrukning. 

Clio E-Tech Hybrid. 

Clio tillhör de mindre bilarna i Renaults modellprogram. I hybridversion får man en mjuk upplevelse där elmotorn jobbar sömlöst tillsammans med bensinmotorn. Den totala effekten ligger på 140 hästkrafter vilket räcker utmärkt för bilens kompakta format. 

I My Sense-läget

Det finns tre olika körprogram. I My Sense-läget startar alltid bilen på el vilket ger en optimerad körning i stadsmiljö. Du kommer snabbt iväg vid iväg när trafikljuset slår om till grönt.
I Eco Mode sparar bilen på kraften och det känns som att bilens gasrespons blir segare. Även växlingarna anpassas för att på bästa vis spara energi.
Sport Mode är exakt vad det säger, du får tillgång till all kraft med kvickare gasrespons och alerta växlingar för bästa acceleration. I jämförelse med den vanliga Clio känns Clio E-Tech både roligare och smartare.  

Captur E-Tech Plug-in Hybrid

Som en av Renaults bästsäljare i det heta segmentet för kompakta suvar är Captur en otroligt viktig modell. Nu har man gjort den än mer attraktiv med plug-in hybridteknik. 

Om du kör enbart på el klarar sig Captur E-Tech Plug-in Hybrid cirka 50 km. Det räcker gott för de flestas behov vid daglig körning. En smart funktion jag nämnde tidigare är att om batteriet tar slut kommer bilen fungera som en fullhybrid och därmed kan man ändå utnyttja elmotorns fördelar. 

Spara på elkraften

Även Captur har olika körlägen. I läge Pure är det ren eldrift som gäller så länge batteriet har laddning. Det finns naturligtvis både My Sense och ett sportläge också, men till skillnad mot Clio finns ytterligare ett läge som heter E-Save. Då kan man spara på elen och låta enbart bensinmotorn arbeta. Detta är en fördel om man är ute på landsväg och vill spara på elkraften tills man kommer in i en stad. 

Min provkörning av nya Captur går att läsa här. I jämförelse med den vanliga modellen skulle jag absolut välja E-Tech på grund av dess mångsidighet. 

Mégane E-Tech Plug-in Hybrid

Med över sju miljoner sålda exemplar tillhör Mégane en av Renaults bäst säljande modeller. Mégane är inne på fjärde generationen och finns nu även som Plug-in Hybrid. 

Fungerar på samma vis

En total effekt på 160 hästar gör Mégane E-Tech riktigt rolig att köra. På ren el klarar sig bilen 65 km, något längre än Captur. Precis som Captur har Mégane E-Tech samma körlägen och som fungerar på samma vis. My Sense, Pure och Sport samt E-Save. 

Det är inte bara i stadstrafik man märker fördelen med elmotor. Även vid motorvägskörning får man en extra elknuff vid till exempel omkörningar. 

För en bättre miljö

Med sina nya E-Techhybrider erbjuder Renault ett antal av sina modeller mer anpassade för den tid vi möter. Lägre förbrukning och eldrift för en bättre miljö i ett format som passar dig bäst. 

Mégane E-Tech Plug-in Hybrid

GrundprisFrån 357 900 kr
MotorFyrcylindrig 1,6-liters motor med turbo + elmotor, Totalt 160 hk. Vridmoment 144 Nm
KraftöverföringFrontmotor, E-TECH Multimode automatväxellåda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,8 sek. Toppfart: 183 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren6,6 l/mil
Vikt1 266 kg
Garantier5 år

Renault Captur E-Tech Plug-in Hybrid

GrundprisFrån 338 900 kr
MotorFyrcylindrig 1,6-liters motor med turbo + elmotor, Totalt 160 hk. Vridmoment 144 Nm
KraftöverföringFrontmotor, Smart multimode Växellåda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 10,1 sek. Toppfart: 186 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren6,2 l/mil
Vikt1 564 kg
Garantier5 år

Clio E-Tech Hybrid

GrundprisFrån 259 900 kr
MotorFyrcylindrig 1,6-liters motor med turbo + elmotor, totalt 140 hk. Vridmoment 144 Nm
KraftöverföringFrontmotor, Smart multimode Växellåda, framhjulsdrift
Acceleration0-100 på 9,9 sek. Toppfart: 186 km/h
Bensinförbrukning blandad körning enligt tillverkaren4,3 l/mil
Vikt1 238 kg
Garantier5 år

www.renaulet.se